Počet domén .guru se od dubna 2015 snížil o 28 %

Doména .guru byla první z nTLD, která překonala hranici 50 tisíc registrovaných. Podařilo se jí to v dubnu 2014. Vrcholu dosáhla 22. dubna 2015, kdy jich bylo registrovaných 84.358. Od té doby jejich počet neustále padá. V současné době je jich registrováno “jen” 60.577. Dřívější leader trhu je dnes na 40. místě. Přitom to s ní vypadalo velice nadějně. Hned po dvou dnech otevřené registraci jich bylo registrováno přes 20 tisíc.

Jak ukazuje graf z ntldstats.com, spousta lidí po prvním roce doménu neprodloužila (propad kolem dubna 2015). O rok později do vzdali další (duben 2016). Množství prodloužených domén je zhruba 73 %, což není zas tak špatné i v porovnání se zaběhnutými doménami. Problémem je ubývající zájem o nové registrace.

upadek-guru

A co propad způsobuje? Když doména přišla byla jako jedna z mála univerzální pro celý svět. Mnoho lidí v ní vidělo zajímavý potenciál a rozhodli se na ní vsadit. Ostatně moc velký výběr tehdy nebyl. Ovšem pak přišli další. Jejich marketing a agresivní cenová politika .guru kompletně převálcovala. Svou roli určitě sehráli i čínští investoři, kteří začali kompletně vykupovat některé nTLD. Na čínský kontakt je momentálně registrováno 46 % všech nTLD.

.guru tak může být ukázkou úpadku těch neúspěšných nTLD. Ovšem s tím se počítalo. Budeme tu mít přes 1,1 tisíc nTLD, všechny nemohou být úspěšné.

Zajímavé komentáře

Jenze .guru je jedna z 300 TLD Donutsu, ktery je jinak velmi uspesny i bez silenych marketingu kterymi ostatni registry az vylozene obtezuji registratory.

Jan Horak – Subreg


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Počet domén .guru se od dubna 2015 snížil o 28 %”

  1. Jenze .guru je jedna z 300 TLD Donutsu, ktery je jinak velmi uspesny i bez silenych marketingu kterymi ostatni registry az vylozene obtezuji registratory.

Comments are closed.