háčky a čárky opět .cz doména nezíská

Pravidelný “průzkum” CZ NIC, zdali si naše národní doména zaslouží háčky a čárky opět dopadl v neprospěch IDN. Sice narostl počet lidí, kteří by si je přáli oproti předchozímu roku na 45 %, ale zástupci oslovených organizací tuto variantu odmítají v 86% případů. Takže nic nebude. Na druhou stranu stejně z IDN domén teď těží hlavně .com domény.

Co se změnilo a zřejmě jste si toho nevšimli

Poté co můj “ne až zas tak chytrý” telefon” byl nahrazen přijatelně chytrým telefonem, jsem se musel naučit používat dotykový displej. Nakonec jsem opravdu rád, že jsem to nevzdal, protože mi to umožnilo dívat se na internet v trochu jiném světle. Například responzivní design už není jen nutné zlo, ale zdraví základ. Co mě však zaujalo je trochu odlišný způsob zadávání adres.

Na chytrém telefonu máte v podstatě tři možnosti. Buď napíšete slovo a dostanete se na doménu přes Google, vyťukáte klasicky doménu anebo využijete našeptávač.

Možná si říkáte, že to je naprostá volovina. Jenomže ono je to fakt rychlé. Napíšete první tři – čtyři znaky, kliknete na nabídnuté slovo a pak jen tlačítko .com. Na pět kliků jsem tam kde chci být. Popřípadě kliknete na ikonku mikrofonu, řeknete slovo a kliknete na tlačítko .com. Hotovo jste tam.

Právě na rozpoznávání řeči jsem si celkem rychle zvykl. Většinu SMSek dneska diktuji. Pokud něco potřebuji vyhledat, tak to prostě Google řeknu. No a zadávání adres? Proč ne je to jen rutina. Tedy vlastně to u nás (.cz) nefunguje, protože nemáme IDN :/

Můžete si říkat co chcete, ale pokud potřebujete “vypálit” zákazníkovi do hlavy doménu, kde je váš web, tak to bez IDN nejde. Trapně ale můžete mluvit v rádiu bez diakritiky anebo důvěřovat, že BFU co reklamu slyší, ví že se diakritika u .cz domén nepoužívá.

Jak to vlastně tedy vypadá s IDN

V podstatě jako v předchozích letech. CZ NIC se schová za “veřejný” průzkum a IDN domény nezavede. Důvodů proč je nezavést je stejně jako proč zavést EET. Ty řeknete skupině lidí a necháte je o tom hlasovat. Samozřejmě se netrápíte tím, že by problematice jakkoliv měli rozumět. Hlavní je že tam venku je “někdo”, kdo by vás mohl okrást, tedy parazitovat na systému ;)

A ještě vše vypovídající grafy.

  • https://www.háčkyčárky.cz/

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “háčky a čárky opět .cz doména nezíská”

  1. Český přístup. Přitom by jen stačila veřejná debata o tom, jak to zavést, aby všichni byli spokojení. Mohlo by se hledat konstruktivní řešení.
    Například: “pouze majitel domény bez diakritik si může koupit oháčkovanou verzi”.

  2. Když minulý rok umožnil Nominet (správce ccTLD .uk) registraci domény NECO.uk namísto dosavadní NECO.co.uk, tak stanovil podmínku, že na kratší variantu má až do roku 2019 nárok pouze majitel stávající .co.uk domény. Obdobný postup by se dal aplikovat u IDN .cz domén. V Evropě používají IDN např. Němci a Rakušané (přehlásky), Slovinci (latinka) + tam, kde se píše cyrilicí (Rusové, Bulhaři apod.).

Comments are closed.