Věděli jste že Google manipuluje s našeptávačem aby omezil pirátství?

Našeptávač Google je velmi důležitou součástí vyhledávání na internetu. Spousta lidí díky našeptávači upřesňuje své hledání a může skončit u konkurenčního produktu. Našeptávač je také často vyžíván jako zdroj klíčových slov pro obsahový marketing. Prostě je hodně důležitý, protože může spoustu věcí ovlivnit. Toho jsou si vědomé i různé organizace na ochranu autorských práv a tlačí na Google, aby jej cenzuroval.

Nejznámější případ pochází z roku 2011, kdy zmizela slovní spojení, která obsahovala názvy serverů na sdílení souborů. Pravda tyto služby se proslavily právě díky sdílení autorsky chráněnému obsahu. Stačilo zadat název serveru + film a hned jste získali URL, kde jej stáhnout. Google takovéto výsledky odstraňoval z vyhledávání, ale znáte to – jeden odstraníte a deset dalších se objeví, protože odkazy lidé zcela přirozeně sdílí na diskuzních fórech. Google samozřejmě neomezil jen našeptávač ale i “Vyhledávací dotazy související s …”.

Podobných případů se objevilo za ty roky několik. Nejnovější se týká Kodi – open source software pro multimediální centra. Můžete si pomocí něj přehrávat videa, hudbu a dokonce i streamy. Vzhledem k tomu, že se jedná o otevřený software tak k němu existuje velké množství doplňků. Některé jej napojí na různá pirátská úložiště. Prostě vám stačí krabička s Raspberry Pi, nainstalujete Kodi a máte plnohodnotné multimediální centrum, tedy bez obsahu, protože Kodi je jen software – je třeba napojit jej na úložiště.

Právě kvůli tomu vyvolalo odstranění Kodi z našeptávače trochu rozruch. Je to jako byste penalizovali WordPress protože někdo vydal plugin, který jej promění v automatický warez web :/

Závěr

Takže pozor na to i s našeptávačem se může manipulovat ve prospěch zájmových skupin a omezit tak třeba open source software. Zajímal by mě poprask, který by se objevil pokud by například z našeptávače vypadly třeba desinformační weby.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Věděli jste že Google manipuluje s našeptávačem aby omezil pirátství?”

  1. Pirátství je zločin. :-D Je nejvyšší čas přejít z Googlu na Seznam.

Comments are closed.