Rick Schwartz – domaineři nemají ani ponětí o hodnotě LLL domén

Jeden z nejznámějších domainerů na světě Rick Schwartz na svém blogu zveřejnil zajímavý příspěvek, v němž tvrdí že trojznakové domény (LLL) .com mají hodnotu minimálně 100K USD.

Podle něj běžný domainer prodává příliš levně, protože nemá ponětí o trhu, o tom co přijde a jakou hodnotu má doména pro firmy. Demonstruje to na NNN (trojčíselných) .com doménách. Zatímco ostatní prodávali za 5K on už si své domény cenil na 100K+. A podle Ricka to samé se opakuje u LLL domém.

Pár vět z jeho blogpostu

Trojznakové domény se prodávají za 25K – 37K USD. Podle něj je to jen 1/10 ceny. V nedaleké budoucnosti se cena vyšplhá na 100K+. LLL jsou unikátní aktiva, která plní unikátní potřeby něčeho velmi specifického.

Přiznává že se to zřejmě netýká domén jako qxz a podobným, které mají jen velmi málo využití, ale stále jsou tu ostatní které mohou mít obrovské využití. Měli bychom si tak udělat domácí úkol a pořádně zapracovat na výzkumu kolem trojznakových domén.

Rozdílem mezi doménou prodanou za 35K USD a 350K USD je prodejce. Je tu jen pár proměnných a mezi nimi cena poptávky a nabídky. Okolnosti za kterých prodejce prodá a velikost peněženky kupce. Pak už je to o tom kdo jako první couvne a síla vůle.

Když end user (kupec, který potřebuje doménu pro sebe) koupí LLL.com doménu za 35K tak může být vysmátý. Domaineři nechávají obrovské mění na stole, protože jsou netrpěliví. Pokud budete hrát hru správně, tak váš inventář se nezmenší ale vaše peněženka bude pořádně naditá. Rick prodá jednu doménu za 350K USD a ostatní mu ukáží jak prodávat 15 takových domén za 350K USD. Vědí jak prodávat více domén, ale vydělají méně, pracují tvrději a s větším rizikem.

Pokaždé když vidí prodej LLL.com domény za takové ceny, tak zakroutí hlavou. Přestaňte prodávat diamanty za drobné. Zoufalí prodejci prodávají za zoufalé ceny. Čehož budou za pár let litovat.

Takže?

Rick Schwartz nazývaný doménový král prozradil v roce 2017, že má portfólio zhruba 7 tisíc domén, které si cení na 500M USD. Jen pro představu v roce 2015 prodal doménu porn.com za 8.888.888 USD, 899.com za 801K USD, 989.com za 818.818,81  USD anebo v roce 2008 iReport.com za 750K CNN. Jen na svém blogu uvádí ukázkové prodeje za 20M USD.

Tento domainer ví jak prodávat domény za pořádné peníze, ale ne každý si může dovolit tento jeho styl. Velká portfólia něco stojí a udržet si cashflow není tak jednoduché.

Na druhou stranu rozhodně stojí za to se radami v jeho blogpostu alespoň inspirovat.

A co LLL.cz?

Vývoj LLL.cz domén monitoruji. Poslední report je z května 2018. Ubývají ;) Otázkou je jestli někdy .cz doména natolik naroste, že po nich bude taková poptávka jako po .com doménách. Teoreticky by musel jejich počet narůst téměř 100x, což se asi nestane. Na druhou stranu máme tu LL.cz domény. U těch už je to jasné.

Závěr

S novým směrem Webtrhu se o domainingu přestalo hodně mluvit, takže konkurence moc nepřibylo :) Přitom se stále objevují nové příležitosti. Jsou tu nová slova, mažou se zajímavé kousky a celkem se mi začíná líbit i .sk trh.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup