Měl by AdBlock blokovat gemius.pl?

Doména gemius.pl, kde je měřící kód služby NetMonitor, se dostala v březnu na blacklist AdBlock plus. Od té doby poklesla návštěvnost velkých médii o 13 % oproti měření z Google Analytics (imprese pak o 15 %). Takže jsme se na dostatečném velkém vzorku lidí dozvěděli kolik lidí vlastně používá AdBlock Plus.

Co mě však překvapilo bylo odstranění gemius.pl z onoho blacklistu zhruba 5. dubna. Hlavní argument pro blokování reklam je, že zpomaluje načítání stránek. Což v podstatě dělají i NetMonitor, Google Analytics, TopList a další skripty třetích stran. Dokonce už se stal i případ, kdy konkrétně výpadek gemius.pl zapříčinil pomalé načítání webů, kde byl umístěn.

Zarazil mě tak článek na Lupě, kde se autor stavěl k zařazení domény gemius.pl na blacklist jako k “nešťastnému nápadu” a případně zablokovat Google Analytics by byl “hloupý nápad”. Proč? Pokud je funkce blokátoru reklam opravdu zrychlit načítání stránek, tak právě to by měl dělat. Dal bych tam všechny skripty třetích stran, které není potřeba k zobrazení obsahu a správnému fungování.

Například Ghostery blokuje i tlačítka a různé doplňky sociálních sítí, které to načítání opravdu zpomalují. Třeba na 404M ušetříte 387 KB a cca 32 requestu z Facebook při prvním načtení. Je to reklama? Není. Potřebujete to k fungování stránky? Ne. Pokud nějaká stránka vyžaduje FB k přihlášení, tak jí dáte výjimku. Podobně by to mělo fungovat i u gemius.pl a dalších měření.

Pokud mě chcete ukamenovat, že kvůli tomu přijde provozovatel stránek o důležitá data anebo český internet o celková čísla, tak mé argumenty jsou následující. Gemius.pl a Google Analytics se dají nahradit serverovým řešením. Na 404M mám kromě Google Analytics ještě SlimStat a počítadlo počtu vygenerování stránek. Díky tomu vím co čtete a co vás zajímá. GA navíc tuším nabízí i měření jako PHP skript, takže vlastně o nic nejde.

Konkrétně co se týká globálního měření českého internetu, tak tohle bych asi nechal na každém uživateli zvlášť jestli se chce přidat. Internet by měl být svobodný a bez jakéhokoliv monitorování pohybu osob na něm.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Měl by AdBlock blokovat gemius.pl?”

  1. Už dávno jsem si gemius.pl sám přidal do Adblocku a v podstatě kašlu, co si o tom myslí provozovatelé webu. Oni ty čísla beztak potřebují k prodeji reklamy. Na kterou jim já stejně neklikám. Takže o nic nepřijdou, jen já mám rychleji načtené stránky. Můj čas je můj majetek.

    1. Vždy mě dostává když na webech zaměřených na tvorbu webu, jedno zda blog 404m či třeba lupa.cz je tolik zastánců blokování reklam. Chápu že ty reklamy človek blokuje i když je webmáster, ale nechápu obhajobu těchto lídí, že to jě něco co je naprosto v pořádku. To je podle me pokrytectví.

      1. Celé je to o tom, že reklama, sledování pohybu po stránkách, remarketing a jiné záležitosti jsou agresivní, nenažrané. V malém rozsahu by nikomu nevadili, v rozsahu ve kterém se používají, jsou nesnesitelné. Proč by měli oborové weby obhajovat plnou komercionalizaci webů na úkor jejich čtenářů?

  2. “Internet by měl být svobodný a bez jakéhokoliv monitorování pohybu osob na něm.” …právě… Je tak svobodný, že si na něm může každý dělat defakto cokoliv – jak měřit, tak blokovat :). Gemius je u mě společně s dalšími v blokování už pár let, právě kvůli zpomalování načítání stránek.

  3. Souhlas, Gemius je opravdu maras. Píši to s plným vědomím, byť jej kvůli inzerentům na webu rovněž mám. Podle mého je Gemius, drahá a nekvalitní služba, přežitý, neboť dnes většina velkých zadavatelů vyžaduje své měření zobrazení kampaní. Na druhou stranu nějaké to měření to přece jen chce, neboť řada provozovatelů webů je nepoctivých a svou návštěvnost zkreslují. Samozřejmě že směrem nahoru…

  4. GA a PHP. Nemá to obmedzenia? Voči JS riešeniu?
    Predsa len JS vie monitorovať aj realne správanie na jednej stránke.

    1. Osobně jsem to nezkoušel, ale pokud bude JS skript přímo na doméně, tak jej blokátor nezablokuje.

Comments are closed.