O zázemí Australské národní domény se bude starat Afilias

Australskou národní doménu .au čekají velké změny. Backend registru bude nově zajišťovat společnost Afilias, která se už stará o .info, .org, .asia, .mn (Mongolsko), .ag (Antigua a Barbuda), .in (Indie), .me (Černá Hora) a spousty dalších.

auDA (registr .au) tímto rozhodnutím ušetří zhruba 9M australských dolarů (zhruba 148M CZK) za rok, což jsou pořádné peníze. Celkem je registrováno právě teď 3.152.975 .au domén. Doména .com.au vyjde na cca 15 USD.

O tuto obří zakázku mělo zájem celkem 9 společností. Nakonec vyhrál Afilias a nahradil tak Neustar, který poskytoval backend .au doménám 15 let. Jedná se o největší “transfér” domén v historii. Afilias sice v roce 2003 přebral .org od Verisign, ale v té době bylo registrováno kolem 2,7M .org domén.

DNS .au čeká tento víkend velká odstávka, která potrvá 36 hodin. Samotného provozu .au domén by se to nemělo dotknout. Po dobu odstávky však nepůjdou provádět změny v DNS ani vytvářet nové a nepůjdou registrovat ani prodlužovat  .au domény.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “O zázemí Australské národní domény se bude starat Afilias”

  1. Ono to je skoro jedno, tato TLD se nedá registrovat pokud člověk nebydlí v au.

    1. U ccTLD, které vyžadují lokální kontakt (např. CA – Kanada) nabízí někteří registrátoři za příplatek registraci na zástupný kontakt, jež splňuje uvedenou podmínku. Jinak u ccTLD AU se v dohledné době plánuje spuštění registrace domén 2. úrovně (dosud jen .com.au apod.).

Comments are closed.