Spor o doménu Tata

Nadnárodní společnost Tata Motors, jejíž majetek se odhaduje na 35 miliard USD, měla zájem pořídit si vlastní nTLD .tata. Jenomže k ICANN se dostala námitka od jedné z provincii Maroka, která nese stejné pojmenování. Jelikož se jedná o geografický název, tak jedna z největších automobilových společností měla smůlu. Mimochodem jen pro srovnání. V provincii Tata žije něco přes 15 tisíc obyvatel. V Tata Motors pracuje přes 76,5 tisíce zaměstnanců.

Společnost už sice má vlastní nTLD .tatamotors, ale i tak je případ celkem zajímavý. Stačí námitka od malého regionu a nic s tím neudělá ani nadnárodní společnost. Ostatně o tom se přesvědčil už Amazon, i když na rozdíl od Tata, je Amazonie celkem známou a velkou oblastí.

Když nad tím tak přemýšlím, tak spousta .ntld projde jen díky tomu, že nikdo nepošle námitku. Vezměte si třeba .top. Momentálně je s více jak 3,5 miliony registracemi druhá. Přitom existují v Ázerbájdžánu hned dvě vesnice Top a řeka v Rumunsku. Podobně to má i třetí Wang. Tak se jmenuje hned několik měst na světě (v USA, Německu anebo Rakousku). Zajímalo by mě, jak by ICANN reagoval na jejich stížnosti.

Samozřejmě tím nijak nechci zpochybňovat nároky regionů a měst na jejich domény. Osobně se mi nápad, že bude mít zvláště velké město svou vlastní geo doménu fakt líbí. Škoda že třeba naše Praha zaspala. Prostě mi jen přijde zajímavé, že stačí jedna připomínka a nTLD prostě nebude, zvláště u regionů, které si jí jen tak sami dovolit nebudou moct.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Spor o doménu Tata”

  1. Vsak si nastuduj celou Application Guidebook – tam mas vsechno vysvetleny, vcetne toho ze GEO ma prednost pred komercnim subjektem, nebo i komunitni domeny jsou ve vyssim postaveni. Tedy by mohl mit Tata Motors problem i v pripade ze by si komunita otcu v CR chtela udelat domenu .tata (táta).

Comments are closed.