Seznam posílil v indexu české stránky už jich je přes 58 %

Seznam se pochlubil zvětšením databáze indexovaných stránek ve vyhledávání. Díky nasazení stovek serverů, teď český vyhledávač zvládá hledat hned v 1,2 miliardách stránek. Ovšem jen něco málo přes 58 % je českých. Naposledy zvětšoval databázi pro indexované stránky v roce 2012.

Skokovému zvětšení stránek v indexu říkají v Seznam Steroid. Tento rok díky tomuto kroku přibylo do indexu hned 500 milionu stránek. Oproti roku 2012 se jedná o nárůst o 70 % (0,7G → 1,2G).

Podle oficiálního článku přibylo nejvíce českých stránek a to 340M, anglických 70M a 290M ostatních. Celkem je tak v indexu, z kterého zobrazuje Seznam výsledky hledání, 700M českých stránek, což je zhruba 58,3 %, 25 % anglicky a 16,7 % připadá na ostatní.

Závěr

Popravdě jsem čekal, že většina stránek v indexu Seznam jsou české a ten zbytek, který se občas ukáže je tam spíše nedopatřením, popřípadě se jedná o velice důvěryhodné zdroje informací jako je Wikipedia. No teď mi tak nějak došlo že Seznam vlastně není jen český vyhledávač, ale cílí i na zahraniční návštěvníky :)

Druhá zajímavá věc, kterou autor článku prozradil je, že index Seznamu nerostl pozvolna. Prostě s tím jak vznikají nové stránky a objevují se nové informace, jsem předpokládal, že se dostávají i do vyhledávače a ten je servíruje uživatelům. Místo toho zřejmě něco musel mazat. Nepředpokládám že to byly jen zrušené stránky. Internet přece stále roste. Možná i proto měl problém s indexováním nového obsahu a přidával jen informace s větších (důvěryhodnějších) zdrojů.

V každém případě jsem rád, že se na vyhledavani.sblog.cz rozjeli a píší tyto zajímavosti.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Seznam posílil v indexu české stránky už jich je přes 58 %”

  1. Také jsem čekal, že české stránky mají na Seznamu vyšší podíl. Jen si, heh, neodpustím nerýpnout do věty “…o velice důvěryhodné zdroje informací jako je Wikipedia”. To nebyl moc dobrý příklad. Viz třeba povedená stránku (diskuse k ní) na téme Vesmír – https://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse:Vesmír a zejména odstavec “Katastrofální úroveň článku” . A takových zářezů je na Wiki, nyní nenacházím výstižnější slovo, hafo…

  2. Je to tak, všichni se mohou s prominutím z české wikipedie potento, ale přitom má mnohdy naprosto tragickou úroveň horší než i moje weby, jenže bohužel nemám za sebou ten neuvěřitelný hype/linkjuice + ještě manuální zvýhodnění ve vyhledávačích.

    S tím se prostě blbě soupeří, proč to tak je je logické, kdyby nešlo o “neziskovku” může to být konkurence i pro vyhledávače samotné, takhle jsou vlastně přispěvatelé wiki užiteční idioti co pracují zadarmo pro google který si jejich texty postupně dává na své stránky a tvrdě na nich vydělává stamiliony dolarů.

Comments are closed.