Google představil reCAPTCHA v3

Google na svém blogu oznámil spuštění reCAPTCHA v3, nové generace captcha, která má zamezit botům v dělání neplechy na vašem webu, zatímco skutečné lidi nebude moc obtěžovat.

Něco z historie

Původní reCAPTCHA byla postavena přepisování textu z obrázků podobně jako většina ostatních tehdejších captcha. Její velkou výhodou bylo, že snaha vašich návštěvníků nevyšla na zmar. Pomocí přepisování textů jste totiž pomáhali s digitalizací novin a knih. Například od spuštění v roce 2007 do roku 2011 pomohla s digitalizací 13 milionů článků z New York Times od roku 1851. Byla velice oblíbená i na velkých webech. V dobách největšího nasazení se vyplnilo přes 100 milionů captcha za den. V roce 2012 pak pomohla s přepisováním názvů ulic v Google Street View.

V roce 2014 začal Google testovat novou reCAPTCHA v2. Pomocí behaviorální analýzy interakcí uživatele s prohlížečem dokázal až v polovině případů rozhodnout, že se jedná o člověka po jednom kliknutí. Nebylo nutné tedy přikročit k fázi, kdy návštěvník musí něco dělat. Kdo se tam dostal, tak většinou na obrázcích hledal něco konkrétního.

A teď tu máme reCAPTCHA v3

Nová reCAPTCHA se opět snaží zjistit jestli se jedná o člověka bez nutnosti nutit návštěvníka něco vyplňovat. Místo toho posiluje behaviorální analýzu. Nově můžete sledovat chování návštěvníka nejen na konkrétní stránce ale i celém webu. Snadněji tak identifikujete člověka, protože nějakou zásadní akci udělal třeba na předchozí stránce.

Nová reCAPTCHA vám také dává možnost rozhodnout se jestli jsou akce dostatečné k identifikování člověka anebo ne. Využívá bodové ohodnocení. Vy pak můžete na základě výsledků provést třeba další test anebo si je spojit s nějakou další kontrolou, ke které reCAPTCHA nemá přístup.

Přichází také možnost sledovat aktivitu botů na více stránkách přímo v admin konzoly. Zjistíte tak na kterou stránku se boti zaměřují a tam třeba můžete zpřísnit detekci.

Závěr

Snaha bojovat s boty tu je už dlouho a většinou zahrnovala nějakou interakci s uživatelem. Viděl jsem zábavnou formu, kdy jste si museli zahrát jednoduchou hru anebo hledání pravopisných chyb. Vždy to ale bylo otravné. Příchod reCAPTCHA v2 tak byl v mnoha ohledech průlomový. Nový koncept třetí verze se mi líbí. Dává vám více nástrojů a možností jak detekovat boty. No uvidíme jak se osvědčí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Google představil reCAPTCHA v3”

  1. Tak snad uz neuvidime zabuggovany “select all images with a street sign”

Comments are closed.