Facebook potřebuje pořádný obsah, zkusí znovu poznámky

Asi nejsem jediný, kdo má pocit, že Facebook by se rád stal takovým internetem v internetu. Pro mnoho lidí tak možná i funguje, pravidelně konzumují “informace”. Ovšem jakmile dojde na potřebu dostat se ke skutečným informacím, tak se bez průvodce do světa skutečného internetu Google či Seznam neobejdete a ti vás na Facebook nepošlou.

Facebook totiž užitečný obsah nemá. Je jak velké low cost MFAčko, které místo o přízeň vyhledávačů soutěží o lidi. Jenže bez přidané hodnoty je to k ničemu jako u těch low cost MFA. S obsahem si musíte dát práci a napsat jej nestačí. U delších textů se bez formátování a často doprovodných obrázků neobejdete.

Facebook to ví už delší dobu, a proto vymyslel poznámky. Ty momentálně najdete zahrabané zde. V podstatě to jsou klasické příspěvky jako na timeline, jen v omezené míře umožňují výše zmíněné.

facebook-poznamky-soucasne

Což velký rozdíl opravdu není. Hlavně se to opravdu špatně čte. Takže se Facebook rozhodl udělat z nich následující:

Nové poznámky (notes) na Facebook jsou rozhodně krok k blogování.
Nové poznámky (notes) na Facebook jsou rozhodně krok ke klasickému blogování.

 

Prozatím fungují pouze pro vybranou skupinu lidí. Připomínají spíše klasický blogpost, což je dobrá cesta. Zlepšila se hlavně ta čitelnost textu. Vše vypadá opravdu hezky a čistě, ovšem na testovacích poznámkách zatím chybí reklama.

Ovšem jako už mnohokrát předtím nastává otázka zdali dávat svůj obsah, který nás stojí čas na Facebook a další sociální sítě. Odpověď je jednoduchá. Pokud jde o kvalitní a často vyhledávané texty, které cílí i mimo FB, prostě si to dám k sobě a na sociální sítě publikuji odkaz s lákavou upoutávkou.

Na druhou stranu pokud bude poznámky, alespoň ze začátku, Facebook tlačit, tak se možná vyplatí udělat výjimku. Je třeba zahodit antipatie a prostě si to tvrdě spočítat :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Facebook potřebuje pořádný obsah, zkusí znovu poznámky”

  1. Já rozhodně obsah Facebooku zadarmo dávat nebudu, nanejvýš jak píšeš na konci, odkaz na svůj blog. Možná lidi, co se nuděj, píšou na FB, ale já každému, kdo má rozumný a zajímavý obsah radím přejít na blogování na své doméně. Kdy už tomu věnovat čas, tak taky z toho mít nějaký bakšiš.

    1. My jsme měli s klukama z fotbalu web, půl roku tam nikdo nic nepřidal, ale i tak to mělo 30-50/den z Organicu a když se něco přidalo, tak peak klidně i 500 a pak to týden pozvolna klesalo na těch 50, takže stačilo přidávat 1x týdně a dalo se to bez práce držet na stovce.
      No teď jsme to zrušili protože “všechno důležitý je na fejsu,”

  2. A pak že MFA dneska už neletí :-) Ale obecně se FB skutečně snaží natáhnout hodnotný obsah o čemž svědčí nejenom tento nápad, ale i nedávná dohodo s novinami o zvěřejnování článků na FB.

  3. Já ti nevím no, pak se rozhodne FB snížit zase míru přirozeného dosahu a když budeš chtít čtenáře na vlastním obsahu, který FB využívá, budeš za to platit. Pak se třeba rozhodnou omezit ti možnost editace, nebo k tomu dají reklamy s kterými bytostně nesouhlasíš. Nebo se rozhodnou, že takový obsah není vhodný a podává jiné vidění světa než chtějí akcionáři … dovedu si představit že ze začátku pro nějaké získávání návštěvnosti, nebo pro ty které živí affiliate a budou si dávat do textu odkazy (pokud to FB nezakáže nebo nepřepíše), tak to možná k něčemu bude, ale mě se to moc nelíbí.

  4. Naprostý souhlas s předešlými komentáři… Bohužel tu šanci, že se to Facebooku povede, cítím.

  5. Facebook nikdy pořádný obsah mít nebude.. těch nadšenců co to budou naivně psát na FB to moc nebude. Maximálně tak promo texty typu zbytek se dočtete zde.

    Ledaže by dal FB něco jako monetizaci článku pro uživatele.

  6. Jasně, poskytni FB obsah za veselých podmínek FB, ve kterých ho skonfiskuje, a nech si to obalit jejich reklamama. :-)

  7. Jak už bylo napsáno. Pro BFU určitě prima novinka, ale pro online harcovníky asi nic zajímavého. S tím počítáním souhlasím, než to FB jako obvykle podělá, možná to bude zajímavý zdroj trafficu. Nuž uvidíme :)

Comments are closed.