Google ve Francii tvůrcům obsahu platit nebude, radši omezí výsledky

Minulý rok byla Evropským parlamentem protlačena Copyright Directive (Směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu). Ta obsahuje například i článek 15 (dříve 11), který nařizuje aby tvůrci obsahu dostali peníze i za náhled článku. Členské státy jsou povinny směrnici začlenit do svých zákonů. Jako jedna z prvních se o to pokusila Francie. Nové nařízení tam začne platit už v říjnu 2019. No a co s tím udělá Google? Rozhodně platit nebude.

Google to vyřeší jednoduše. Ve Francii přestane zobrazovat náhledy článku, za které by měl podle nové směrnice platit. V současné době zobrazuje pro některé články miniaturu obrázku, nadpis a kus textu. Dost na to, aby se uživatel rozhodl, kterou verzi článku si vybere. S tím je však konec. Od října uživatel z Francie uvidí pro jakýkoliv článek od vydavatele z EU jen nadpis. A toto omezení bude platit pro úplně všechny služby Google, tedy nejen vyhledávání.

Ovšem Google nabízí řešení. Jakýkoliv vydavatel obsahu může získat, řekněme si to na rovinu, konkurenční výhodu, pokud dá Google svolení zobrazovat výsledky jako předtím. Mimochodem připomíná, že evropským vydavatelům novin posílá měsíčně 8 miliard přístupů, což je 3 tisíce za vteřinu. Průzkum Deloitte ukázal že hodnota jedné takové návštěvy má hodnotu 4 – 6 eurocentů.

Směrnice bude jednou platit i u nás. ČR má dva roky, aby jí začlenila do svých zákonů. Uvidíme jak chytře se to našim zákonodárcům (ne)podaří. V každém případě, pokud náhodou chcete, aby Google nezobrazoval náhledy už teď, tak můžete dobrovolně dát svému webu Status evropské tiskové publikace. Toto nastavení doporučuji zkontrolovat, protože už tam náhodou můžete být ;)

Závěr

Osobně si myslím, že situace je jasná. Francie hrdě prohlásí že jako první začala bojovat za práva autorů proti zlému nadnárodnímu vykořisťovateli a vydavatelé obsahu si v tichosti zakliknou, že chtějí být vidět jako předtím. Ostatně už dříve tu byly snahy přinutit Googel platit za zobrazování náhledů a nedopadly zrovna dobře. Google je stále majoritním dodavatelem čtenářů pro zpravodajské weby. O dost stabilnější a předvídatelnější než sociální sítě.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Google ve Francii tvůrcům obsahu platit nebude, radši omezí výsledky”

  1. Celá kauza jen ukazuje, jak moc je monopol Googe špatně. Autoři jsou tak mezi dvěma mlýnskými kameny, Google svůj zisk shrábne tak jako tak. O to hůř, že raketově přibývá “zero click results” => Google použitelný obsah natvrdo scrapuje a monetizuje přímo. Z tohoto hlediska je tvrzení o XY miliardách přístupů naprosto zavádějící – a kolik miliard potenciálních přístupů Google odkloní?

    Pokud autoři tiše odkliknou, krátkodobě na tom vydělají a dlouhodobě si řežou větev. Totéž AMP, rich snippety atd. – pouze pomáhají Googlu ještě víc utáhnout šrouby a nakonec na to vždy tvrdě doplatí.

    Tak jako tak nevyhnutelně směřujeme ke kvalitnímu obsahu za paywallem, protože současný model reklamy je zcela neudržitelný a affiliate nejde nasadit všude, navíc je také tvrdě ořezáván jak ze strany Google, tak utahováním zabezpečení prohlížečů (anti-tracking).

    1. Díky za komentář, s tím že vše směřuje k paywall je to zajímavá úvaha.

Comments are closed.