Natáčet videa pro sociální sítě vertikálně anebo horizontálně?

Dneska mě zaujal článek na Social Media Today, který se zabývá tématem, zdali bychom měli začít natáčet video pro sociální sítě vertikálně (na výšku). Popravdě není to jen o videu. Z texte je cítit i náznak nového trendu budoucnosti internetu.

S natáčením amatérských videi jsem začal kvůli požadavkům jednoho klienta. Do té doby jsem si maximálně hrál s animacemi. Jednoho dne jsem v rámci PR poviností vyfasoval kameru a šel natáčet. Doma pak pustil Windows Movie maker a ono to nějak šlo. A protože to splnilo svůj účel tak se krom pořizování fotodokumentace stalo náplní mé práce i natáčení videa pro fanoušky.

Všechna videa natáčím zásadně horizontálně, protože mi to přišlo přirozené. Navíc potřebuji téměř vždy vyprávět příběh – dělat dokument a to jde horizontálně opravdu blbě. Ale třeba to jen dělám špatně :)

Na Social Media Today uvádí následující důvody proč přejít na vertikální videa:

Lidé drží mobil vertikálně

Podle průzkumů drží mobil vertikálně 94 % lidí. Už staré telefony na to byly takto stavěné, chytrá generace v tom jen pokračuje. Prostě jsou určené k vertikálnímu používání a umíme je tak i držet. Schválně si zkuste telefon otočit a pohodlně na něm pracovat. Asi to půjde, když takto mobil používá 6 % lidí :)

Lidé jsou samozřejmě líní, takže se jim nechce otáčet mobil. Při sebemenší komplikaci, vždy část lidí skončí protože se jim nechce. I když to bude jen nepatrná část, stále jste o někoho přišli.

Sociální sítě patří mobilním telefonům

Převážná část lidí chodí na sociální sítě na mobilních zařízeních a tento trend je neustále rostoucí. Desktopy jsou v menšině a v roce 2017 by se měly dostat pod 20 %. Takže obsah co dáváme na sociální sítě by měl být pohodlně čitelný a určený hlavně uživatelům mobilních telefonů.

Sociální sítě to samozřejmě vědí a přizpůsobují tomu i své stránky. Samozřejmě každý sociální síť má vlastní aplikaci.

Podle článku na Social Media Today si sociální sítě důležitost vertikálního videa uvědomují a plně jej podporují.

Takže máme tu cílovku, která je připravená konzumovat vertikální videa.

Reklamy ve vertikálních videích jsou lepší

Dalším argumentem proč zvážit virtuální videa jsou výsledky průzkumů. Ty tvrdí, že vertiální videa více uživatele zaujmou a vtáhnou do děje. Více se kliká a prosazuje brand. Podle Snapshat vertikální video má 9x větší šanci, že nebude přeskočeno.

Takže jak?

Možná je problém ve mě, že jsem se ještě nenaučil přijímat videoobsah přes mobilní telefon. Ještě jsem nezkoušel videohovor. Pokud bych takto pravidelně komunikoval, třeba by mi pak přišlo vertikální video více přirozené než klasické horizontální, které se váže k filmům.

Nový internet bude vertikální

V každém případě článek na Social Media Today má v sobě jednu nenápadnou myšlenku. Dnes většina lidí přistupuje k internetu přes chytrý telefon. Mobily jsou navíc levnější než počítače. Zatímco o počítač se v rodinném prostředí nová generace musí dělit, tak mobil má každý svůj vlastní. Pokud tedy vyrůstáte na vertikálním zobrazování internetových stránek, možná pro vás už naše klasické monitorové horizontální, nebude až tak přirozené. Do budoucna by tak internet mohl být spíše vertikální záležitostí.

Ovšem u videa zůstanu spíše u horizontální verze. Nějak si neumím představit, že by šla celá scéna a hlavně atmosféra zachovat vertikálně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Natáčet videa pro sociální sítě vertikálně anebo horizontálně?”

  1. Panebože, vertikální video je kokotina.
    Proč? Protože máme oči vedle sebe a ne nad sebou. Proto se filmy točí horizontálně, proto jsou televize širší, než vyšší… Výrobci mobilů by měli tohle zlo zablokovat a umožnit natáčet videa jen na šířku.

  2. Krásná ukázka totální vygumovanosti uživatelů, kteří jsou neskutečně shnilí. Máme širokoúhlé laptopy a desktopy a video na výšku = využívá se tak 15 % monitoru a není NIC vidět. Na web leze cca třetina lidí z mobilu = 2/3 lidí video na výšku leda tak neskutečně sere. Mobil se dá otočit, počítač si otočím jen těžko… Už tak je dost potíž dělat responzivní web pro mobil na výšku a desktop na 19:9. Už to v podstatě dosáhlo stavu, kdy se musí vytvořit dvě naprosto odlišná GUI.

  3. to je ale debilita tenhle clanek, kazdej normalni clovek prehrava videa na mobilu horizontalne

Comments are closed.