Google Analytics vás upozorní pokud váš web někdo hackne

V případě, že svůj web máte v Google Search Console (dřívější Google Webmaster Tools), tak při jakémkoliv problému obdržíte emailem upozornění. Funguje to dobře. Dostal jsem jej u nárůstu chyb 404, za prodej odkazů i za ryzí spam :)

Od minulého roku dostávají upozornění i uživatelé Google Analytics. Ovšem jen pokud Google najde na jejich webu malware anebo phishing. To by se mělo změnit. Odteď vás Google bude informovat i pokud byl váš web napaden anebo porušujete jeho podmínky pro slušné webmastery.

Nárůst napadených webů

V září minulého roku Google zveřejnil, že detekuje nárůst hacknutých webů o 180 % oproti předchozímu roku. Což s rozšířením oblíbených CMS i mezi řady BFU asi nikoho moc nepřekvapí. Základem jak situaci řešit co nejdříve, tedy urychleně kontaktovat webmastera. Pokud ovšem web nemá přidaný v Search consolem, což mají spíše ti pokročilejší uživatele, tak to vlastně ani nijak moc nejde.

Pokud máte web přidaný v GA, nově dostanete upozornění podobné tomuto:

varovani-google-o-zneuziti

Samozřejmě je v něm výzva ať vše řešíte přes Search Console, protože jen zde najdete ukázky napadených stránek. No a pokud nebudete Google označí váš web jako “Tento web může být napaden”, což přebere i prohlížeč Chrome. Ten má momentálně majoritní podíl mezi internetovými prohlížeči, takže váš web je v podstatě vyřízený.

Varování i pro ty kteří porušují pravidla

Tím to ovšem nekončí. Nově budou uživatele Google Analytics dostávat i upozornění na porušení pravidel pro hodné webmastery. To jest převážně za black hat SEO prakticky. Tato upozornění chodila jen uživatelům Search Console.

Jedná se o dobrý nápad. Jeden případ za všechny. Postavil jsem web na smazané doméně, kde dříve byl velice závadný obsah. Když jí ani po několika týdnech nezačal Google indexovat přidal jsem jí do Search Console odkud mi napsali v čem byl problém. Stačilo napsat odvolání a za nějaký čas už byla v indexu. Pokud bych neznal Search Console a neměl podezření, tak bych na to nepřišel.

Závěr

Schválně jsem zvědaví kolik lidí dostane upozornění a začne žádat o pomoc na diskuzních fórech věnující se SEO :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup