Něco ze zákulisí Seznam emailu

Seznam představil web dobryemail.cz, který má propagovat email marketing. Najdete na něm soubor pravidel a doporučení, aby vaše newslettery a nabídky nekončily ve spamu. Jednotlivé pojmy jsou poměrně detailně zpracovány a odborné technické výrazy zase vysvětleny.  Rozhodně si najděte čas a web navštivte.

Součástí článku jsou však i zajímavé statistiky, kolik toho vlastně musí servery na Seznamu zvládnout. Například během pracovního dne dorazí do emailových schránek uživatelů kolem 65 milionů zpráv, o víkendech je to 45 milionů. Spam z toho je 20 – 30 %, který se nedostane ani do schránek uživatelů. Dalších 40 – 50 % jsou emaily označeny jako hromadné. Mezi ně řadí Seznam hlavně newslettery a velké emailové kampaně. Přečteno je 7 – 10 milionu zpráv. To je zhruba 10 – 22 % ze všech, které na Seznam dorazí.

Uživatelé Seznam.cz odešlou za den 2,5 – 4,5 milionu zpráv každý den. V průměru řeší zákaznická podpora 175 dotazů ohledně zapomenutých hesel.

Celkem je na Seznamu 21 milionů emailových schránek a každý den vznikne 11 – 13 tisíc nových. Nejoblíbenější je domén seznam.cz, kterou využívá 74 % uživatelů, další je email.cz s 17% a 9% uživatelů má svůj email na post.cz.

Ve schránkách mají uživatelé 20 miliard zpráv a 80 miliard souborů, které mají celkovou velikost 2,6 Petabytů dat.

To vše běží na 4500 serverech (840 fyzických serverů). Většina infrastruktury je v jejich soukromémn datacentru Kokura s velikostí datového sálu 364 m2. Do něj se má podle projektové dokumentace vejít až 2400 fyzických serverů v 80 racků. Seznam na jeho stavbu a další rozšiřování vyčlenil 200 milionů CZK.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Něco ze zákulisí Seznam emailu”

  1. Ještě by měli na Seznamu zapracovat na tom rozlišování spamu, který se nedostane ani do schránek uživatelů. Sama mám mail na post a když mi píše anglicky někdo z Číny, tak zpráva vůbec nepřijde, dokud jim z post sama nenapíšu a nepřidám si je do adresáře. Stejně to funguje i opačně, tedy že zprávy z post posílané do Asie, končí ve spamu. Naštěstí adresátovi aspoň přijdou.

    Jinak, pokud dáváš externí odkazy do článku, přikláněla bych se k používání target=”_blank”. Nějak mám ve zvyku odkazovanou stránku automaticky zavřít :-)

Comments are closed.