Jak velká může být síť Twitter botů?

Falešné účty na Twitter nejsou ničím novým. Nedělají si z nikoho srandu ani nikoho záměrně nezesměšňují. Pouze na první pohled vypadají jako běžný člověk, který občas napíše nějakou nudnou hlášku anebo rozdává srdíčka. Za určitých okolností by vás ani nenapadlo, že se vlastně jedná o bota. Tedy do doby než začne “dělat” reklamu. Mělo by to ale někoho vůbec zajímat?

Nedávno byla odhalena síť 350 tisíc takovýchto automatizovaných účtů. To je tak velké číslo, že za určitých okolností už dokázala ovlivnit algoritmy Twitter a například začít prosazovat určité lokální trendy. Navíc pokud uvidíte příspěvek s tisíce retweety, tak i vás bude zajímat, co se vlastně děje.

Síť objevili Juan Echeverria a  Shi Zhou, když se snažili zmapovat chování uživatelů na Twitter. Nejdříve si všimli několika zvláštních anomálií. Později mezi nimi dokonce našli určité vzorce. Když se na tyto vzorce zaměřili, tak zjistil že objevili jednu z největších sítí Twitter botů. Zajímavé bylo, že tyto účty často citovali hlášky ze Star Wars.

Celkem zanalyzovali přes 6 milionů uživatelských účtů a více jak 842 milionů tweetů. Botů z toho bylo 356 tisíc a patřilo jim 2,42M tweetů. Zajímavé bylo, že téměř 100 % přispívalo z aplikace Twitter for Windows Phone, kterou použilo jen 0,02% nebotů.

Tím to ale nekončí. Juan Echeverria a Shi Zhou se pustili do dalšího výzkumu. Založili stránku thatisabot.com a Twitter účet @thatisabot, kde můžete boty hlásit. Momentálně prý analyzují novou síť botů, která by mohla mít dokonce přes půl milionů botů.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup