Verisign dostal svolení provozovat .com dalších 6 let a také jí zdražit

Vláda USA prodloužila kontrakt s Verisign na provoz .com domény o dalších šest let (do roku 2024). Zároveň má svolení zvednout cenu o 7 % každý rok. Každé zdražení musí posvětit ještě ICANN. Ovšem nepředpokládá se, že by v tom Verisign nějak bránil.

Ministerstvo obchodu USA přitom před 6 lety zakázalo .com domény zdražovat. To se okamžitě krátkodobě odrazilo ve vývoji cen akcií společnosti Verisign. Během jednoho dne spadly o 17 %. Za zmražení ceny tehdy lobovalo sdružení ICA (Internet Commerce Association). To se pokusilo přesvědčit Ministerstvo obchodu USA znovu, dokonce k tomuto účelu založili i online petici, kterou ovšem podepsalo jen 2.087 lidí.

Současná nákupní cena .com pro akreditované registrátory je 8,03 USD (7,85 USD za .com + 0,18 USD poplatek ICANN), což je v přepočtu cca 182 CZK dle aktuálního kurzu. Pokud ICANN nebude proti, tak Verisign může zdražovat tempem 7 % každý rok, ovšem s odkladem 2 roky. Za šest let tak .com doména zřejmě bude stát 10,47 USD (cca 238 CZK). Nepochybuji že Verisign toho využije. Ostatní oblíbené gTLR, které má ve své správě zdražuje pravidelně.

Závěr

Opět připomínám, buďme rádi za .cz doménu za 125 CZK/rok, kterou provozuje neziskové zájmové sdružení CZ.NIC. Pokud by to byla soukromá firma, zodpovídající se akcionářům, tak už cena .cz domény bude někde jinde, podobně jako je tomu u domén pod správou Verisign.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup