Portfolio 5 číselných .com domén prodáno za 1 milion USD

Portfólio celkem 260 pětiznakových (NNNNN anebo také se používá 5N) .com domén bylo prodáno čínskému investorovi za 1 milion USD, což odpovídá zhruba 3.864 USD/kus, což je v přepočtu nějakých 97 tisíc CZK. Jak jistě uznáte není to právě málo za domény jako 21889.com anebo 36689.com.

Domény se prodaly přes čínskou doménovou aukci 62.com a transakce proběhla přes oblíbenou službu Escrow.com, která se často u domén používá jako forma notářské úschovy (kupec převede peníze na Escrow, když prodejce převede domény na kupce, tak Escrow pošle peníze prodejci).

Čínští investoři berou nákup tohoto druhu domén jako formu investice. Diverzifikují tak své bohatství. Oblíbili si digitální “komodity”, protože se s nimi na rozdíl od drahých kovů lépe manipuluje. Navíc dlouhodobě cena drahých kovů klesá.

Možná se vám to zdá jako šíleně riskantní, ale před pár lety se daly koupit třeba LL.cz za jednotky tisíc, dnes už je jen stěží koupíte pod 5K (a to jsem optimistický). Ovšem problém .cz domény je likvidita. Pokud do něčeho chceme investovat peníze musíme si být jistí, že se toho dokážeme v nějakém horizontu zbavit třeba i za cenu menší ztráty. Tohle u nás zatím chybí, proto například investice do LLL může být ošemetnou záležitostí. Na druhou stranu pokud máte jak domény zužitkovat, tedy že si na sebe vydělají, tak bych s tím asi neváhal a minimálně LL.cz si pořídil.

Zdroj: http://www.dnjournal.com/archive/lowdown/2015/dailyposts/20151113.htm


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Portfolio 5 číselných .com domén prodáno za 1 milion USD”

  1. Slušný obchod. Na Dnjournal byly další prodeje číselných .com domén. Má někdo nějaké tipy na prodejní kanály do Číny?

Comments are closed.