Doména .online trhla rekord, za 30 minut přes 28 tisíc registrovaných kousků

Celkem zajímavě má našlápnuto doména .online, kterou si od 26. srpna může zaregistrovat už kdokoliv (fáze general availability ). Během půl hodiny od spuštění bylo registrování přes 28 tisíc domén, což je nový rekord. Zajímavé ale je, že bylo poptávka i po prémiových doménách, za které si správce domény Radix, účtuje i prémiové poplatky. Byly tak registrovány i domény jako buyit.online, discuss.online, menus.online, seoul.online, liberty.online anebo geeks.online.

Zvýšený zájem o nTLD se dal očekávat, protože se postupně spouští “ty lepší” nTLD, o které bojovalo více společností. Například u .online bylo šest zájemců včetně velkých společností jako Tucows anebo Namecheap Inc.. Nakonec jí však vybojoval Radix.

Doménu .online můžete registrovat za 14 USD v akci, ale u prodloužení zaplatíte 49 USD, což z ní rozhodně nedělá masovou záležitost. Trhat rekordy v počtu, tak oproti ostatním levnějším konkurentům rozhodně nebude. Na zlevnění do budoucna bych nespoléhal. nTLD totiž nejsou levnou záležitostí, zvláště ty o které soupeřilo více zájemců.

Je zajímavé sledovat diskuze o malém úspěchu .online. Někteří vidí v rychlé registraci a zájmu o prémiové kousky investiční příležitost jiní poukazují na zbytečnost této domény, protože každý kdo je na internetu přece ví, že online je naprosto všechno, a proto je zbytečné to zdůrazňovat doménou.

Pro nás je doména .online zajímavá hlavně tím, že toto slovíčko se běžně používá v češtině, na rozdíl od stovek dalších nTLD, které BFU nedávají smysl.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

23 Replies to “Doména .online trhla rekord, za 30 minut přes 28 tisíc registrovaných kousků”

  1. Takze predpoklady investoru se nakonec splnili a koukam, ze tato koncovka byla skutecne pro cesky trh zasadni a ty TOP ceske premium domeny jak z pohledu hodnoty, tak hledanosti jsou uz vsechny pryc a kdyz to nyni projizdim, tak podle datumu a historie se podarilo vsechny ziskat nejake ceske firme, celkem bych s nema uvital i nejakou diskuzi/rozhovor, protoze tohle je teda neco kdyz to projizdim, my jsme si jich taky par regli, ale spise do poctu, protoze uz nebylo co registrovat :)

  2. Ted koukam, ze oni ty premium vycucali i na slovenskem trhu :) Tohle byla asi raketa…

  3. Mel jsem pres czechia objednano hned nekolik ceskych nazvu a vsechny status fail pri registraci, volali jsme registratorovi a bylo nam receno ze vsechny jsou uz zabrane, vsechny stejna firma, ja bych se na to nejradeji…

  4. Jednu jsem také zaregistroval po chvilce hledání…byla volná ještě zazitky.online. Nebrečte, hledejte :-).

  5. Taktez jsem prisel o vsechny objednavky jako treba hry.online atd, uz v te drahe predregistraci ty nehlepsi kusy koupila vsechny stejna firma pres gransy, zajimalo by me kdo to je zac a co s nema ma v planu, whois si skryli, ale pri registraci to slo jeste videt, da se to nejak ted jeste zjistit, nebo najit kontakty?

  6. V plánu? Pravděpodobně později prodat.
    Nejl. koncovky .top se již dnes prodávají od pár tisíc do desítek tisíc USD.
    Com to není, ale něco z toho mají..

  7. Měl jsem plno .online domén v před-registraci, všechny jsem vypustil ještě před spuštěním finální registrace, zůstala mi jen jedna, na kterou jsem dlouho čekal.

    fotbal.online

    Nevím, jaká je úspěšnost pre-order přes CZ doménové firmy, přes united domain mám úspěšnost cca 70% pre-order, chce to prostě jednat rychle, ale někdy to je těžký, který název opravdu zabrat… hry.online atd jsem měl v pre-order hned od začátku, vypustil jsem to před několika měsíci. Tušil jsem, že koncovka .online bude mít ohromný úspěch, ale jsou pro mě ještě jiné koncovky, tudíž jsem chtěl pouze jen fotbal.online

    Také pozor u nových koncovek na ceny v pre-order, a následně finální ceny při spuštění registrace domén. V pre-order máte např. cenu za vaší vybranou doménu např. 15 USD, ale registrátor(majitel dané koncovky) během doby v pre-order může změnit cenu daného slova(klasifikuje ho na premium), a z těch 15 USD v pre-order je pak cena např. 2450 USD, jak se mi už stalo, v mém případě… ve faktuře přišlo místo 15 USD finální cena 2450 USD, přitom počítáte s cenou v pre-order, pozor na to, je to někdy překvápko, stalo se mi to 2x. Jediná “ochrana” proti tomuto je, nemít větší obnos na účtě, protože taková registrace a platba probíhá u mě automaticky.

    Hodně štěstí při lovení v .online světě :)

  8. Ještě k článku… Osobně si myslím, že koncovka .online má velký smysl, i přesto, že na netu je vlastně vše online, jak se tak o tom hodně debatuje, zda má taková koncovka smysl. Ale to slovo .online je tak unikátní a a zažité i u nás, že hry.online vám dají jasně najevo, že zde budou určitě hry opravdu online ke hraní, hry.cz, jsou tam hry k online hraní nebo to je game shop? fotbal.online, tenis.online, sport.online, dává jasně najevo, že zde budou asi čerstvé informace, reportáže, prostě online hned pod nos co se kde děje.. doktor.online, pod tím si dokážu představit, že se tam dočkám rychlé odezvy na jakýkoliv dotaz, prostě online poradenství, apod.

  9. Tak mi to nedalo mrknout, kolik .online domén je ještě volných z těch, které jsem chtěl registrovat, ale vypustil jsem je. Ještě byly volná

    doprava.online

    Zde pár tipů na stále volné .online domény…

    letiste.online
    anglicky.online
    nemecky.online
    nemcina.online
    spanelsky.online
    plzen.online
    letuska.online

  10. Jan: Několik českých domén bylo registrováno v dražším EA, takže říct, že by měl někdo všechny top české a slovenské domény se určitě říct nedá, možná většinu, ale né všechny…

    Rob: Czechia to možná neumí, nebo jsou pomalí, doporučuji změnit registrátora na Gransy :) Každopádně pokud jste chtěli získat top české domény v GA, tak to bylo už pozdě, protože jsme většinu získali my a zároveň nám i nějaké zahraniční utekly, ale s tím se dalo počítat.

    Martinec: Whois máme skryté kvůli spamu a jsou tam i obchodní důvody.

    dms: Kromě jedné domény další prodej není v plánu.

    rocket.domains: S fotbal.online jste měl štěstí, tu jsme nezařadili spolu s hokej.online do EA na poslední chvíli zase my. Domén je jinak ještě volných dost, v podstatě když koukám do systému to jsou řádově desítky hezkých kousků, na kterých lze postavit brand, ale ty s vysokou hledaností, nebo CPC jsou už pryč – respektive s dobrou hledaností v přesné shodě pryč nejsou, ale to co zbývá jsou spíše takové nezajímavé a halířové názvy, které za registraci nestojí.

    Pokud chcete zvýšit pravděpodobnost získání nové gTLD domény, doporučuji zkusit spol. Gransy, která je dle mého názoru jedničkou v ČR a možná i jinde :)

    MS

    1. Pokud je pro domény využití, tak jejich prodej není samozřejmě aktuální, ale nikdy bych neříkal nikdy :-).
      Podařil se mi chytit ještě jeden pěkný kousek – smenarna.online. Dnes je u nás v tom asi nejúspěšnější valutomat. Nedávno mě oslovil zájemce o smenarnaonline.cz, ale nedohodli jsme se na ceně. Tady zájem je.

  11. V tomhle pripade si to “nikdy” dovolim rict, na ty domeny jsme cekali rok :)

    Priznam se ze moc nerozumim co smenarna online dela… Dovedu si predstavit katalog smenaren, srovnani atd, jak jsem uz napsal, domen jeste zbyva dost, staci trocha predstavivosti… Verim, ze na teto gTLD vznikne hodne hezkych projektu.

  12. Pro admin:

    nejde odpovědět na dotaz u článku “.CLUB je údajně první nTLD, která prodala 100K domén”, chybí tam formulář pro odpověď, prve tam byl.

    Portfolio domén chystám na doméně rocket.domains, září, říjen by to už mohlo být. V podstatě jde jen o výpis, seznam domén. Mám to téměř hotové. Jsem převážně zaměřený na .club domény, ty mají a budou mít potenciál, a plus i nějaké jiné.

    Třeba taková doména PragueNight.club by mohla majitele nočního klubu krásně odlišit:-) A ještě je šance zabrat dobré klubové názvy. Za x roků to bude mít hodnotu.

    dms: smenarna.online, to je moc dobrá doména, tu jsem taky měl a vypustil ji z pre-order, nejde mít vše, měl jsem i valuty.online nebo tak něco. Dnes těžko říct, co by z toho všeho bylo – nebylo zaregistrováno v můj prospěch. Ale celkem by mě zajímalo, kdo mi vyfouknul super doménu pojisteni.online?? :-D mBusiness? :)

  13. rocket.domains: Domena pojisteni.online je jedna ze tri, ktera nevysla na ukor ziskani jinych, ktere byly priorita cislo jedna.

  14. rocket.domains: pojisteni.online není skryté who.is :-)
    mBusiness: směnárna online dělá přesně to co má v názvu. A výměna má vyjít výhodněji než v bance. Viz třeba ten valutomat.cz

  15. dms: vím, že pojisteni.online nema skryté who is, jména a jedinci mi nic neříkají, nikdy nevíš, kdo stojí za čím, ať tam je uvedeno cokoliv.

    Ohledně směnárem, valut atd, vím, že jsem v seznamu usiloval i o valuty. online, ale teď už nemá cenu řešit, co by bylo kdyby…, jestli bych měl to nebo to, kdybych to nevyhodil z pre-order, je to právě i o tom, že nad tím člověk hodně přemýšlí, a ví svoje hranice, co si může dovolit, jak počet x názvů dané koncovky, a podle toho se musí prostě selektovat. Proto jsem měl ve finále pro koncovku .online pouze dvě domény, fotbal.online a pojisteni.online, podarilo se z toho fotbal.online, a čekalo se hodně dlouho na koncovku .online. Priorita je pro mne .club.

  16. Prodejní kanál – speciální, vím pouze o jednom, startup.club, který má i masivní propagaci, kde jsou prémiová jména pro nastartování projektu. Tento web pokud se nepletu vlastní přímo registr koncovky .club a mají na startup.club postavený “podnikání”, prémiové názvy .club za vysoké částký.

    Nejvíce .club domén se do dnešní doby prodalo na http://www.sedo.com, obecně se na sedo.com celosvětově prodá nejvíce domén všech koncovek.

    Sem tam postřehnu i privátní prodeje koncovky .club, majiteli se ozve sama nějaká firma, společnost se zájmem o odkoupení.

    Pro zajímavost:

    Nejdražší prodej – wine.club – 140,000 USD
    Nejméně: sweetie.club – 50 USD

    Penguin.club koupilo Disney pod cenou za 8000 USD.

    Dle záznamu evidovaných prodejů koncovky .club je aktuálně průměrná cena domény s koncovkou .club – 6700 USD.

    1. Díky, podívám se na startup.club. Na Sedu jsem již několik let. Je toho tam tolik, až se tam v tom množství domény ztrácejí. Někdy má Sedo zvláštní politiku, ale asi je to pořád nejvýraznější prodejce..
      Ale něco se tam snad z nových koncovek prodá. :-)

  17. Doména facebook.online FB utekla, což je celkem rarita, jelikož si všechny většinou kupuji už v období určeném pro registrace ochranných známek…

  18. Občas se stane…narážím na podobné případy, potvrzují, že 100% podchycení není.

Comments are closed.