Lidé budou obsah jen konzumovat místo aby jej hledali

Dneska jsem se začetl do reportu z F8 konference, kterou sepsala Lisa Buyer pro Search Engine Journal, kde se probírala budoucnost Facebook. Mezi řečníky patřil i Mark Zuckerberg. Probírala se spousta věcí včetně AR (augmented reality), kterou považuji za celkem reálně využitelnou technologii v blízké budoucnosti. Co mě však opravdu zajalo a chtěl bych se s vámi podělit je jedna myšlenka, kterou autorka napsala – The Future of Facebook Marketing – Content will be brought to people instead of people searching for content.

Budoucnost Facebook marketingu je donést obsah až k lidem, místo aby lidé obsah hledali. Pro lidi z marketingu to není nic nového. Už teď se běžně vytváří reklama na míru velmi úzké skupině lidí. Dokonce už dnes skoro ani jako reklama nevypadá. Vezmete cílovku, která potřebuje váš produkt, napíšete jim článek, který vhodným způsobem spojí cílovku a váš produkt a je to. Stačí aby se dostali na vaší stránku produktu a remarketing je udolá. Teď s GDPR by to mohlo být těžší, ale reklama si najde cestu.

Spíše mě zarazila ta myšlenka obecně – lidé budou obsah jen konzumovat místo aby jej hledali. Facebook o tohle jde už dlouhou dobu – chce si lidi udržet na své sociální síti co nejdéle. Ideálně aby nikdy nemuseli navštívit jiný web. Chce se stát jediným místem na internetu, které potřebujete.

A něco takového je skutečně možné dosáhnout. Věřím že jsou lidé, kterým Facebook stačí. Mají své FB skupiny a FB stránky, které sledují. Kde je neustále co číst a sledovat. “Zbytek” internetu navštíví jen pokud je to nutné anebo kliknou na reklamu.

Zaseknout se na jednom webu není nic složitého. Nedávno jsem hledal písničku z jednoho seriálu na YouTube – zahlédl fanmade trailer o Warhammer 40K a najednou jsem zjistil, že přes hodinu poslouchám historii světa Warhammer 40K. Prostě pokud vám to web dokáže dobře servírovat tak z něj jen tak neodejdete a je jedno jestli je to YouTube s videii, 9GAG s internetovými mémy anebo web o investicích. Jakmile vás algoritmus prokoukne tak vás zachrání jen reálný svět :)

Teď je otázka nakolik by něco takového a ještě ve větším mohl zvládnout Facebook. Zaplavit uživatele obsahem, který musí vidět a to natolik, že nebude chtít jít jinam. Vzhledem k množství objemu osobních informací, které o nás nasbíral, a algoritmy které už teď má, už si myslím že by to zvládl. Jenomže mu chybí jedna podstatná věc a to je ten obsah.

Kvalitní obsah na Facebook ale chybí. Občas tam někdo napíše nějakou zajímavou myšlenku, ale tím to končí. Všichni odkazují na externí zdroje. Proto se také snaží FB tlačit videa, aby dosáhl alespoň toho co umí YouTube.

Jenomže to je situace teď. Třeba už za rok si bude moct streamer a vloger na FB vydělat o dost více peněz než kdekoliv jinde. Třeba už s využitím AR/VR technologií. Pak k tomu ještě přidá vlastní Netflix, online zpravodajství a už nebude důvod chodit jinam.

Budeme jen přes HoloLens anebo Oculus Rift konzumovat obsah, který nám důmyslný algoritmus bude předhazovat jako ideální. Nebudeme mít důvod opustit Facebook.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Lidé budou obsah jen konzumovat místo aby jej hledali”

  1. Takových utopických vizí tady již bylo… Již dnes měl fačebuk ovládat celý internet a místo toho je na sestupné části křivky a vrchol slávy má již za sebou. Já bych to neviděl tak horké, byť i pitomé vize se mohou naplnit. V časech globálního hloupnutí je možné vše. A co na to placatozemci…

    1. Mám známou, kterou zajímá můj web o zahradničení. Pravidelně postuji info o nových článcích na FB. A ona je na “svém internetu” také čte. Stylem, že klikne na odkaz, otevře se ji článek, přečte si ho a honem tlačítko browseru “zpět” na svůj internet (to je její pojmenování), aby jí nic nového neuteklo.

      Nepřečte si další články na webu. Když má problém (tematický), je schopna zavolat a zeptat se na postup. A jak je překvapená, když se dozví, že před týdnem o tom vyšel článek. Jak je to možné, vždyť ona ho na svém internetu neviděla!

      Jistě se to netýká celé internetové populace, ale už teď je velká skupina, která zná jen “svůj internet” na Facebooku. A pokud mu vyjdou jeho plány s internetem zadarmo pro všechny (s omezením jen na FB), tak tato skupina bude pro reálný svět i pro internet mimo modré sítě ztracena. A lehce manipulovatelná, politicky i komerčně…

  2. Místo fantastických vizí si myslím, že je celkem jasné co FB dělá, vidíme to až příliš dobře u Seznamu. Ano přátelé, přesně tam, akorát, že v pologlobálním (bez asie a ruska) to FB hraje a směřuje a přesně tam za dalších 15 let i skončí (pokud se komplet nevymění hlavní akcionáři, management včetně Zuckera).

    Zatímco svět půjde dál a úplně jinam, FB bude něco jako nesmrtelnej dinosaur, na kterej budou i za 20 let chodit dnešní 20-30níci, protože nebudou schopní se adaptovat na cokoli nového a budou spokojení, a protože jich bude pár set milionů bude velmi spokojený i Zuck, ale žádnou revoluci od FB prosím nikdo nečekejte.

    Ta firma to nemá v genech a když si čtete rozhovory s TOP programátory a to je těch doslova pár lidí, kteří dokážou posunout firmu na jiný level, tak čtete, že FB je pro ně vždy jen přestupní stanice buď do nadějných startupů, vlastních firem, případně manage post u Googlu.

  3. Ono ja s takýmto názorom súhlasím, dnešná mladá generácia trávi čas fakt len na FB – pre nich žiadný iný internet neexistuje – len facebook a nejaké dalšie soc. siete napr. instagram a snapchat to je všetko.

  4. Problém je především v tom, že FB i Googlu chybí právě ten obsah. Právě proto si FB vynucuje lock-in na všechny nahrané věci (neomezené a nezrušitelné licence) a ve velkém si vytírá zadnici s autorskými právy. Což mimo jiné vyústilo v návrh nové a velmi nedomyšlené copyright směrnice v EU.

    A právě proto Google tlačí AMP a strukturovaný obsah. Umožňuje mu to zamknout publishery na vlastní platformě a bezuzdně scrapovat obsah do svých “rich snippetů”, kdy uživatel kolikrát neopustí vyhledávač a může být masírován reklamou, zatímco publisher utře.

    Toto je bohužel směr, který je sice dost na houby, ale otázka je, co s tím? Pro autory je to extrémně nevýhodné a čím dál víc roste tlak na zamykání obsahu, aby ho právě tito “technologičtí giganti” (či jejich uživatelé) nemohli rozkrádat a monetizovat. V budoucnosti se klidně můžeme dočkat stavu, kdy FB bude jakýsi obecný informační bulvár a za kvalitní obsah se bude (zase) tvrdě platit.

Comments are closed.