Problém s Right to Be Forgotten

Google musí kvůli nařízení z EU mazat z výsledku vyhledávání některé odkazy. Většinou se jedná o odkazy na texty, které nějakým způsobem poškozují osobní práva občana EU. Z více jak milionu navržených odkazů na smazaní, Google odstranil zhruba 41,4 %. Celkem obdržel necelých 300 tisíc individuálních žádostí.

S celým Right to Be Forgotten je však spojených hned několik problémů. Jednak jej Google dodržuje jen na území EU, takže kdekoliv jinde se k výsledkům dostanete. Dalším problémem je že když něco zmizne z Google neznamená, že to zmizelo z internetu. Stránka s informací stále existuje a do Google se dříve anebo později nějaký způsobem vrátí. Krásným příkladem toho jsou protestní akce, kdy se někdo rozhodně vypsat seznam všech smazaných odkazů, jak to udělala například BBC. Pak už stačí jen aby to prošel nějaký scraper lačný po obsahu a vytvořil někde jinde kopii.

Teď se však objevil nový problém. Co s obsahem, který bude postavený na “cenzurovaných” informacích. Někdo třeba udělá sérii článků 100 největších úplatkářských afér ve vašem regionu. Vaše úplatkářská aféra stará desítky let je možná pasé a na Google “nemá” co dělat. Jenomže teď jí někdo znovu vytáhl a dal do žebříčku. Máme tu nový aktuální či spíše aktualizovaný obsah. Patří do Google? Má ho Google také “cenzurovat”?

Anglická ICO (Information Commissioner’s Office) si myslí, že by s tím Google měl něco dělat a požaduje odstranění takovýchto odkazů. Viz. jejich komentář:

“Let’s be clear. We understand that links being removed as a result of this court ruling is something that newspapers want to write about. And we understand that people need to be able to find these stories through search engines like Google. But that does not need them to be revealed when searching on the original complainant’s name.”

Zjednodušeně chápou, že některé noviny prostě chtějí psát o článcích, na které Google musel odstranit odkazy. Také chápou, že lidé by měli mít možnost přes vyhledávače takovéto nové články najít. Ale tyto nové články by nemuseli být dohledatelné na jména navrhovatelů (lidí co zažádali o smazání odkazu).

Samozřejmě to není problém novinářů. Ti rozhodně nebudou maskovat jména lidí. Umíte si představit, že by nějaké bulváry něco cenzurovali, pro dobro lidí o kterých píší?

Prostě v tom zůstal Google opět sám. Asi by si měl vytvořit nějaký black list jmen a příjemní, které nesmí zobrazovat v SERP a doplnit jej algoritmem, který bude rozhodovat o tom jestli je to v negativním anebo pozitivním slova smyslu. Protože buď se toho chytnout tvůrci obsahu a budou obsah recyklovat anebo to udělá armáda robotů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Problém s Right to Be Forgotten”

  1. Umíte si představit, že by staří Řekové cenzurovali, co se má v budoucnosti najít a co už ne? Buď něco je součástí historie anebo není. A to, že se lidé mění a co udělali před deseti lety by dnes už nevykonali? Možná je to tak, ale lidí v podstatě nemění a nic na to nezmění ani cenzura webů. Je to další hnus, co nám tady EU předvádí.

  2. Ja by som sa na tie nariadenia úplne vykašlala ved to je nemožné vycenzurovať niečo a stále a stále dookola … by som bola zvedavá koľko ľudí vlastne iba kvôli takejto drobnosti musí pracovať v google aby to kontrolovali.

Comments are closed.