Google nedoporučuje u větších webů přehánět to s odkazy na hlavní stránce

Opět tu máme jednu zajímavost k onpage SEO o kterou se podělil John Mueller při Google Webmaster Central office-hours hangout. Jeden tazatel se zeptal Jestli odkazování z hlavní stránky webu na všechny podstránky může zmást Google. Odpověď je, že za určitých okolností ano.

U menších webových stránek to nevadí, dokonce je to běžnou praxí. Webové prezentace s 10 – 20 stránkami mají běžně na hlavní stránce odkazy na všechny tyto podstránky. Ovšem u větších webových stránek, může kvůli tomu Google ztratit přehled o jejich sémantické struktuře. Tedy jak jsou stránky uspořádány, navzájem propojené a jaký mezi sebou mají vztah. Konkrétně například co jsou kategorie, stánky vysoké úrovně anebo naopak nižší úrovně.

John Mueller proto doporučuje držet se čisté struktury, aby jí mohl Googlebot plně pochopit. Když mu předhodíte 200 – 300 odkazů tak z toho váš web nepochopí.

Obecně na hodnocení ve vyhledávačích čistá struktura nebude mít moc velký vliv, ale zvláště u níže postavených stránek to pomůže, protože si je Googlebot spojí třeba s kategorií, která je hodnocena lépe.

Takže co si z toho vzít?

Především definitivně zapomeneme na všechny ty experimenty s neindexováním (noindex,follow) kategorií, rubrik a stránkování, protože jsme měli pocit, že vypadají špatně ve vyhledávání, matou Google, ztrácí linkjuice atd. Taky jsem si to zkusil, zajímavý nápad a pokus, ale nefungoval. Pokud bych přitom vědět to co John Mueller řekl, tak bych s experimentováním vůbec nezačal.

Že Google nějak pracuje s propojením obsahu jednotlivých stránek víme dlouho. Že chápe co je to kategorie, rubrika, štítek případně stránkování jsme tak nějak od něj očekávali. Teď když víme, že to opravdu dokáže pochopit, tak se nemusíme bát, že špatně bude brát nějaké mnohostránkové “seznamy textů” v archivu. Samozřejmě vždy když děláte nějaké stránkování tak při něm použijte v link rel next a last. Pak to Google bude jasné.

Další věc jsou štítky. Označování článků je zdlouhavá práce, která vám ze začátku moc nedává smysl. Štítky navíc většina čtenářů nikdy nepoužije. Nezapomínejte že by neměly nahrazovat rubriky/kategorie ale spíše označovat konkrétní předmět (službu, člověka atd.). Čtenář je pak radši využije, když se bude chtít dozvědět více. Štítky jsou mocná SEO zbraň. Pomohou mezi sebou propojovat články, kde píše o určitém tématu. Význam štítku pak můžete podpořit samostatným textem. V podstatě stačí třeba popis tématu štítku a pod tím seznam článků s jeho tématikou.  Možná si říkáte, že tohle všechno jsou jen bonusy. Jenomže pokud články mezi sebou nepropojíte, tak si v rámci jednoho webu budou konkurovat. Vy potřebujete aby se jejich síla propojila a Google vybral ten lépe odpovídající zadanému dotazu.

Tohle všechno samozřejmě bude fungovat jen pokud Google plně chápe strukturu webu. Což je fajn že by měl umět :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Google nedoporučuje u větších webů přehánět to s odkazy na hlavní stránce”

  1. Štitky sú veľmi silná zbraň a vec, len ich treba vedieť správne používať a najmä dlhodobo a pracne ich rozumne vytvárať.

Comments are closed.