Facebook vyhrožuje Evropě

Uživatelé sociální sítě Facebook se do budoucna možná nedočkají některých novinek. Navíc si budou muset v porovnání se zbytkem světa počkat na různá vylepšení. Alespoň tak se vyjádřil pro Financial Times Richard Allen (chief of public policy u Facebook). Nelíbí se mu zasahování regulátorů jednotlivých států EU.

„For internet companies…national regulation would pose serious obstacles. Facebook’s costs would increase, and people in Europe would notice new features arriving more slowly, or not at all.“

Že by se Facebook rozhodl využít svého postavení a zatlačit na státy přes svou početnou komunitu uživatelů, která se bez novinek bude bouřit? Možná dokonce věří, že naštvaní uživatelé ovlivní veřejné mínění. Ovšem neměl by zapomínat, že většina uživatelů má Facebook jen za chatovací aplikaci s možností posílat obrázky.

Facebook se dostává pod drobnohled jak samotné EU, tak i úřadů jednotlivých států. Zvláště má problémy ve Francii, Španělsku, Nizozemí, Německu a Belgii. Regulátory z těchto zemí zajímá ochrana osobních údajů a reklama. Facebook totiž sleduje jak nepřihlášené uživatele tak i ty, kteří nemají na Facebook účet.

Obecně je to ale spíše otázka jakým způsobem shromažďuje data. Většina tlačítek like/share na webových stránkách, anebo aplikacích třetích stran, dokáže monitorovat pohyb uživatele po internetu. Využívá tedy cizí stránky ke sběru informací. Vzhledem k tomu, že toto tlačítko se nachází prakticky všude, tak Facebook může o nás zjistit téměř vše. Tato data pak využije pro komerční účely. Toto shromažďování nejde vypnout.

Další info


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Facebook vyhrožuje Evropě”

Comments are closed.