Staré reklamní články – nechat anebo odstranit?

V souvislosti s pay per post sítěmi se občas rozjede diskuze zdali ponechat článek na webu i poté, co už to pravidla nevyžadují. Většinou totiž musíte reklamní článek minimálně rok ponechat na webu beze změny.

Oba tábory mají své argumenty. Jedni k tomu přistupují jako třeba k bannerové reklamě. Splnili co bylo dohodnuto a článek chtějí odstranit. Druzí spíše berou reklamní článek jako obsahovou část webu. Chtějí jej ponechat, protože věří, že má třeba nějaký SEO efekt, některým návštěvníkům by se mohl hodit anebo prostě jen obsah by se neměl jen tak mazat. Osobně preferuji a doporučuji druhou variantu.

Navíc jedním z cílem prodeje reklamy je, aby byl zákazník spokojen. Většina reklamních článků produkuje i po čase nějakou návštěvnost. Může být třeba i zanedbatelná, ale když se takto sečte více článků působí to dobře. Zadavatel má pocit, že se mu reklama stále vyplácí jako dobrá investice. Pak při běžném procházení statistik návštěvnosti si může říct, že právě od vás mu stále chodí dost lidí, a že by po čase mohl zase nějakou reklamu přikoupit.

Ovšem je tu několik výjimek u kterých byste neměli váhat. Stalo se mi, že reklamní článek vedl na projekt, který nevyšel. Za nějakou dobu mi přišlo varování, že jsou v něm odkazy vedoucí na stránku s malware (adware). V krátkosti – doménu nechal majitel expirovat, někdo jí odchytil a začal monetizovat po svém. V tomto případě jsem článek nesmazal, jen jsem z něj odstranil odkazy a trochu jej poupravil.

Dalším případem je obsah, který už není aktuální. Například se připravuje nějaká jednorázová akce a pořadatel potřebuje udělat reklamu. Může to být třeba výprodej zásob, konference anebo i otevření nové pobočky. Informace obsažené v článku budou po skončení nejen neaktuální, ale mohou být i zavádějící. Zásoby dojdou a provozovatel už nechce prodávat za tuto cenu, popřípadě už skončil, konference nebyla úspěšná – už se nebude konat a pořadatel s ní nechce být spojován, nová pobočka byla zrušena, protože majitel zkrachoval atd. Tady se většinou reaguje na požadavky inzerenta, ale není výjimečné, že vám začnou chodit dotazy – kdy bude další výprodej, bude se konference opakovat anebo jestli nevíte kam zmizel bývalí majitel pobočky. Věřte že je lepší takový článek smazat :)

Závěr

Buďte fér k inzerentům a dopřejte jim nějakou tu návštěvnost navíc zdarma, jistě to do budoucna ocení. Čtenáři zase ocení, pokud reklamní články budou stát za to. Nebudete pak mít nutkání je mazat. Ujistěte se ale, že staré články vám nemohou uškodit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Staré reklamní články – nechat anebo odstranit?”

  1. já to řeším tak, že po tom roce, roce a půl přidám do článku PPC plochy, případně k odkazu přidám “affill ocásky” pokud existují

Comments are closed.