Vliv sociálních sítí na naše psychické zdraví

Že jsou sociální sítě zlo bereme jako nadsázku. Občas si z toho dokonce děláme srandu. Většina z vás zřejmě chodí na sociální sítě, protože musí spravovat stránky, profily a skupiny v rámci své práce. Což je zábava jen výjimečně, většinou jde o rutinu, kterou se snažíme zjednodušit si přes automatické nástroje. Na BFU včetně našich reálných přátel občas pohlížíme jako pokusné objekty. Jejich interakce na různé příspěvky, aplikace anebo reklamu nás nejednou překvapí. Někteří si možná říkáte, pokud by použil k tomu textu vhodný ilustrační obrázek, určitě by byl dosahu větší. Prostě “nemoc z povolání”.

Zjednodušeně řečeno, pokud zrovna nebereme moc vážně dohadování se zákazníky, asi se na našem psychickém zdraví sociální sítě moc nepodepíšou. Pro nás znamenají: publikovat, reagovat, zavřít a neotvírat :)

Na contently.com jsem dnes našel článek obohacený o infografiku s názvem Infographic: How Social Media Hurts Mental Health, kde je problém vlivu sociálních sítí na BFU rozveden a podložen průzkumem. Rozhodně stojí za to mu věnovat pozornost.

Sociální sítě, bez výjimky, ovlivňují míru stresu. Podle průzkumu z roku 2012 odpovědělo 51 % vysokoškolských studentů, že socilní sítě negativně ovlivnili jejich chování. 66 % z nich mívá problém relaxovat anebo usnout po čase, který stráví na sociálních sítích. 25 % uvedlo, že po konfrontaci online měli problém v osobním či pracovním životě. Navíc u poloviny se projevují známky neklidu, když se nemohou připojit.

Průzkum na Michiganské univerzitě ukázal, že lidé po návštěvě Facebook se cítí smutnější a nespokojený se svým životem.

A jak se pozná závislost na internetu/sociálních sítích obecně?

  • Neustála zvyšující se potřeba být s objektem závislosti.
  • Silný negativní pocit, když nemáte přístup k objektu závislosti.
  • Opakující se, nutkavé a nekontrolované používání, které má vliv na vztahy, sociální události, školu nebo práci.

Na druhou stranu sociální sítě nejsou jen zlo. Pomáhají udržovat vztah s lidmi na velkou vzdálenost. Moderní internet, který dokáže přenést velký objem dat a služby na něm, nám umožňují být v kontaktu s více lidmi než dříve. Teď víte o všech důležitých událostech v rodině z druhého kolene, zatímco dříve jste dostali pohled jen na Vánoce :)

Zvláště pro slabší povahy mohou být sociální sítě zdrojem podpory a také navazováním kontaktů. Šikovný introvert si takto může najít přátele anebo i práci. Je daleko jednodušší pochlubit se online svou prací, výsledky a schopnostmi než na pohovoru předvést svou sebedůvěru a víru v osobní přínos korporaci.

A jaký je váš názor na sociální sítě?

facebook_like2


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Vliv sociálních sítí na naše psychické zdraví”

  1. Pre dnešné deti a aj čásť mladých ľudí je celý internet iba Facebook, Youtube a prípadne instagram a prehľad počasia nič viac… ono ľudia si z toho robia vtipy a pod. že ked sa niekde stretnú v bare alebo v reštaurácií mladí a vytiahnu mobily a píšu tam miesto toho aby sa rozprávali ale ono to fakticky tak prebieha a veľmi často.

  2. Dávám přednost tomu z úvodu. Napsat, zavřít. Osobně ho nevyužívám, s přáteli jsme v kontaktu osobně, virtuální nepotřebuji a rodinu daleko nemám. Facebook je žrout času. Zbytečný žrout.

  3. Já teda nervozitu z nepřipojení neprožívám, spíš naopak báječný pocit klidu když jsem někde týden mimo PC. A kupodivu člověk většinou o nic nepřichází. Jak říkáš, nafutrovat co je třeba a zavřít. Většina věcí jsou jen nesmysly. Když už, tak si vytvořit filtr na blízké přátele a zbytek spokojeně ignorovat.

  4. Ja by som povedal, že všetko dosť záleži od nejakého osobného time-managementu, resp. naplánovaniu si svojich aktivít. Môžem spomenúť jeden konkrétny príklad: povedzme, že mám skúškové obdobie a najbližšie 2-3 týždne sa musím učiť (ak chcem úspešne absolvovať skúšky). Určite, tento nával učenia si vyžaduje aj nejaký ten oddych, tak podľa mňa je dôležité si povedať a stáť za slovom a napr. do 22:00 nezapnem FB ani žiadnu inú sociálnu sieť a budem sa učiť. Zároveň môžem byť motivovaný sa učiť a vedieť že o 22:00 dostanem “odmenu” v podobe konečného oddychu za PC, FB a pod.

Comments are closed.