Klasické chyby při psaní článků aneb proč ani kvalitní obsah netáhne návštěvnost z vyhledávačů

Minulý rok jsem si začal dělat takovou menší wiki o doménách. Je součástí 404M a najdete jí zde. Když mám čas a chybí inspirace na články pro mé další weby, tak si prostě napíšu něco o doménách. Občas se člověk dozví něco nového a jindy potrénuje angličtinu. Znáte to, prostě to chce psát ;)

Před pár dny jsme schválně koukl do GA a Search Console jestli je tam nějaká návštěvnost. No popravdě skoro nikdo tam nechodí a to ani na ten “lepší” obsah. Chcete vědět proč?

Encyklopedické články by přece měly táhnout ne? Vždyť třeba wikipedie má super návštěvnost.

Zkuste se zamyslet proč by vlastně na takové stránky někdo měl z vyhledávačů přijít? To že napíšu o doméně .xyz neznamená přece, že tam automaticky budou chodit všichni kdo hledají doménu .xyz. Lidi nezajímá historie domény .xyz. Potřebují vědět:

  • Kde doménu zaregistrovat.
  • Jestli funguje stejně dobře jako .com anebo .cz.
  • Kolik vlastně stojí peněz.
  • Jak se na doménu dívají vyhledávače.
  • Technické detaily jako je expirace a kdy se uvolňuje.

A odpovědi na další otázky, které se dají pomocí různých nástrojů a postupů zjistit.

Když píšete článek, tak se snažte odpovídat na otázky, které lidé zadávají do vyhledávání ne psát o klíčových slovech, které mají jen velkou hledanost. Navíc se pak lépe monetizují třeba přes vhodný affilaite.

Ne zcela funkční obsah

Abych si ušetřil práci, tak dávám do textů odkazy na stránky, které jsou zatím bez obsahu. U wikipedie (mediawiki) se to řešilo pomocí odkazů vedoucích na neexisutjící stránky (vracející chybu 404). To se samozřejmě vyhledávačům vůbec nelíbí, protože z jejich pohledu není článek zcela funkční. Oni chrání své uživatele, kterým chtějí najít jen ten nejlepší obsah, ne stránky kde je něco rozbitého anebo z něj vedou odkazy na nekvalitní obsah.

V mém případě bych tam odkazy na nedokončené články neměl dávat vůbec. Ideálně vyřešit později nějakým pluginem na automatické vkládání. Pro WordPress jsem jeden měl, ale ten už autor dlouhou dobu neaktualizoval a tak zlobí na PHP 7.0. Přepsal jsem si ho a testuji na jednom WordPress.

Obecně je dobré vyhnout se jakémukoliv nefunkčnímu obsahu. Problém mohou dělat i smazané obrázky.

Nevyužívání potenciálu HTML

HTML využívá mnoho zajímavých věcí. Třeba nadpisy :) Ty pomáhají třídit obsah. Pokud se dostane návštěvník z vyhledávače na váš článek a vidí jen monolitický text, bez jediného odstavce, tak často radši odejde, protože si přišel pro jednu konkrétní informaci. Po odchodu bude pokračovat ve vyhledávání a to pro vyhledávač je jasný signál že nenašel co hledal.

Doslova zázrakem jsou odkazy v rámci jedná stránky (kotvy). Wikipedie takto odkazuje přes malý obsah na začátku textu na jednotlivé podnadpisy. Ve WordPress na to najdete skvělý plugin Table of Contents Plus. Google pak takovéto odkazy dává i do výsledků vyhledávání. Vypadá to následovně.

Když už děláte obsah pomocí nadpisů, tak proč toho nevyužít?

HTML toho ale nabízí víc. Můžete se pěkně rozepsat v title anebo meta description. Proč to nevyužít, když je to zadarmo? :)

Co máte navíc oproti konkurenci s lepší autoritou?

Klasický problém je, že to o čem píšete už někdo jiný napsal. Takže s ním vlastně soupeříte. Vy si možná myslíte, že to máte unikátnější a lepší, ale ví to i vyhledávače? Dokážete přesvědčit i jejich algoritmus?

Dělal jsem takový experiment na mém starém PBN. Napsal jsem článek na prvním blogu. O měsíc později na velmi podobné téma na druhém a za měsíc na třetím. Vždy byl cíl trumfnout ve vyhledávání ten předchozí. Ve finále pak zaplácnout nejlepší pozice :)

V krátkodobém horizontu se mi to podařilo vždy. Když se však SEO prach usadil, tak jen 1x. Experiment jsem pak opakoval a nejlepší způsob jak překonat sám sebe bylo:

  • Napsat delší text – Texty byly zhruba o 200 – 300 slov delší
  • Text obsahoval ukázky pomocí jiného formátování – kusy kódu
  • Text odkazoval na konkurenční články odkazy. Tvářil se že z nich vychází ale rozšiřuje je – odkazu byl věnován celý odstavec a obsahoval datum
  • Článek obsahoval unikátní grafy.
  • Odkaz z webu s historii (404M, CN130)

Naopak co nefungovalo:

  • Screenshoty a další obrázky.
  • Množství komentářů.
  • Více sdílení na sociálních sítích (Twitter).
  • Odkazy z komentářů na tématických webech. – Follow i noffolow, desítky

Neutrální – nepovedlo se prokázat

  • Citace bez odkazu. – jiné formátování
  • Odkazy z diskuzních fór (webtrh, webdeal). – celkem zklamání

Potřebujete aby byl obsah dohledatelný a ne někde zašitý.

Pokud chcete získávat lidi z vyhledávačů, tak musí Google už na první pohled pochopit že daný článek je důležitý. To že se k němu postavíte jen jako k dalšímu na webu fakt nestačí. On postupně zapadne a s ním může i zájem vyhledávačů. Máte k dispozici hned několik nástrojů:

  • Pokud je článek opravdu tak skvělý, důležitý a užitečný, tak není problém na něj přirozeně odkazovat z dalších článků a tím jej držet při životě.
  • Nejčtenější články, výběr redakce, to nejlepší v roce 2019 atd. To jsou nástroje, které se nebojte použít.
  • Poslední záchranou jsou podobné články. Většinou se využívá nějaký plugin, který je vybírá pomocí svého algoritmu. Varováním by pro vás mělo být, pokud nemá z čeho vybírat, pak jste možná napsali článek, který se vám na web tématicky vůbec nehodí.

Tohle za vás částečně může udělat i někdo jiný prostřednictvím zpětných odkazů. Hodí příspěvek na diskuzní fórum a odkaz. Prvních několik týdnů ale může být jen na vás ;)

Závěr

Takže vlastně nic nového. Pište pro lidi a dejte si na tom záležet :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Klasické chyby při psaní článků aneb proč ani kvalitní obsah netáhne návštěvnost z vyhledávačů”

  1. “Pro WordPress jsem jeden měl, ale ten už autor dlouhou dobu neaktualizoval a tak zlobí na PHP 7.0. Přepsal jsem si ho a testuji na jednom WordPress.” zdravím, mohu se optat co je to za plugin? :) jinak super článek.

    1. Díky, jedná se o Internal Link Building, shodou okolností jsem dneska zjistil, že jej autor přepsal na 7.2, takže moje verze není potřeba :)

      1. Plugin Internal Link Building funguje dobře a pokud to dobře chápu, tak vytvoří odkazy podle zadaných klíčových slov. Ale když tam zadám prozatím neexistující stránku, tak přece přesměruje veškeré klíčové slova na error 404.

        Lze tomu nějak zabránit?
        A druhá otázka. Lze potom nějak zjistit seznam neexistujících stránek (404)?

        Omlouvám se za blbý dotaz, ale nějak v tom tápu.

        1. Já to řeším zatím bez Internal Link Building jako na mediawiki (wikipedia), ale stránku vždy zakládá (vypadá to takto http://404m.com/sk/). Důvodem je tam je seznam posledních článků na dané téma.

          Pokud máš Internal Link Building tak není třeba dělat odkazy na neexistující stránky. Postrádá to smysl, ze 404 nic není jen varování v Search Console. Jakmile stránku uděláš, tak jen do Internal Link Building na ní přidáš odkaz.

          Seznam stránek 404 poskytne Google Search Console jako chyby. Případně si můžeš stáhnout Xenu a procrawlovat svůj web. Výhodí ti to pak seznam všech stránek a jejich stavových kódů. Jen je třeba tam dát rozumné limity, jinak se to chová jako DOS útok :)

          Ono si to ty zpětné odkazy chce hlídat (i externí) a moc lidí to nedělá. Viz. https://404m.com/2013/12/27/vite-kam-vedou-odkazy-na-vasich-strankach/

          1. Můžete mi prosím poradit?
            Nainstaloval jsem si ten plugin a teď mi na webu začali vyskakovat tyto chybové hlášky:
            Warning: Illegal string offset ‘max_keys’ in /data/web/virtuals/12354/virtual/www/domains/infodomena.cz/wp-content/plugins/internal-link-building-plugin/internal_link_building.php on line 85

            Vůbec nevím co s tím. Hledal jsem na internetu, ale nic jsem nenašel.
            Jsem z toho bezradný. :(

          2. Přiznám se že nevím. To je poslední verze? Jaké máš verzi PHP a WP?

  2. To: Admin

    Ano, mám poslední verzi pluginu na WP 5.0.3 a PHP 7.

    Udělalo mi to když jsem chtěl zadat klíčová slova přímo pod příspěvkem.
    Když jsem je zadával normálně přes nastavení pluginu, tak problém nebyl.

    Jsem z toho nešťastný.
    No asi budu muset přeinstalovat wordpress.

    1. Přeinstalvoat WP není potřeba stačí plugin vypnout. Pokud se tam nedostaneš přes administraci, tak přes FTP a přejmenovat adresáš s pluginem.

  3. Jo, obecně jsem přidal obrázky se screenu a funguje to celkem dobře. Google si k nim šoupe další content reklamu.

  4. Dobrý článok a jeho samotná myšlienka. Písať obsah len tak nestačí, ak chce človek návštevnosť najmä nie priamo na vysoko hľadané KW. Tam sa presadiť väčšinou je veľmi ťažké. Chce to ale prístup, urobiť si lepšiu analýzu – hĺbkovú KW – a nájsť rôzne long taily a zamerať sa na ne priamo a zahrnúť tie do článkov – rôzne longtaily. V konečnom dôsledku dá sa ich nájsť veľmi veľa, čo ľudia vyhľadávajú. Len to je trochu prácnejšie. Zas ale písať si len tak pre radosť nejakú či už väčšiu alebo menšiu wiki alebo nejaký webísek – to je tiež fajn. Nemusí sa všetko monetizovať a tlačiť a hrotiť atd atd. Tvoriť nejaké pekné weby pre radosť si len tak je na nezaplatenia :) a ktovie možno nakoniec aj také weby začnú mať výraznejšiu návštevnosť nakoniec ;)

  5. Ahoj, dobrý den, zdravím. Chtěl bych se na něco zeptat. Představte si, že máte nějakou službu na daném místě, ale lidé jsou schopni jet k vám i 200 km. Máme tu webovky a chceme, aby návštěvník dostal informaci, kterou potřebuje co nejdříve, protože je to pro něj fajn a neztrácí čas. Tak dáte například, kde sídlíte hned na do očí bijící místo. Přijde návštěvník, zjistí, že je to daleko a hledá jinde. No a druhý scénář je ten, že to někde zahrabu a návštěvník chudák bloudí a hledá, kde sídlí ta firma. Co udělá GOOGLE? Upřednostní ten druhý web, protože na něm byl návštěvník 5 minut, kdežto na tom prvním webu nebyl ani 10 s? Díky za odpověď.

    1. Zdravím, pokud návštěvník bude chtít jet za službou 200 km, tak si informace najde. Jestli ne nemá cenu jej na stránkách držet.
      Cílení pak řeší lokální vyhledávání. Když Google zjistí že se výsledky vážou k nějaké lokalitě, třeba městu, tak pak lidé v tomto městě a okolí uvidí tyto výsledky častěji.
      Google s výsledky neustále experimentuje. Přehazuje je a testuje co komu vyhovuje. Je to hlavně o statistice.

      1. Zdravím, jasně to chápu, ale když bude člověk na webu 10s a zjistí, že to není blízko jeho lokality, tak dá zpět, což napoví googlu, asi že nenašel to co hledal a nebo to je nerelevantní stránka, zatímco někde bude hledat umístění např. 2 minuty a to už se nebude vracet tlačítkem “zpět” na google.

        1. Obecně není dobré o Google přemýšlet tak moc. Na stránce se mu nemusí líbit z mnoha důvodů, ne jen kvůli lokalitě. Google potřebuje pořádný vzorek a A/B testování než s tím něco udělá
          Jinak co jsem dělal na projektech, tak přes 10 sekund se dá v pohodě dostat tím, že uvidí známý obrázek/grafiku. Člověka zaujme hlavně grafika, takže když je třeba web o hospodě v nějakém městě, tak to chce udělat pořádnou fotku včetně okolí aby si uvědomil že kolem chodí. Já bych se snažil zaujmout prostě grafikou ať už k té službě anebo lokalitou. Chtělo by to ale více detailů.

  6. TL;DR není ten nízký trafik spíš proto, že domény v ČR zajímá jen velmi malý okruh lidí? BTW: Mám neaktualizované weby s odbornou tématikou a vysokou návštěvností. S článkem tedy nemohu souhlasit. Tak asi tak.

Comments are closed.