Týden o investování – Pár zkušeností s akciemi

Do akcií jsem začal investovat koncem roku 2012. Jak mi to průběžně jde jste si mohli přečíst v 8 blogpostech, které mé snahy shrnují (viz. štítek akcie). Koukám že už to bude skoro rok, od posledního příspěvku a měl bych napsat aktuální :)

Z akcí jsem měl dlouhou dobu strach, protože jsme slovo spekulace bral opravdu vážně. Zvažoval jsem proto spíše akciové fondy, kde byla zaručená diverzifikace a starají se o ně lidi, kteří tomu rozumí a mají na to čas. Akcie však nejsou jen o tom nakoupit za málo, čekat a prodat za víc. Nejsou to jen nástroje ke spekulaci, ale reálný podíl na společnosti a to se vším všudy. Tedy i s právem podílu na zisku a to formou dividend (dividenda, záloha na dividendu anebo výplata nerozděleného zisku). S tím jak firma roste společně s ekonomikou, tak vyplácí i větší dividendy, takže se na tom všem dá postavit i dlouhodobá strategie. Stále to byly spekulace ale nějak mi to začalo dávat smysl.

Plán

Můj plán byl jednoduchý – zaměřit se na akciové tituly velkých společností s pevným postavením na trhu, které pravidelně vyplácí dividendy. Nakoupit je za takovou cenu, aby dividenda dělala alespoň 6 % včetně srážkové daně (15 %).  Tedy chtěl jsem dosáhnout zhodnocení alespoň 6 % ročně, s tím že si chci budovat dlouhodobé portfólio minimálně na 5 let.

Pokud půjdete do akcií tak vám rozhodně doporučuji udělat nějaký plán, kterého se vyplatí držet. Musíte vědět proč jste zvolili tato čísla a proč si myslíte že jsou reálná.

Věřte plánu a nezmatkujte

Vždy když koupím nějaké akcie, tak spadnou :) Propad většinou je dočasný, protože vím proč je kupuji a proč za tuto cenu. Ovšem s člověkem to pěkně zamává, když po týdnu najednou spadnou o několik procent dolů a místo 10K máte najednou 9,5K. Stále vás to nutí koukat na graf, hledat informace a uvažovat zdali jste neudělali chybu. Chvilku to potrvá, po roce až zkásnete dividenda už se na to budete dívat jinak ;)

Základem je věřit plánu, který si vytvoříte. Jednou jste si ho před sebou obhájili a to jste měli chladnou hlavu, tak mu věřte když jde do tuhého :)

Akcie jsou běh na dlouhou trať

Na začátku se krásně řekne, že s prodejem nespěchám a tvořím si portfólio na minimálně 5 let. Jenomže chcete kupovat hned teď a třeba na české burze, kterou jsem si zvolil zas tolik příležitostí není. Ovšem ony časem přijdou. Není jich moc, jen pár za rok, ale jsou tu. Některé jsou ale opravdu běh na dlouhou trať.

Třeba postupné klesání akcií ČEZ kvůli nízké výkupní ceně elektřiny. Ten jsem nakoupil celkem 8x od 379 CZK kus v roce 2016 do 671 CZK v roce 2012. Průměr mám 495,11 CZK, což dlouhé roky bylo podstatě v mínusu. Teprve teď v mém portfóliu nesvítí červeně. Jenomže za tu celou dobu společnost poctivě vyplácela dividenda.

Snažte se najít logické důvody

U akcií je nejhorší odlišit různé spekulace od skutečných logických důvodů proč se něco děje. Když zjistíte skutečnou příčinu, tak můžete předpovědět co se bude dít dál. Lidé na burze často reagují zbrkle. Velké fondy zase mají své strategie, které nemusí vždy dávat smysl. Zajímavé jsou i různé daňové optimalizace velkých hráčů. Prostě všechno se hýbe, ale musíte vědět proč. To vám umožní nakupovat za lepší ceny. Jinak nezbývá než se držet plánu.

Například když přišla Moneta se zajímavou dividendou, tak jsem si řekl proč ne. Dává mi to všechno smysl, tak jí zařadím do portfólia. Od upisovací ceny pak narostla. Naproti tomu kolem Kofoly bylo poměrně rušno, když vstoupila na českou burzu. Dokonce se mě známí ptali jestli to je dobrá investice. Koukal jsem na čísla a nevěděl jsem proč si jí koupit. Chyběl ten logický důvod. Od upisovací ceny, pak spadla dolů. Opravdu se nenechte ovlivnit tím co se někde píše, soustřeďte se na své vlastní zkoumání, vám to musí dávat smysl a musí to také odpovídat vašemu plánu.

Učte se

Hledání logických důvodů vyžaduje určité základní znalosti jak co funguje. Většina se však týká selského rozumu a vlastního průzkumu/výzkumu. Co se však budete muset naučit jsou základy účetnictví. Ze závěrek a různých dalších materiálů vědět, co se vlastně děje, kolik je společnost třeba zadlužená a jak se jí dotknout určité zákony. Popravdě vás to celkem posune dopředu. Dále bude třeba naučit se něco o produktech společnosti, jaké to jsou, jak se prodávají jak je má rád trh. Různé veřejné statistiky všeho možného jsou, tak proč toho nevyužít? Vzpomeňme třeba Philip Morris a statistiky kouření v ČR.

Je toho ale víc, já se třeba naučil celkem dobře pracovat s Open Office Calc (open source excel). Potřebujete mít nějaký vlastní přehled, kde aktualizujete čísla a zjistíte jestli se něco vyplatí a aby to bylo lépe vidět tak na tom zapracujete i graficky. Takové podmíněné formátování jsem pak využil i při práci, když bylo potřeba najít chyby ve statistikách.

Užijte si peníze

Dividenda pokud mi nepřijdou přímo na brokerský účet, tak znovu neinvestuji. Většinou je všechny naráz vyberu před Vánocemi a jdu nakupovat dárky. Tohle doporučuji. Je třeba se odměnit :)

Závěr – zatím nepřišla krize

Já jsem díky pár dobrým rozhodnutím a trpělivost v plusu. Hodnota mého portfólia od roku 2012 vzrostla cca o 26 %, zisk z dividend po zdanění vychází na 6,48 %.  Tohle všechno samozřejmě padne v momentě, kdy začne krize, kterou spousta lidí už hodně dlouhou očekává. Nepředpokládám že stihnu prodat. Takové zkušenosti nemám. Až se to stane a akcie spadnou, tak pečlivě zvážím, které zvolit a začnu do nich investovat. Peníze které mám na spoření a investování půjdou hlavně právě do akcií. Například P2P půjčky – Zonky, o kterých si napíšeme příště, budou v dobách krize rizikové. Naproti tomu ačkoliv nevít kde mají akcie v době krize dno, tak víte že pokud společnost přežije tak půjde zase nahoru.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Týden o investování – Pár zkušeností s akciemi”

Comments are closed.