Phishing v roce 2016

PhishLabs vydali zprávu 2017 Phishing Trends & Intelligence Report, kde analyzovali milion webů obsahující phishing. Celkem se jednalo o 178 tisíc unikátních webů, kde našli tisíce unikátních vzorků malware z více jak 100 variant ransomware a 20 trojských koní.

Nejčastější cíle útočník za rok 2016

Finance 23,0%
Cloudová úložiště 22,6%
Online služby 20,6%
Platební brány 13,9%
E-commerce 11,0%

Za poslední tři roky klesl procentuální podíl cílení na finance (-15 %) a platební brány (-12 %). Naopak výrazně roste o cloudová úložiště (+14 %), oline služby – zvláště emaily (+9 %) a e-commerci (+6 %). Zajímavý nárůst (z 0,9 na 1,7 %) mají i služby státních úřadů.

Absolutní čísla však rostou prakticky u všech kategorií s výjimkou telekomunikací (-4 %), sociálních sítí (-17 %) a počítačových her (-75 %).

Celých 81 % phishingových kampaní směřovalo na USA. Zbytek se rozprostřel hlavně mezi Velkou Británii (3 %), Francii (3 %), Německo (2 %), Čínu (2 %) a Kanadu (2 %). Největší nárůst zaznamenala Kanada (+237 %).

Brexit

Ve Velké Británii v období, kdy se hlasovalo o Brexitu, tak narostl počet phishingových útoků na organizace a státní instituce téměř dvojnásobně. Je zcela běžné že kyberpodvodníci využívají velké události ve svůj prospěch. Jejich phishingové kampaně pak vypadají více důvěryhodně. Oběti na to jsou méně připravené, protože se nejedná o standardní model.

Je třeba si tak dát pozor i u nás. Zvláště když se zavádí nové zákony, jako je třeba EET. Proškolte svou účetní, že podvodný email může přijít odkudkoliv.

Domény

51 % phishingových webů se nachází na doméně .com. Další je .br (6 %), .net (4 %) a .org (4 %). V top 10 není žádná nTLD. Všechny nTLD dohromady byly použity jen v 2 % případů. Výzkumníci z PhishLabs však varují, že se stávají stále populárnější. V porovnání s předchozím rokem byl nárůst phishingu na nTLD totiž desetinásobný. Nejpoužívanější pro jsou .top, .xyz a .online.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup