Google při canonical “duplicitní” stránky neignoruje, právě naopak

John Mueller v odpovědi na otázku na Redditu zmínil jednu zajímavou mechaniku Google, kterou všichni sice známe, ale možná si neuvědomujeme naplno její potenciál.

Pokud máte dvě stejné anebo hodně podobné stránky, tak Google jednu odznačíte jako hlavní pomocí rel=canonical. Tu pak bude Google považovat za hlavní a zobrazovat jí ve výsledcích vyhledávání. Díky tomu se vyhnete duplicitě, resp. že spolu budou stránky soupeřit. Ovšem co možná nevíte, tak Google tu “vedlejší” nebude ignorovat. On jí vezme a “připočte” k té hlavní. Tedy se o to pokusí jako napsal John. Podotkl také že hlavní stránka, kterou chcete zobrazovat, pak bude silnější, protože bude kombinovat signály všech stránek s canonical značkou odkazující na hlavní.

Tím to ale nekončí. Stejnou mechaniku používá Google i pro přesměrování, interní & externí prolinkování (?), sitemapy, hreflang atd. Tohle všechno kombinuje sílu signálů do jednoho celku.

Naproti tomu noindex a robots.txt s disallow takto nefungují. Pokud máte noindex na stránce, tak neříkáte Google že její obsah má být nakombinován s jinou. Tohle je třeba problém s výpisem rubrik, štítků atd., které často webmásteři kvůli duplicitě neindexují.

Závěr

První informace o tom, že se canonical dá použít i na stránky, které nejsou duplicitní se objevily už v roce 2015. Tehdy jsem však nenašel vhodný způsob využití. Dnes mě po přečtení příspěvku napadlo, že by poměrně velká síla mohla být v provázání jazykových verzí přes hreflang. Pokud na ně aplikuje Google stejnou mechaniku, tak by se mohlo objevit hned několik výhod. Napadá mě například lepší pochopení textu, anebo třeba i sčítání linkjuice. Zní to hodně odvážně ale proč by se odkazy neměli sčítat, když jde o stejný obsah? Hmm? ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Google při canonical “duplicitní” stránky neignoruje, právě naopak”

  1. A na takové případy jsou všechny vyhledávače, včetně Google, připraveny. Pokud začnete používat nesmyslné kanonické URL pro odkazy na stránky, které nejsou stejné – tak vás Google penalizuje. Zcela smaže všechny informace (nebo jak vy říkáte “signály”) získané z kanonických odkazů na dané doméně – označí je za nedůvěryhodné a tedy je ignoruje jako celek.

    Pokud budete používat kanonické URL na stránky, které nejsou duplicitní – docílíte tím nejspíše naprostou ignoraci značek link s kanonickými odkazy u všech vyhledávačů. Jinak řečeno docílíte penalizaci vašich stránek z hlediska SEO a zhoršení pozice ve vyhledávačích.

    Myslel jsem, že je to naprosto všeobecně známo, protože si o tom štěbetají i vrabci na střeše. Kanonické odkazy mají odkazovat na stránky se stejným textem. Mírnou odlišnost vyhledávače tolerují, jakmile odlišnost přesáhne určitou mez – máte penalizaci.

  2. Zajímavá úvaha, akorát canonical a hreflang nemají stejnou mechaniku. Canonical je z definice řešení duplicity, tj. jedna stránka je méně důležitá a druhá více. Tam pak dává smysl, že cílová, “důležitější” stránka získává kvalitnější signály. Nicméně hreflang označuje alternativní verze z pohledu cílení – jazykového, nebo geografického. Tedy ano, určité stránky, pokud jsou takto označeny, mohou mít vyšší ranking pro konkrétní jazykové či geo-specifické dotazy, ale hreflang stránkám jako takovým obecnou autoritu nezvyšuje. Více o tom hovoří John Mueller tady: https://www.seroundtable.com/google-explains-hreflang-doesnt-help-with-rankings-22195.html

Comments are closed.