Opera učí uživatele blokovat reklamy

O tom, že plánuje Opera implementovat blokování reklam přímo do prohlížeče jsem psal před nějakou dobou. Po napsání článku a otestování developerské verze jsem to dál neřešil a prostě na to zapomněl. Dnes se to však hodilo, ovšem ne proto, že bych měl s reklamou nějaký problém.

K notebooku jsem si zapomněl nabíječku. Přitom mě čekalo několik hodin práce. Říkám si povypínám všechno co nepotřebuji a budu věřit úspornému režimu. Na potemnělém displeji chvilku něco dělám v Chrome, pak přepnu Operu. (V Chrome jsem na notebook přihlášený na sociální sítě a různé administrace, Opera používám pro surfování).

Překvapí mě ikonka baterky vedle adresního řádku. Tak tohle je novinka. Svítí u něj hláška, že se zařízení napájí z baterie a jestli nechci přejít na úsporný režim. Říkám si ok, tohle je velmi chytrá vychytávka, co se mi teď fakt bude hodit.

Ikonka baterky se objevila po odpojení napájení.
Ikonka baterky se objevila po odpojení napájení.

Odkliknu a zjistím, že mi Opera doporučuje, kvůli šetření energie vypnout reklamu. Zamyslím se. Ok, tohle dává rozhodně smysl. Na spoustě webů se nachází dostatek reklam, aby roztočily větráček na notebooku. Pokud mi to protáhne životnost o pár desítek minut, stojí to za to. Opera tak vlastně uživatele nabádá ať blokují reklamy, protože to je dobré pro výdrž jejich notebooku. Jestli to samé dělá i pro tablety anebo mobily to jsem nezkoušel.

t
Zapnout blokování reklam pro úsporu energie baterie a ještě delší surfování.

Většina lidí reklamu neblokuje protože o této možnosti prostě neví, popřípadě se jim zdá příliš složitá. Pak jsou tu další, kteří to nepovažují za nutné. Jenomže když vám sám internetový prohlížeč, který vlastně reklamu zobrazuje, sdělí, že stačí zaškrtnou jen jedno políčko, čímž získáte vyšší výkon, stránky se budou rychleji načítat a ještě ušetříte baterii? Co si asi tito lidé pomyslí? Proč to nezkusit! No a sami uznáte, že když když jednou začnete s blokováním reklamy, tak návrat do reality bývá na některých hodně navštěvovaných webech velice nepříjemný.

Co se týká mě, nakonec jsem si sehnal náhradní nabíječku a do budoucna se budu řídit pravidlem, že je lepší mít jednu doma a druhou v brašně, abych se podobným situacím vyhnul. Teď procházím velké české weby a sleduji kolik jich nasadilo nějakou formu detekce. Je jich už celkem dost…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Opera učí uživatele blokovat reklamy”

  1. To já zajímavá vychytávka, každopádně ve ver. pro linux to nedetekuji. Takže v OS budoucnosti bude jako vše někdy později :-) Detektorů reklam je již skutečně požehnaně, ale je otázka kolik procent lidi to donutí vypnout. Dle mého maximálně jednotky a číslo se bude do budoucna čím dál tím více snižovat. Bude to taková bannerová slepota na druhou, možná na třetí. Po slepotě na bannery, přišla slepota na cookie lišty které každý uživatel bezmyšlenkovitě zavírá a nyní příjde slepota i na výzvy k vypnutí blokátoru. Tím jak to bude za chvilku všude tak to lidi budou jen odklikávat.

    1. Blokátor tu hlášku (popup/lištu) zablokují jako element. Návodů je hodně a naštvaný člověk si čas udělá. Jedinou výjimkou, o které BFU píšou že to je nad jejich úsilí i s návodem je Forbes.

  2. Jaký používa user_agent string, říkám si zda protestně neblokovat komplet návštěvnost z opery :) Jedna věc je to tiše přehlížet a druhá aktivně podporovat.

  3. Přesně tak, Opera může nabádat, my zase můžeme zablokovat Operu… je to o tom nepo*se

Comments are closed.