Chystaná změna na Twitter – uvidíte jen to co vybere jeho algoritmus

Na Twitter se plánuje velká změna, která od základů změní jeho fungování. Zprávy (tweety) se už nebudou zobrazovat chronologicky jako doposud, ale místo toho se zobrazí jen to, co vybere algoritmus. Tedy v podstatě se z něj stane Facebook timeline.

Podle reakcí na Twitter asi nejsem sám, komu se to nelíbí. Twitter měl v porovnání s ostatními sociálními sítěmi jednu obrovskou výhodu – doslova v živém přenosu jste mohli sledovat novinky a aktuální stav. Znát to bylo nejen u různých velkých událostí, ale třeba na konferencích jste mohli v tichosti poděkovat přednášejícímu. Twitter se často dal využít i jako diskuze k aktuálním tématům, prostě jeden velký chat pro celý svět. To už asi končí :/

Takže co víme

Rozloučit se můžeme s zpětně chronologickým uspořádáním příspěvků (od nejnovějšího po nejstarší). Pokud nebudete sledovat čas, tak nebudete tušit pořadí tweetů.

Twitter bude rozhodovat to co uvidíte. Prostě nějaký algoritmus, který se ostatně testuje už delší dobu, rozhodne co bude nahoře a co nebude nikde.  Počítám že rozhodnou interakce a nějaká obdoba klout score, tedy hodnocení toho kdo tweet napsal. Možná budou zvýhodněni lidé co píší málo, ale jejich příspěvky lidé srdíčkují anebo ti co dávají na konec “prosím retweet”. No třeba taky firemní tweety už neuvidí skoro nikdo, dokud si nezaplatí ;)

Ačkoliv nevíme, kdy bude nový algoritmus nasazen, na BuzzFeed se spekuluje, že to už možná bude příští týden. Twitter o tom nechce mluvit.

Můžeme si být téměř jistí, že to půjde alespoň ze začátku vypnout, podobně jako to šlo u Facebooku. To však nezaručuje, že jednoho dne možnost na přepnutí nezmizí úplně.

Závěr

V záři 2014 Twitter komentoval stav chronologického uspořádání jako nevyhovující, protože ty dobré tweety se často schovají pod záplavou těch nekvalitních. Ovšem to je problém uživatele, nikoliv Twitter. Buď dáváte follow za follow a pak máte bordel, anebo si pečlivě vybíráte koho sledovat. Já za den vidím jen několik desítek tweetů a vyhovuje mi to. Navíc vždy se dají použít seznamy a můžete si lidi roztřídit podle jazyka, profese anebo druhu vztahu k nim.

Mě se tato změna nelíbí. Na druhou stranu Twitter má API. Místo remcání si můžu napsat jednoduchou aplikaci, která mi všechny tweety seřadí chronologicky :/

Zdroje

  • http://www.theverge.com/2016/2/5/10925728/twitter-timeline-tweets-out-of-order
  • http://heavy.com/tech/2016/02/twitter-algorithm-timeline-changes-when-start-launch-what-how-look-chronological-default-change/

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Chystaná změna na Twitter – uvidíte jen to co vybere jeho algoritmus”

  1. To je pěkná hloupost. Já chápu, že jim to nevydělává, jak by mohlo, ale tohle jsou přesně ty kroky špatným směrem. Za chvíli už nebude rozdílu mezi FB a Twitterem. Ještě navíc, pokud upustí od limitu znaků pro tweet, resp. jej navýší na 10 000 znaků. Achjoo. :(

  2. Mně by se to tedy docela líbilo. Pokud člověk sleduje hodně zdrojů nebo zdroje, které kromě zajímavých věcí posílají i balast, tak je na tom nyní dost špatně. Přehrabuje se odpadem, aby našel něco zajímavého, co se nakonec v tom odpadu stejně ztratí.

    Myslím, že v záplavě informací je nějaký filtr nutný. Pro účty, co posílají zajímavé věci i balast, by se facebooková funkce „See fewer posts like this“ moc hodila. Takhle je jediná možnost účet přestat sledovat nebo mít Twitter plný příspěvků, co člověka nezajímají.

  3. Takže zkopírujeme to nejhorší z FB a následně začneme vydírat uživatele, aby platili, pokud chtějí aby jejich obsah někdo viděl. Tak snad pokud něco nechci, tak to nesleduju… achjo.

Comments are closed.