Jakub Čižmař – Váš e-mail marketing pod lupou

Už jen pár dnů nás dělí od pohodové letní akce Wedos E-shop víkend 2016, kterou by si žádný online podnikatel neměl nechat ujít. Zvláště pokud by mu bodla i trochu odpočinku, při pečení buřtů pod hvězdami. Ti nejodvážnější mohou rovnou přespat ve stanu, kousek od velkého přednáškového stanu.

Přednášky a exkurze budou sice až v sobotu, ale kdo má zájem může dorazit už v pátek na zajímavé workshopy. Například si vybrat ten od Jakuba Čižmáře Váš e-mail marketing pod lupou. A z toho co Jakub prozradil v krátkém rozhovoru, bude rozhodně stát za to.

Jakube, mohl bys o sobě a své práci něco říct čtenářům 404M?

Ahoj Ivane, s internetovým marketingem jsem začal cca před 8 lety. Nejdříve jsem studoval nejrůznější (zejména zahraniční) webové stránky a blogy, pak jsem založil svůj první blog PropagaceNaInternetu.cz a studoval a psal a studoval a psal.
Internetový marketing mě děsně bavil, takže jsem se později rozhodl, že zkusím, jestli bych se neuživil (už tenkrát mě mnoho lidí skrze PNI žádalo o pomoc se svými projekty). Pustil jsem se tedy do oblasti služeb a začal jsem se SEO, obsahovými strategiemi a e-mail marketingem (ještě pořád mám původní vizitky :).
To ale netrvalo dlouho a optimalizaci pro vyhledávače i obsahové strategie jsem odboural a začal jsem se soustředit jen a pouze na e-mail marketing. A u toho jsem zůstal již přes 2 roky.

Většina z nás si pod pojmem e-mail marketing představí jen pravidelný měsíční newsletter. Přibliž nám prosím, co všechno zahrnuje.

A to je přesně to, co mě baví ze všeho nejvíc!
Většina lidí si představuje e-mail marketing jen jako (více či méně) pěkný e-mail s několika produkty, který pravidelně dostávají do své e-mailové schránky. Většina lidí (statisticky) tyto e-maily ani neotevře a ani si přes tyto e-maily nic nekoupí.
A přesto – když provozovatelé e-shopů slyší, jak je (resp. může být) e-mailing efektivní a výdělečný, pustí se do něj také a rozesílají stejně nudné e-maily, jako jsou ty, které oni sami denně přehlížejí.
Jenže ti, jejichž e-mailing přináší vysoké obraty a velmi zajímavé ROI, nedělají tento nudný e-mailing. Přemýšlejí nad tím, jaké informace budou jejich odběratele zajímat, jak si je mohou naučit, aby jejich e-maily otevírat chtěli a jak jim mohou (jednoduše) co nejvíce usnadnit život.
A to se snažím nejen sám dělat u všech projektů, kterým pomáhám, ale také učit ostatní na svých školeních/workshopech, ve svých přednáškách a prezentacích.
Pomocí chytře připraveného e-mail marketingu se můžeme připomínat, můžeme potenciální zákazníky provést rozhodovací fázi, můžeme jim pomoci s výběrem, můžeme je vzdělávat, můžeme je bavit…
Dnešní nástroje (i ty dostupné) jsou natolik šikovné, že s nimi může prakticky kdokoli připravit velmi efektivní komunikaci. Stačí jen udělat nějaký ten extra krok navíc a dát si práci s přípravou zajímavého e-mailingu.

Na eshop víkendu budeš mít workshop “Váš e-mail marketing pod lupou”. Na co se účastníci mohou těšit?

Při svých celodenních školeních mám vyhrazený jeden celý blok, ve kterém se věnuji projektům účastníků. Rozebereme jejich e-mailing, podíváme se na to, co dělají správně, co dělají špatně a co by mohli vylepšit.
Z tohoto bloku jsou účastníci vždy uneseni a odnášejí si spoustu praktických poznatků, které mohou ihned po školení aplikovat do reálné praxe.
A přesně v tomto duchu bude celý workshop na e-shop víkendu. Co nejvíce praxe! Takové praxe, kterou budou moci ihned po e-shop víkendu implementovat.

Přijde mi, že se komunikace se zákazníky například formou newslettrů u nás hodně podceňuje. Firmy mají databáze plné e-mailových kontaktů ale využívá je málokdo.

Je to přesně tak a v drtivé většině případů se jedná jen a pouze o lenost. Ono totiž mnohem pracnější, než nastavit rozesílky a automatické e-maily v nástroji, je vymyslet to, co bude odběratele zajímat, co je bude bavit a co budou chtít dostávat do svých e-mailových schránek.
S tímto problémem se setkávám neustále.

Mohl bys jmenovat jeden z největších hříchů e-mail marketingu, kterého se u nás firmy dopouští?

Největším hříchem není ani to, že lidé posílají jen nudné newslettery (to už je příliš opovídané). Nejhorší je právě ta lenost, kterou jsem zmínil výše.
E-shopeři i majitelé jiných projektů, mají jednoduše problém zamyslet se nad tím, co jejich potenciální zákazníci potřebují, jak jim mohou pomoci, jak jim mohou usnadnit život, jak je mohou zaujmout.
A potom všechny tyto materiály připravit.
To je ten největší hřích, ten největší problém. Zde spousta lidí selhává a je velmi náročné je přesvědčit, že neexistuje magický kousek kódu, který přidáme do newsletteru, aby vydělával velké peníze :).

Díky za odpovědi. Kde tě případně mohou čtenáři dále sledovat?

Můj osobní web je k nalezení na adrese jakubcizmar.cz a ze sociálních sítí nejvíce preferuji Twitter :)
A pokud jedete někdo na e-shop víkend, těším se, až se potkáme ;)

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup