Kolik odkazů vlastně moje doména snese?

Už je to nějaký ten pátek, co jsem si uložil mezi poznámky tento zajímavý dotaz z jedné black hat diskuze: “Kolik odkazů vlastně moje doména snese?”

Pokud děláte black hat, který je často postaven na poměrně výkonné automatizaci, tak počet odkazů nemusí být problém. Sám jsem testoval nástroj schopný objevit 400 odkazových příležitostí za hodinu. Jen pro pořádek jednalo se komentářový spam. Dokázal však i zakládat weby na různých blogovacých platformách, profily na diskuzních fórech, wiki stránky apod. Jen je s tím trochu více práce a plná automatizace většinou není moc platná. To ale teď není důležité vždy záleží na rozpočtu, ten pak odrazí kvalitu, což většinou znamená unikátnost a autoritu.

Ok vraťme se k tématu. Máme budget anebo nástroje. Můžeme si pořídit kolik odkazů potřebujeme. Jenomže je tu nějaký strop. Doména nemusí snést všechno a Google se může pojmout podezření. Přeci jen třeba virální stránce se začnou věnovat média = vysoce autoritativní odkazy, které Google pochopí. Jenomže ty zase nemáme. Takže nechceme vzbudit rozruch.

Z většiny odpovědí se mi zalíbily tyto tři:

Existující odkazy – Pokud doména už nějaké odkazy má, tak se mezi nimi nové snadno ztratí. Samozřejmě nemůžou přibýt naráz, ale postupně. Jinými slovy jsou lidé, kteří tvrdí že by nárůst odkazů mohl být odvozen třeba procentuálně podle už existujících. Tedy mám doménu s 1000 odkazy z různých domén. Když začneme přidávat nový obsah, tak jej podpoří postupně třeba 5% nových odkazů za určité období (týden, měsíc). K těm 50 pak přidáme další časové období 51, poté 52 atd. Růst bude postupný a trvalý. V každém případě nelinkujeme homepage, ale rozdělíme to v nějakém poměru.

Koukneme na konkurenci – Tohle mě zaujalo. Vezmeme vzorek od konkurence z oboru. Každý obor totiž má svá specifika a předpokládáme od Google, že vychází ze statistik. Držet se můžeme tedy průměru a dokonce sledovat i trendy.

Autorita domény – Pro své weby kupuje každý domény podle svého vlastního klíče. Někdo hodnotí množství odkazů, jiný ranky, popřípadě věk domény. Ve většině případů to můžeme shrnout mezi nějakou autoritu. Pokud najdeme podobné domény se stejnou autoritou můžeme si udělat nějaký vlastní plán jak postupovat. Spíše mi to ale přijde, že už mám nějaký postup a ten aplikuji na budoucí projekty.

V každém případě, domény s už nějakou historií toho často snesou daleko více než ty bez historie. U nových domén musí být člověk opatrný a většinou přidává odkazy v jednotkách za den a sleduje jak se indexuje obsah.

Závěr

Samozřejmě ve finále to bude i o tom, pro jaký web vlastně děláte linkbuilding. Doména s blogem narvaným kvalitním obsahem toho snese více než komerční web. Dále jeden kvalitní odkaz v pohodě přebije desítky spamových. Otázka patřila black hat komunitě, takže na kvalitu se tam moc nehrálo. Ale zamyšlení je to zajímavé :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Kolik odkazů vlastně moje doména snese?”

    1. Pozitivní :)
      Mám na nich rozjeto několik testovacích projektů (obsahové weby). U 5 mi to zrychlilo rozjezd celkem výrazně, ovšem původní obsah byl tématicky totožný. U 2 se to moc nepovedlo. Doména měla penalizaci, kterou jsem se dozvěděl až z GWT a druhá byla tématicky odlišná a dodnes jsem nepřišel na to kde je problém a proč se Google nelíbí. Resp. jediný dohad je že u YMYL obsahu jsou nějaké větší restrikce.

Comments are closed.