Mají vliv na pozice v Google zrušené penalizace?

Na poměrně zajímavou otázku odpovídal John Mueller ze švýcarské pobočky Google v rámci videí SEO Snippets. Dotaz zněl zdali Google bude chovat zášť vůči stránce, která byla dříve penalizována.

John nejdříve řekl, že penalizace u Google nejsou ale pouze manual actions (manuální zásahy). Pokud nějaká stránka porušuje pravidla, tak na ní přijde pracovník Google. Jestliže skutečně zjistí porušení pravidel, tak jí označí a ona pak bude penalizována. Manuálních zásahů je více druhů, v závislosti na míře porušení pravidel se to pak projeví na její viditelnosti.

O tom, že jste dostali manuální penalizaci se dozvíte v Google Search Console. Měl by vám také dorazit email. Následně můžete porušování pravidel napravit a stránku nechat znovu zkontrolovat. Pokud je vše v pořádku tak dojde k zrušení penalizace (manual action). Jenomže vrátí se stránka na své původní pozice?

Podle Johna Google nechová žádnou zášť a stránka se vrátí tam kam patří. Samozřejmě u Google se něco neustále mění a přepočítává, takže výsledná pozice nemusí už být ta původní. Pokud by se však nic nezměnilo, tak by se vrátila na původní pozici. Je také třeba brát ohled na postupné zpracování výsledků Google, takže cesta na pozici, kam stránka patří může trvat delší dobu.

Závěr

Samozřejmě Johnovi v tomto věřím. Pár manuálních zásahů už jsem zažil a nepřišlo mi, že by stránka byla nějak znevýhodněna. Ostatně několik takových zásahů bylo proti stránkám, které byly na prvních místech, kam se vrátily.

Na druhou stranu bych se nedivil, pokud by stránka zůstala pod nějakým drobnohledem a brzy jí navštívil znovu pracovník Google a zkontroloval zdali opět nedochází k nějakému porušování pravidel.

Debata byla o manuálním zásahu. Google rozdává ještě algoritmické penalizace (Panda, Penguin atd.) u těch nějaké dopady klidně být mohou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup