Když přejdete na HTTPS nezapomeňte, že začínáte se vším znova

Přechod na HTTPS je velká věc, kterou nastartoval Google svým příslibem, že si polepšíte o procento v SERP. Skutečně to zabralo, alespoň podle narůstajícího počtu diskuzí na internetových fórech. Je pravda, že u nás to trochu brzdí Seznam, který s tím naopak má problém. Ale to je jen otázkou času než to pořeší. Momentálně jsou ve fázi, kdy nově založený web bude mít stejně šance jako ten na HTTP.

Ale vraťme se zpět k tématu. Překvapilo mě, že si někteří lidé stále neuvědomují, co přesně znamená přechod na HTTPS pro jejich web. V zkratce začínáte naprosto znovu. Jako byste si pořídili novou doménu. Takže krom přesměrování domény je nutné také provést všechny základní úkony jako je vygenerování nové sitemap a případně její nahrání do Search console. Pokud zde máte nějaké individuální nastavení jako je třeba cílení na konkrétní zemi, je třeba to tam vše přidat.

A proč to připomínám? Nedávno se objevila na Twitter zajímavá otázka, zdali je nutné po přechodu překopírovat i soubor s disavow odkazy. Tedy těmi od kterých se chcete distancovat.

Odpověď je samozřejmě že ano. Tím bychom asi mohli debatu uzavřít. Prostě po přechodu je nutné vše udělat od začátku.

Moment? Opravdu?

Teď když nad tím přemýšlím, tak právě přes redirekty se u Google čistil link juice. Taková černá seo magie, to by bylo na delší dobu. Proč tedy Gary Illyes, který se poradil se svým týmem, doporučuje distancování se od zpětných odkazů, které navíc nevedou přímo na “novou doménu”? Změnil Google něco v zaběhnutých praktikách proudění link juice? Poslední dobou jsem moc black hat sekce na diskuzních fórech nesledoval, ale silně o nějaké větší změně pochybuji, tyto triky fungují už roky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Když přejdete na HTTPS nezapomeňte, že začínáte se vším znova”

  1. Před rokem jsem přešel na HTTPS… s pokud se mohl vrátit o rok zpět už bych to neudělal. Žádný přínos nenastal. Chtěl jsem mít náskok před konkurencí, být o krok vepředu, ale opak byl pravdou. Ztratil jsem svůj náskok a teprve po roce ho získávám zpět a ještě pořád tam nejsem…

  2. Já mám takový pocit, že nejlepší je dělat vše opačně než to co se doporučuje. Google pořád tvrdí, že na BL nezáleží, přitom v serpu to vypadá uplně jinak.

Comments are closed.