IP adresa nemá vliv na odkazy a pozice v Google

John Mueller se opět postaral o rozruch v SEO komunitě. Na Twitter padlo několik otázek ohledně IP adres. Zdali ovlivňuje kde je IP adresa vedena a jestli nějak ovlivňují zpětné odkazy.

Phillip Burger: Zajímalo by mě jestli lokalita IP adresa má nějaký vliv na pozice webu. Mám web pro společnost v USA s IP adresou v Utahu, ale některé služby ukazují že je u Austrálie. Je to problém pro službu v USA mít web “v” Austrálii?

John Mueller: Ne

Bloky IPv4 adres jsou přidělovány organizací IANA, resp. ta deleguje jejich přerozdělování lokálním registrům (RIR). IPv4 adresy jsou také evidovány komu byly přiděleny. Tyto registry jsou veřejné a z nich můžete vyčíst kdo je vlastní. Většinou jsou to poskytovatelé internetu, hostingy, telekomunikační operátoři atd. Takže není problém zjistit v jaké zemi se IPv4 adresa teoreticky nachází.

Pokud si tedy koupím hosting u nás pro web, který cílí na USA, na první pohled to nemusí vypadat jako dobrý nápad. Přenosy nějaký čas zaberou a tak ztrácím i pár set ms. Google by to přeci měl nějak postihnout? Může a nemusí, v každém případě jak jsme se dozvěděli nebude to kvůli IP  adrese. Ostatně proč? Stačí provést test měření rychlosti a bude jasno. IP adresu do toho není třeba tahat.

Navíc jak John zmínil v jednom z navazujících tweetů, tak v dnešní době už jsou technologie, jako třeba CDN, které umí distribuovat obsah do celého světa ať máte hosting kdekoliv.

Tohle je důležité zvláště při otázce lokálních vyhledávání. Často se řeší jestli si pořídit webhosting v zemi na kterou chcete cílit právě pro lokální web. Teď máme odpověď. Pokud to bude blízko tak to nevadí, jestliže daleko pak je třeba sáhnout po CDN.

Jenomže pak tu máme ty odkazy.

Samozřejmě z takto krátké diskuze nemůžeme vědět jestli John bral dotaz jen ohledně geografické lokality odkazů anebo IP adresu obecně.

V každém případě je fajn vědět, že si odkazy z anglických webů u nás mají stejnou hodnotu jako s anglických webů v USA.

Závěr

V dnešní době už určitě spousta věcí ze staré SEO školy nebude platit, protože dnes se to dá technicky řešit jinak. Třeba právě původ IP adres vs testování rychlosti načítání ze zemí, na které web cílí.

Na druhou stranu víme že Google často schválně mlží ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup