Mobile-first index kam se podíváš

Tento týden mi chodí jeden email za druhým, že můj web byl přidán do Mobile-first index a to dokonce i u webů, které jsou několik let staré a při jejich vytváření jsem rozhodně na mobilní telefony nemyslel. Dokonce bych řekl, že jsou pro návštěvu mobilem nevhodné. Takže co to má znamenat? Google ruší “Desktop-first” index?

Co je mobile first index?

Zjednodušeně se jedná o druhou databázi (index) stránek z které Google tahá informace, které pak zobrazuje uživatelům na jejich dotazy. Informace do této databáze ukládá Googlebot Smartphone místo klasického Googlebota. Nějakou dobu se využívaly oba indexy. Jeden pro uživatele, kteří používají počítač a druhý pro ty co používají mobil. Mobile first index je označení pro stav, kdy se vždy berou data z indexu pro mobily ať už uživatel používá počítač anebo třeba chytrou televizi.

Pokud jste tedy byli zařazeni do mobile first indexu, tak data o vašem webu získává Googlebot Smartphone a používá jen to, co se zobrazuje uživatelům s mobilními telefony.

Co z toho vyplývá?

Podívejte se na svůj web v mobilu a pak v desktopu. Vidíte nějaký rozdíl? No tak ten bude mít vliv na vaše pozice ve vyhledávání ;)

Pokud pomineme chyby, tak nejvíce to zřejmě zasáhne responzivní weby. Postranní panel, který dříve byl vpravo a viděn hned po načtení stránky se přesune dolů na konec stránky, takže už nebude po načtení nebude to první co návštěvník uvidí. To znamená že informace v něm už nebudou mít takovou váhu.

Všechny prvky, které něco dělají po najetí myši byste měli předělat, aby fungovaly po kliknutí. Na mobilu ukazatel myši nemáte, funguje pouze kliknutí.

Jestliže používáte rozdílné verze webu pro desktop a mobil, chce to zjistit, kterou vlastně Google opravdu používá a nakolik se liší.

Rychlost začíná hrát daleko větší roli než dříve. Už nezáleží hlavně na TTFB ale i FCP  a DCL. Stránka se musí načítat svižně a chce to zapracovat na kompresi obrázku. Ostatně v červenci 2018 vyšel takzvaný Speed Update.

Dále jsou to určitě různá menu. Na desktopu není problém mít několik položek v horním menu, klidně ve dvou řádcích. Na mobilu se většinou takovéto menu nahrazuje ikonkou, která menu po kliknutí rozbalí. Naštěstí jak prozradil John Mueller, skrytý obsah vadit nebude.

Co byste měli vědět

  • Dobrý desktopový web je lepší než špatný mobilní – Tato věta zazněla na konferenci SMX Munich. Lepší než polovičatá práce na mobilním webu, který nemusí dobře fungovat je lepší vsadit na stávající desktop, zvláště pokud máte unikátní obsah. Ten Google zobrazí i z webu, který má na mobilech problémy.
  • Že jste v mobile first indexu se dozvíte z emailu, pokud máte web v Search Console. Jestliže nemáte, tak podle toho, že vás začne navštěvovat výhradně Googlebot Smartphone
  • Za to že jste v mobile first indexu nejsou žádné SEO body. Mobile first index má být čistě o tom jak jsou sbírána data. Weby optimalizované pro mobily, které v něm zatím nejsou a desktopy nemají být nijak penalizovány.

Závěr

Stále mi však vrtá hlavou, proč jsou v mobile first indexu i mé weby, které nejsou ani zdaleka optimalizované pro mobily a vypadají na nich hrozně. Že by mobilní index fungoval lépe? Přeci jen Google začal kompletně od začátku indexovat celý internet. Když něco děláte znovu můžete nasadit nové technologie a uplatnit zkušenosti. Anebo to je otázka peněz? Udržovat dva velké indexy bude nákladné?

Hmm.. nápady?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Mobile-first index kam se podíváš”

  1. Konečne nejaké rozumné a jasné vysvetlenie čo to vlastne je a čo to znamená pre majiteľov, že ich web je zaradený do mobile-first index. Ale som fakt veľmi zvedavý čo to spraví s celým seo a internetom a najmä myslím si, že niečo ako bolo nedávno medical update sa pomaličky pripravuje na úplne celý algoritmus a všetky weby. Uvidíme čo čas prinesie.

  2. Pro mě je zajímavé to, že mě zařadil do mobile indexu jen staré weby. Ty, které mám pro mobily optimalizované, tak ty mi tam zatím nezařadil.

Comments are closed.