Jak jsem se přestal bát obsah přepisovat pro dobro čtenářů

Už je to snad 10 let, co jsem začal dělat obsahové weby kvůli “přilepšení si”. Od začátku bylo to nejtěžší a nejvzácnější obsah. Pokud chcete být ve vyhledávačích musíte mít obsah, který by mohli indexovat. K jeho vytváření jsme za ty roky přistupoval různě – od automaticky generovaného textu, výpisy statistik z databáze, scrapovaní, diskuze přes nekvalitní, ale snadný text, až po návody, recenze a velmi kvalitní obsah.

Hotový obsah, jakékoliv kvality, jsem bral jako produkt s nějakou hodnotou. Bylo mi jedno jestli vydělává nula nula nic, stačilo když je to alespoň něco. Jako spousta MFAčkarů jsem žil v domnění, že postupným nakupením z pidičástek vzniknou jednou slušné peníze :)

Tohle se mě drželo hodně dlouho. Starý obsah jsem tak nemazal, nepřepisoval ani nedoplňoval. Vždy mi přišlo lepší vytvořit nový. V některých extrémech dokonce rozšíření obecného článku vedlo k myšlence vytvořit odbornější blog, který by se tématice věnoval do hloubky. Popravdě tohle úplně není marná myšlenka, za určitých okolností to funguje. Ovšem narazíte na problém specifického publika – výkyvy návštěvnosti, některá témata se vyčerpají apod.

I kvůli tomuto přístupu mi přišla škoda, že se třeba hlavní stránka Wikipedie přepisuje. Říkal jsem si kolik s tím muselo být práce, který vyšla vniveč.

Zhruba před rokem jsem pochopil, že i u magazínů mohou fungovat lépe příspěvky, které se doplňují a tento rok dokonce i přepisují.

Krátké představení magazínů Pokéstop

Když společnost Niantic vypustila hru Pokémon GO, tak se celý svět, až na části, kde není mobil a/nebo internet zbláznil. Nejen děti přestali sedět u počítače a vydali se hledat pokémony ven. Najednou pro nikoho nebyl problém uběhnout pár set metrů, když dostal echo, že se v nedaleké ulici objevil pokémon, kterého ještě nemají anebo by mohl být silný. Nachodit denně 10 – 20 km, protože pokémoní vajíčka vyžadovala tuto vzdálenost ujít. Samozřejmě pokud jste překročili určitou rychlost tak se to nepočítalo. Následovala týmová hra o gymy, o které jednotlivé týmy soupeřili. Čím více jste gymů drželi, tím více herní měny jste měli možnost pravidelně vybírat. Takže místo běhání na okruhu, člověk běhat přes lesy a  pole a hledal nové gymy, případně obcházel ty o kterých už věděl. Někteří sebrali kámoše plus nové herní kámoše, objížděli autem vesničky. Pár lidí to vzalo jako celodenní road trip přes celý kraj.

Byl a je to stále neuvěřitelný fenomén. Jenomže Niantic firma, která hru vydala, to pojala jako sezónní záležitost a propagaci oficiální hry Pokémon Sun&Moon, která měla dorazit tentýž rok. Ke hře tedy nebyl žádný oficiální návod ani v angličtině. Niantic nijak nekomunikoval ani s médii. Teprve když jim došlo, že to je fakt velká věc, tak se rozhoupali. Trvalo jim to ale rok. Současná verze hry je na úplně jiné úrovni a je tma spousta věcí, co se dá dělat nejen sólo ale i s přáteli.

A právě to byl důvod proč jsem se rozhoupal a udělal jednoduchý blog pokestop.cz, kde mělo být všechno pro začínající i pokročilé hráče shrnuto. Díky zahraničním zdrojům a doslova lidem, co aplikaci rozebrali, jsem zjistil, že je hra o dost komplexnější než se zdálo. Bylo nutné vytvořit pokročilejší návody, pro lidi, kteří toho moc o pokémonech neví. Vysvětlit jim rovnice, herní mechaniky a postupy.

Klasický přístup blogpostů

Přistupoval jsem k tomu klasicky jako u obsahových webů, které dobře fungují ve vyhledávačích. Každá novinka bude jako samostatných blogpost. O každém hledaném pojmu napsat detailní popis + návody. Vše mezi sebou automaticky prolinkovat pluginem Internal Linking na klíčová slova (podobně jak to má wikipedie). Podle čtenosti a hledanosti zvolit ty nejdůležitější pojmy a dát je jako samostatné články do menu.

Tento stav trval od založení blogu 14.7.2016 do 16.2.2017.

Statistiky z hlavní stránky

  • Průměrná doba na stránce: 00:46
  • Míra okamžitého opuštění stránky: 26,22 %

Doplňování obsahu

17.2.2017 vypustil Niantic překvapivě druhou generaci pokémonů. V té době už občas udělal nějakou akci, pro zabavení hráčů (týden s bonusy). V porovnání s konkurenčními hrami, to ale stále bylo celkem o ničem. Chyběly pořádné aktualizace s novým obsahem. Spousta lidí, tato novinka znovu nakopla. Opět ale žádné oficiální informace a detaily. Všechny novinky ve hře tak přicházely z hráčských komunit, převážně anglických.

Kusé ale zajímavé informace se mi nechtělo rozepisovat do samostatných článků, a tak jsem zkusil nový formát – online reportáž. Založil jsem blogpost Generace II. vypuštěna! – průběžná aktualizace a přilepil jej na začátek výpisu článků. Zrušil perex (souhrn) a nechal článek zobrazit celý. Kdokoliv navštívil homepage tak viděl nejdříve soupis novinek jak šly za sebou. Jednotlivé novinky psal jako odrážky. Pokud to bylo něco většího napsal jsem článek a na něj odkazoval z výpisu novinek.

Od 17.2.2017 do 28.2.2017 měla homepage:

  • Průměrnou dobu na stránce: 00:38
  • Míra okamžitého opuštění stránky: 16,24 %

Část lidí samozřejmě chodila i na článek, protože chtěli komentovat. Tehdy padl rekord 92 komentářů. Tam byla průměrná doba na stránce 02:31 a míra opuštění 44,13%.

Tento koncept se mi dost zalíbil, protože byl akčnější a i méně náročný. Aby web byl aktuální nemusel jsem psát nové články, stačilo přepisovat novinky bez zbytečné omáčky, a když to stálo za to napsat něco pořádného. Proto jsem tento koncept zopakoval i další měsíc.

01.03.2017 – 31.03.2017 homepage

  • Průměrnou dobu na stránce: 00:35
  • Míra okamžitého opuštění stránky: 17,65 %

Přepisování obsahu

Zhruba o rok později už Niantic pochopil, kolik potenciálu hra má a že se nejedná o sezónní záležitost. Nabrali nějakých 140 lidí a hnuly s vývojem kupředu. Přibylo spoustu novinek, část věcí se předělala a začali se i snažit utužovat závislost hráčů. Každou chvíli je nějaká herní událost, kterou nesmíte propásnout. Také se naplno rozjely raidy. To znamená že se na vybraných místech objeví velké vejce, z kterého se vyklube raid boss a hráči jej společnými silami musí do hodiny udolat. Většinou se dohodnou přes Messenger anebo Discord. Sejdou se, pozdraví, sejmou bosse, zkusí chytit a jde se dál :)

Vtip je v tom, že se tito bossové pravidelně mění a na každého je lepší trochu jiná sestava. Rozhodl jsem se proto dát do přehledu i tabulku všech raid bossů, včetně základních informací a odkazovat z této tabulky na jednotlivé taktiky. Pro mě to znamená, co nejdříve aktualizovat seznam pokud se změní. Přepisování chvilku trvá, ale už jsem si na to udělal jednoduché pomůcky.

Zároveň jsem nad novinky ještě přidal seznam aktuálních a plánovaných událostí. Hráči tak stačí pouze sledovat 1 stránku a má přehled kompletně o všem, co se ve hře děje.

Homepage za červen 2018

  • Průměrnou dobu na stránce: 00:22
  • Míra okamžitého opuštění stránky: 0,29 % (vážně je v GA toto divné číslo)

Stránka Každodenně aktualizovaný přehled novinek za červen 2018:

  • Průměrnou dobu na stránce: 00:52
  • Míra okamžitého opuštění stránky: 0,24 % (vážně je v GA toto divné číslo)

Závěr

Tohle byl můj experiment, o který jsem se s vámi chtěl podělit. Zkusil jsem něco, co by mohlo fungovat a na první pohled je s tím více práce – musíte pořád přidávat nějaké novinky, protože u časového sledu ty chybějící dny jsou prostě vidět :) Čtenářům se to líbí, protože je to přehlednější. Ovšem chtělo s tím počítat už od začátku a zvolit jinou šablonu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak jsem se přestal bát obsah přepisovat pro dobro čtenářů”

  1. Wau -tie data a čísla z GA sú neskutočné – máš vybudovanú fakt top top top komunitu na webe a ten zenený koncept je veľmi zaujímavý. Niekto kto tvorí obsahové weby s nejakým príbuzným konceptom tém by sa mohol inšpirovať a dosť polepšiť si tiež.

  2. Aktualizuješ zároveň s článkem i datum vydání? Může to mít vliv na vyhledávače/uživatele? Jak řešíš, že se pak článek znovu zobrazí na hlavní stránce jako nový článek?

    1. Datum vydání se vyplatí určitě aktualizovat u zpravodajství. To mám vyzkoušeno. Je více návštěv z Google. Jsou lidi co umí používat rozšířené vyhledávání.

      Článek jsem prozatím nikdy nezkoušel takto znovu vydat. Je to zajímavý nápad. Asi bych k tomu ale přidal i (aktualizováno X.Y.2018) do nadpisu. Musím zkusit :)

Comments are closed.