Optimalizace pro Facebook

Přiznám se, že Facebook nepatří zrovna mezi mé oblíbence. Věnuji mu jen tolik času kolik opravdu musím. Na druhou stranu číst články o optimalizaci příspěvků pro sociální sítě je celkem zajímavé. Není to sice tak komplexní jako SEO, ale princip je podobný, čím více se budete o obsah starat tím více lidí jej uvidí. Samozřejmě pokud máte peníze na propagaci, tak si prostě dosah příspěvku zaplatíte.

Je to o uživatelích

Většinu věcí na Facebooku ovlivnit nemůžete. Pokud dává uživatel přednost videím před textem a obrázky, bude mu Facebook servírovat hlavně videa. I sebekvalitnější texty, pak budou v nevýhodě. Na druhou stranu, co vám brání jednou za čas vzít kameru anebo i mobil a nenatočit krátké amatérské video s komentářem. Obecně jsou videa na Facebooku nedostatkovým zbožím, a tak se je snaží více zobrazovat. Obdobně je to i s obrázky.

Na druhou stranu i uživatel, který má rád videa může za určitých okolností vidět více textu. Stává se to v případech, kdy má pomalé připojení. Facebook si totiž hlídá aktuální technické možnosti přihlášeného uživatele.

Divy dokáže udělat i komunita. Jakmile jste s přáteli členem nějaké stránky a vaši přátelé zrovna lajkují nový příspěvek, velice brzo se začne objevovat i vám. Facebook však hodnotí i oblíbenost obecně. U každého příspěvku vidíte kolik lidí jej vidělo a kolik na něj nějakou formou reagovalo. Zkuste své fanoušky vyzvat k diskuzi.

Co můžete ovlivnit

Mezi negativní faktory patří nahlášení příspěvku. Kontroverzní názory anebo použitá grafika může vést k „penalizaci“. Ačkoliv kontroverze vám může přinést větší množství interakce, občas je lepší držet se spíše pozitivních příspěvků, které se prostě vždy budou líbit.

Jeden z hodnotících faktorů je i aktuálnost příspěvku. Čím je starší tím více se snižuje šance, že jej někdo uvidí. Vaše konkurence často i víkendu odpočívá. Ostatně když je slunečný den, tak kdo by byl u počítače? Jenomže Facebook používá většina lidí z mobilního telefonu. Například když jede v autobuse na pláž. Proč toho nevyužít? Příspěvky se přece dají plánovat. Lidé také často sedí u počítače do noci. Co zkusit noční výprodej anebo noční slevy?

Co můžete ovlivnit je kvalita příspěvku. Mnoho lidí si zjednodušuje práci pomocí různých nástrojů na automatické publikování. Například napíší článek a odkaz automaticky hodí na všechny sociální sítě. Nejhorší variantou je pak přidat příspěvek na jednu sociální síť a na ostatní odkaz na tento příspěvek. V podstatě tím říkáte, na vaší oblíbenou sociální síť nemám čas, vše najdete na vaší neoblíbené.

Jak už jsem zmínil dříve jedním z hodnotícím faktorů je počet interakcí. To znamená sdílení, libí se, komentáře a kliknutí. Pokud chcete více libí se, tak udělejte fotku a zeptejte se fanoušků zdali se jim obsah líbí. Chcete více komentářů, tak je vyzvěte k diskuzi nějakou otázkou. Co se týká obsahu, tak lidem se líbí pozitivní věci či pozitivní přístup. Vyhněte se negativním tématům.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Optimalizace pro Facebook”

  1. Jaké máš zkušenosti s automatickým publikováním příspěvků na sociálních sítích?

Comments are closed.