Nominet za posledních 12 měsíců zrušil téměř 33 tisíc domén

Počet .uk domén, které registr Nominet zrušil se oproti předchozím 12 měsícům (k 31.11.2018), téměř zdvojnásobil. Celkem jich bylo zrušeno 32.813 (vs 16.632). Už čtvrtým rokem tento trend roste závratným tempem. Pro srovnání v roce 2014 bylo zrušeno pouhých 948 .uk domén. Co se to s .uk doménou děje?

Nominet spolupracuje celkem s 10 orgány činnými v trestních řízeních, které mu posílají výzvy k vypnutí domén. 9 z nich na základě soudního rozhodnutí anebo s pověření soudu požádalo o zrušení 114 domén. Zbylých 32.669 má na svědomí PIPCU (Police Intellectual Property Crimes Unit) založená v roce 2013. Tato oddělení Londýnské policie má za úkol chránit duševní vlastnictví, včetně autorských práv. Na rozdíl od 9 dalších může požádat Nominet o zrušení domény, bez soudního příkazu anebo soudního pověření. Nominet pak musí provést nespecifikovanou administrativní kontrolu a doménu zruší.

Majitel domény má právo využít mechanizmu odvolání se. Například může prohlásit, že závadný obsah už odstranil. Celkem se majitelům takto podařilo zachránit 16 domén.

Samozřejmě PIPCU neloví jen torentové weby, ale také se zaměřuje na eshopy, které mohou prodávat padělky. Celkem údajně zneškodnili weby, kde bylo nabízeno padělané zboží anebo pirátský obsah v hodnotě 100 milionů GBP.

PIPCU se rozhodně nedá upřít jejich aktivita na druhou stranu to trochu nahání strach. Alespoň že u nás platí, že “odkaz není zločin” a po úložištích, kde se “občas něco náhodou” objeví nikdo takto tvrdě nejde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup