Jak dopadlo velké testování CMS na .cz doménách od CZ.NIC?

Koncem června začal CZ.NIC rozesílat upozornění na neaktualizované verze redakčních systému. Bohužel se jim to úplně nepovedlo a některé WordPress vyhodnotili jako nebezpečné, přitom měli poslední bezpečnostní záplatu. Nedávno vydali na blogu oficiální zprávu a výsledky k testování.

Pokud pomineme WordPress s posledními bezpečnostními záplatami, tak našli celkem 50.761 .cz domén, na kterých běžela neaktuální verze WordPress (25.155)  anebo Joomla (25.606). Po odeslání upozornění provedli druhou vlnu testování, kde zjistili nápravu u 10.514 domén, tedy 20,71 %. Dále 2.686 webů bylo vypnuto anebo odstranilo z webu informaci o verzi.

Toto číslo je poměrně vysoké a osobně si myslím, že za ty problémy a negativní kritiku kolem to určitě stálo.

V příspěvku dále CZ.NIC vyhodnocuje i chyby, kterých se s celým projektem dopustili. Domnívám se, že akci chybělo hlavně pořádné PR a komunikace s komunitou kolem CMS, internetovými magazíny (alespoň nějaká tisková zpráva) a hlavně hostingovými společnostmi. Komunita by jim řekla jak je to ve skutečnosti s CMS a nemuselo se řešit, který WordPress je ještě “bezpečný” a který už ne. Odborné magazíny zase mohly publikovat s předstihem články a když emaily dorazily, tak stačilo zagooglit a člověk by věděl, že se nejedná o nějaký phishing. No a hosting? Ten do toho mohl dát své know how, rozeslat si to sám a připravit hlavně svou zákaznickou podporu.

Závěr

Akce dobrá provedení už ne až tolik. V každém případě díky, něco jsem na podnět aktualizoval i když to nebyla potřeba :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup