Godaddy vs americký Oskar

Poměrně zajímavý právní souboj svedli u soudu právníci Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), kteří každý rok udílí Oskara, a největší registrátor doména na světe GoDaddy. Tentokrát se nebojovalo o registrované domény, ale službu parkování domén, kterou GoDaddy poskytuje.

Jen rychlé shrnutí. Parking domén je služba pro domainery. Nasměřujete doménu na určité DNS. Následně se na doméně začne objevovat reklama. Peníze pak dostáváte za imprese, akce anebo prokliky. Většina společností, které tuto službu nabízí, má nějaký chytrý způsob cílení cílení reklam. Například pomocí A/B testování se na stránce začnou objevovat reklamy s velmi vysokou mírou prokliku. Reklamu většinou dodává třetí strana, například Google.

Právě GoDaddy parking domén byl pro AMPAS trnem v oku. Spousta parkovaných domén v názvu měla například slovo Oscars. Následně chytrý způsob cílení na doméně zobrazoval reklamu, která se AMPAS nelíbila. Samozřejmě pokud na doménu obsahující TM dáte reklamu konkurence, tak porušujete pravidla registrace a o doménu můžete přijít v arbitrážním řízení.

Po pěti letech sporů nakonec dal soud za pravdu GoDaddy. Zajímavé na tom jsou hlavně důvody a některé závěry.

  • GoDaddy je pouze poskytovatelem služby – Uživatelé v rámci podmínek dali právo (licenci) zobrazovat GoDaddy na doméně obsah.
  • Naprostá automatizace a třetí strana, která dodává reklamu – Celý systém GoDaddy je naprosto automatický. Ostatně při desítkách milionů domén, to jinak ani řešit nejde. Takže tam nikdo neprováděl žádnou úmyslnou akci. Navíc dodavatelem reklam je třetí strana. Tento argument je zajímavý. Pokud se vám začne na stránce zobrazovat problémová reklama, vždy můžete říct, za to může Google! :)
  • GoDaddy se vždy snažil situaci řešit – GoDaddy každou stížnost řešil, dokonce měl i spoustu nástrojů, které umožňovaly držitelům ochranných značek například odstraňovat reklamu z parkovacích stránek. V roce 2014 používal automatickou blokaci na více jak 1.400 TM. Na 50 milionů domén připadalo 5 milionů ručních kontrol. Snažit se situaci řešit, se doporučuje i u nás. Není nic horšího než zavřít oči, zacpat si uši a tvářit se, že se nic neděje.
  • Svědectví zaměstnanců – Zaměstnanci GoDaddy podpořili svého zaměstnavatele a svědčili v jeho prospěch. Takže buďte hodní na své zaměstnance :)

Věřím, že některé tyto body se dají využít jako tipy na zlepšení vaší právní zodpovědnosti za služby, které provozujete i u nás. :)

Další body díky kterým GoDaddy vyhrál najdete zde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Godaddy vs americký Oskar”

  1. Ja som si najskôr myslela že godaddy vyhral iba kvôli nejakému jednoduchému bodu, napr. že oscar nemá právo ich žalovať a pod. ale je vidno že godaddy sa snažil spraviť čo mohol aby takýmto veciam zabranil.

Comments are closed.