Policie dostala pravomoc vypnout váš web až na 90 dní

Dlouho jsem přemýšlel jestli se tomuto tématu věnovat. Pokud takto naléhavé téma všichni ignorují a tváří se že neexistuje, tak začnete mít pocit, že vlastně o nic nejde. Nikdo o tom vlastně nepíše, tak to třeba ani není důležité…

Vše rozvířila největší hostingová společnost v ČR Wedos svým článkem Chcete zničit konkurenci? České zákony jsou tu pro vás! Na něj pak navázali další tři články.

O co vlastně jde

EU vydala v roce 2001 Usnesení o kyberzločinu. V něm požaduje po členských státech, aby do svých zákonů zavedli opatření, které by umožnilo nařídit hostingu vytvořit zálohu dat a zajistit jí, pro pozdější vyšetřování.

V Česku byl do zákona 141/1961 Sb. (Trestní řád) přidán §7b, který obsahuje odstavce:

  1. Vytvoření zálohy (kopie) tak jak to nařizuje EU.
  2. Znemožnění přístupu jiným osobám k datům (web, databáze, úložiště …).
  3. Bod 1 a 2 může nařídit soudce, státní zástupce, policejní orgán (když věc nesnese odkladu)

Odstavce 4 a 5 jsou pak formality.

Takže EU po nás chtěla, abychom přidali do zákona páky na hostingy, aby museli udělat okamžitou kopii dat pro probíhající vyšetřování. A naši zákonodárci tam přidali ještě možnost vypnout libovolný web či službu, kde jsou nějaká data. Z nějakého důvodu tuto pravomoc dali i policejním orgánům, což je kdokoliv od územních pracovišť až po specializované útvary.

Doposud měla možnost vypnout web jen Moc soudní (v našem právním sytému má za úkol rozhodovat o vině a trestu) a nově jí získává i Moc výkonná (má dohlížet na chod státu). Pokud se takto přesouvají pravomoci, tak se jedná o vážné ohrožení svobody. Právě kvůli riziku zneužití je moc rozdělena naší ústavou na Soudní, Výkonnou a Zákonodárnou. Jediné co nás tedy dělí od velkého, nebojí se říct, průseru je strohé “když věc nesnese odkladu”. A to na internetu se bojí, že nic nesnese odkladu.

Kdo za to může

Takže za tento (ne)demokratický paragraf může Ano, Piráti, ČSSD, KSČM a STAN. Proti hlasovala jen ODS, SPD a TOP09. Viz. http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=68178&l=cz

Pirátská Strana je pro mě největším zklamáním. Navenek bojují za svobodu internetu a pak se podílí na něčem takovém. Na férovku říkám že jsem jim v posledních volbách dal hlas jen a kvůli tomu, že nám budou chránit internet a jsem totálně zklamaný z toho co následovalo.

Jejich přístup k tomuto problému byl ukázkové mlžení. Když se objevil první článek a jejich voliči chtěli odpovědět, tak čekali na vyjádření až do druhého dne. Pak se objevilo jen strohé:

Žádný horší stav v současné době nehrozí. To potvrdili i u Wedos, který se s tím potýká denně. K zabavování serverů nedochází a je tam nutné rozhodnutí soudu. Navíc to ani nefunguje, protože v dnešní době už jsou data často na více serverech.

Navíc Piráti předvedli ukázkovou neznalost problematiky. Na phishing není potřeba policie. To si dokáže hosting vyřídit sám velice rychle. Co jsem se ptal, tak tyhle weby zmizí rychleji než by to vůbec někdo u policie řešil. Například napadených WordPress s phishingovými  stránkami jsou denně spousty a hosting si to musí zvládnout vyřešit sám. Jinde argumentovali piráti třeba DDoS útoky. Prostě zklamání.

Jak zájem o celou problematiku rostl, tak se objevila diskuze přímo na pirátském fóru. Tam se nejdříve mlžilo jako výše, pak se objevilo pár příspěvků přímo poslanců, kteří přiznali, že nevěděli o čem hlasovali a dokonce se omluvili. Návrhů omluvit jako celek tam padlo více.

Post se na pirátském fóru objevil 20. února. Dodnes (5.3) není k celé věci jednotné oficiální stanovisko. Na druhou stranu objevil se 4.3 celkem zajímavý post:

David.Wagner: “Napsal jsem do Wedosu, abychom mohli zrealizovat schůzku ještě s Ondrou Profantem a Mikulášem Peksou. Snažíme se najít termín v tomto týdnu, cíl je jako se stakeholderem projít možnosti pozměnováku – s tím, že konzultace proběhnou ofc i jinde.”

Tohle už vypadá jako upřimná snaha něco řešit.

Proč to řeší jen Wedos

Jedna s věcí co mě zaráží je, proč to vlastně řeší jen Wedos. Pokud by to byly jen nepodložené obavy, proč se proti tomu někdo nepostaví a nenapíše že nemají pravdu. Jedinou negativní reakci jsem četl na Zive od nějaké právní koncipientky a ta se vyjadřovala k návrhu EU. Přišlo mi že vůbec nepochopila dotaz. Nikdo jiný jim neoponoval.

Pokud to nikdo nerozporoval a opravdu se jedná o tak velký průser tak proč konkurence mlčí – stačil by tichý like. Anebo proč mlčí třeba CZ.NIC, který bojoval proti zavedení cenzury v hazardních her projektem prichazicenzor.cz.

Závěr

Mám z toho trochu rozporuplné pocity. Největší hosting křičí do světa o pomoc. Věnuje tomu spoustu času, vsází na to své dobré jméno a přijde mi že se tomu nikdo pořádně nevěnuje. A když ano, tak jsou to většinou proruské deníky, které mají radost že to mohou nandat pirátům.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Policie dostala pravomoc vypnout váš web až na 90 dní”

  1. Schazi mi v ramci vyvazenosti textu definovat pojem “proruské deníky”

  2. Jakmile mají represivní složky nějakou moc, tak ji vždy zneužijí. Napíšu na svém webu, že policajti v našem městě dávají při každém potkání v autě dýchnout jistým lidem, protože jsou notoričtí stěžovatelé na problémy na radnici. A druhej den mi ten policajt nechá web vypnout. jen tak. Už to vidím. Stejně jako když se zaváděl bodový systém…néééé nebojte se, my toho zneužívat nebudeme… v okolních zemích se vybodovalo deset lidí za rok. Realita u nás? Desítky tisíc lidí bez not, za dvakrát držení mobilu…atd atd

  3. Mně se tahle věc taky moc nelibí, ale taky si říkám že kolem novinek tohoto typu bývá někdy strašná hysterie. Třeba uzákonění vstupu kontrol do obydlí, pokud někdo topí nějakým bordelem. Když to vzniklo, člověk měl pocit že obce nebudou dělat nic jiného než provádět razie v soukromí. A neděje se nic. Stejně tak GDPR, ty hrůzostrašné scénáře o tom jak si úředníci nebudou moct ani posadit někoho do kanceláře aby dotyčný neviděl nějaké osobní data. Podle mě se moc přeceňuje síla toho že je “někde něco v zákoně napsané” a ignorují se věci kolem. Třeba to že existuje nějaký systém kontroly uplatňování, nebo že zákon jako takový cílí na regulaci závažnějších věcí než to co si lidi dovedou představit (často ad absurdum). Často taky lidi předpokládají že na straně úřadů jsou všichni posedlí tím nás nějak buzerovat:)

    1. To je právě ten naprosto naivní pohled. Nejde o to, že by se represe nasadila plošně a okamžitě. Na to nejsou ani kapacity, ani vůle – to by úřady nedělaly nic jiného. Problémy jsou dva:

      1) Kdykoliv si nějaký úředník, policajt atd. vzpomene, může kohokoliv “kriminalizovat” na počkání a kolikrát ho úplně finančně zlikvidovat: Zajišťovák vychází z “hypotetické úvahy správce daně” (to je citace soudu!!!), tzn. presumpce viny jako prase a ještě zásah v 99% případů naprosto nepřiměřený míře možného provinění. GDPR a toto je úplně to samé v bleděmodrém, neexistuje žádná přesná definice a zákon si každý zmetek může ohnout jak se mu zrovna hodí. Následný soudní spor možná vyhrajete, ale váš byznys a často i osobní život je mezitím dávno v troskách…

      2) Zavádí se plošné, nesmyslné, mizerně definované a často těžko splnitelné restrikce. Výsledek je to, že není síly, která by toto řešila a v zásadě to pak vede k trestání pouze nahodile (je třeba nahonit pokuty aby byly prémie) anebo ještě hůře na objednávku. Obojí brutálně pošlapává důvěru v právo a díky malé pravděpodobnosti problémů vede k tomu, že nakonec i rozumné zákony nedodržuje skoro nikdo.

      Takže za mě další krůček ke kolapsu právního státu…

Comments are closed.