Co říkáte na to, že by vám mohla doménu zabavit ČOI?

Poslanci v Evropském parlamentu dali hlavy dohromady a vymysleli nařízení na ochranu spotřebitele, které umožní úřadům odstranit online obsah, zamezí přístup na web a zabavit doménu. A to vše v zájmu ochrany ochrany online spotřebitele.

14. listopadu 2017 byl přijat návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o spolupráci mezi vnitrostátními orgány příslušnými pro vymáhání dodržování zákonů na ochranu zájmů spotřebitele (COM(2016)0283 – C8-0194/2016 – 2016/0148(COD)).

Návrh má rozšířit ochranu spotřebitele ve všech členských státech EU. Důraz je kladen i na online spotřebitele.

Nové velké pravomoci pro úřady

Ale vraťme se zpět k novému nařízení. EU chce po členských státech, aby do svých zákonů implementovali pravomoc pro úřady nařídit hostingové společnosti zamezení přístupu k webu a doménovým registrům smazat doménu a umožnit její registraci na úřad. Vzhledem k tomu, že se celé nařízení týká ochrany spotřebitele zřejmě by to u nás dělala ČOI (česká obchodní inspekce).

Samozřejmě bude záležet na konečné implementaci českého zákona, jak moc drsné to bude a že to ti naši poslanci umí (viz. zákon o hazardu). V každém případě doposud vám váš virtuální majetek měl možnost zablokovat anebo zabavit pouze soud. A popravdě uměl to díky předběžnému opatření celkem rychle. Teď už to budou moct dělat i úředníci a rychleji.

4. Příslušné orgány mají alespoň tyto donucovací pravomoci:

i) pravomoc odstranit obsah nebo omezit přístup k on-line rozhraní nebo nařídit zřetelné zobrazení varování pro spotřebitele při přístupu k on-line rozhraní;

ii) pravomoc nařídit poskytovateli hostingových služeb, aby on-line rozhraní odstranil, nebo aby k němu znemožnil či omezil přístup; nebo

iii) případně pravomoc nařídit registrům nebo registrátorům domén vymazat plně kvalifikované doménové jméno a umožnit toto jméno zaregistrovat dotčenému příslušnému orgánu; včetně možnosti požádat třetí stranu nebo další orgán veřejné moci, aby provedly tato opatření;

včetně možnosti požádat třetí stranu nebo další orgán veřejné moci, aby provedly tato opatření;

Kdy mi budou moct zabavit doménu a vypnout web

Norma cílí na podvodné eshopy. Takže pokud vznikne podezření, že podvádíte vaše zákazníky, tak úředník nebude čekat a nařídí hostingu ať vám web vypne, CZ.NIC smaže doménu a registruje jí na úřad. Norma je stavěna tak, aby šlo právě o tu rychlost. Má zabránit co nejdříve dalším škodám.

No a o tom vlastně celá ta norma je :)

Ještě jedna zábavná maličkost

V nařízení je i celkem zábavná maličkost. Pokud by se zdálo úředníkům vypnutí webu moc tvrdé mohou donutit hosting, aby začal zobrazovat na webu varování, že se může jednat o podvodný eshop. Jsem zvědavý jak to udělají v případě HTTPS.

Závěr – Tak se ukažte Piráti

Tyto volby jsem se rozhodl volit Piráty. Ne proto že by mě nějak výrazně oslovil jejich program, ale protože právě oni by na podobné věci, co přijdou nejen z Bruselu měli dohlížet a ochránit nás před jejich špatnou či nepřiměřenou implementací do českých zákonů. Podle toho, co politici totiž dokáží vymyslet za neúčinné nesmysly, potřebujeme někoho kdo tomu rozumí jako sůl. V dnešní době kdy internet je součástí našeho běžného života, prostě potřebuje někoho kdo tomu rozumí a umí domyslet následky nevhodných zákonů.

Btw. to je případ i tohoto nařízení, které se zanedlouho promění v zákon v českém podání. Podvodné eshopy se přesunou za hranice jurisdikce EU a budou tam fungovat jakoby se nechumelilo. On totiž internet nemá hranice.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Co říkáte na to, že by vám mohla doménu zabavit ČOI?”

  1. Takže další, kdo na nás může “kleknout”?
    Mají vymyšlené i rychlé řešení pro vrácení domény, pokud by se úředník “náhodou” spletl?

  2. Boze jak slysim o Piratech otevira se mi nuz v kapse. Ti fetaci jsou jen zlo podivejte se na vse co maji v planu nez je bude nekdo uctivat. No fuj tady bych to necekal!

    1. Probuh, jake zlo? :-) Seš v pořádku člověče? Tohle muzes psat samozrejme o okamurovi tam to sedi presne ale ne piratech. Fetaci? :-) Pripadas mi jako nejaky zapskly hloupoučky dedek bez rozumu ktery vidi dredy a proto fetak :-) a ktery sem zabloudil (puvodne chtel jit trolovat na novinky.cz)…m.j.ten fetak jak ho nazyvas je inteligentnejsi nez ty a okamura s babisem dohromady https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Barto%C5%A1 a není v te strane sam. Hloupy a jeste tomu fetak a dostal 13% vid. A zcela pevne verím ze kdyby ted byly předcasne volby ma 18-20%. tak jak tak meli vice jak tvoji komunisti(dle stylu jak pises:NUŽ V KAPSE, FETAK, NO fUJ) predpokladam ze jsi jejich nebo volič blba a populisty Okamury. A ted se seber a napis tady copak maji ti hrozni pirati v planu co TEBE tak strasne vadi a pobourilo te. Čekám. Sepis to bod po bodu od toho nejstrasnejsního zla.

  3. Sorry jako, ale piráti jsou IT analfabeti. Kdysi jsem poslouchal jejich představu jak všechny úřady jedou na wordpressu, to byla panečku sranda :D
    Mají o to zájem, to je fajn, ale pokud se zásadně nezvýšila jejich praxe, tak se toho bojím…

Comments are closed.