Doména XA.com prodána za 1,79M USD

Máme tu další velký prodej dvouznakové .com domény a opět je kupcem čínská společnost. Nákup potvrdila společnost na svém oficiálním Twitter účtu. Celková cena byla 12M CNY, což je v přepočtu zhruba 1,79M USD, respektive 40,8M CZK. Jedná se o druhou nejdražší doménu tento rok. Vede prozatím California.com s cenou 3M USD, která se prodala v lednu.

Doména byla zřejmě prodána ve 4Q 2018, ale oficiálně její nákup firma XAG oznámila až teď v dubnu. Čínská společnost XAG byla založena v roce 2007. V té době vyráběla drony. Postupně se však transformovala na výrobce pokročilé zemědělské techniky, což zahrnuje robotiku, AI, cloud computing, navigaci atd. Jejím cílem je nahradit lidskou práci v zemědělství pomocí automatizace a robotiky.

Například jejich XAG XMission Multifunctional UAS je dron s HD kamerou, kterou dokáže na centimetr přesně mapovat pole. Na základě výsledků průzkumu, pak AI vyhodnotí situaci a pokud najde abnormality, tak pošle třeba dron aby se postaral o postřik pole pesticidy. Většina prací na poli budou vykonávat drony, aby nedošlo k poškození plodin.

Zní to dobře co ale jaká je realita? Ke konci roku 2018 má XAG aktivních 21.731 zemědělských dronů a poskytuje ochranu polí o celkové rozloze 4.253.299 hektarů pro 1,3 milionů zemědělců. Zároveň buduje XAG rozsáhlou integrovanou digitální infrastrukturu, která by měla do konce roku 2019 zahrnovat 997 RTK (navigačních) stanic. S nimi dokáže pokrýt všechna pole v Číně. Ty poskytnou navigační data pro drony a ty postupně zmapují všechna pole na centimetr přesně.

Společnost plánuje zahraniční expanzi do 20 zemí a právě doména XA.com se jim k tomu perfektně hodí. XAG například uvádí že v Japonsku je věk osob pracujících v zemědělství přes 60 let. Automatizace a robotika se tak zde jako ideální řešení. Dalším příkladem je Austrálie. Kvůli klimatickým změnám dochází k velkému úbytku včel. XAG si věří že by mohli použít drony jako “elektrické včely” pro umělé opylení květů, což by mohlo zvednou produkci ovoce až o 15 %.

U toho však nechtějí skončit. Už teď ve spolupráci s Alibaba Rural Taobao rozjeli projekt “Sustainable Farming Programme”, kde chtějí demonstrovat zcela autonomní systém, který se postará o kompletní ekosystém, kde velice pokročilé technologie se postarají o všechno. Navíc vše bude snadno monitorovatelné, dohledatelné a ekologické.

Z lokálního producenta dronů se tak stala společnost, která chce přepisovat dějiny zemědělství. Na druhou stranu zdá se to jako nevyhnutelné. Je třeba uživit celou populaci Země.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Doména XA.com prodána za 1,79M USD”

Comments are closed.