Emoji aneb smajlíky se vracejí

Emoji (japonsky 絵文字, což údajně znamená obrázek) začal od verze 4.2 podporovat WordPress. Což je fajn, protože bez podpory způsobovaly odmazání celého zbytku textu. A proč je třeba věnovat jim pozornost? Protože jsou už součástí dnešní kultury. Využívá je například Twitter, kde můžete s trochou kreativity přitáhnout pozornost a zvýšit si tak míru zapojení.

Co jsou Emoji

Primárním účelem Emoji je ulehčit komunikaci přes mobilní zařízení. V podstatě plní funkci klasických smajlíků, které většina z nás používá. Jen opravdu ve velkém. Japonci smajlíky posunuli do úplně nových rozměrů. I když je tu podstatný rozdíl. Smajlíky (emotikony) vytvořili běžní uživatelé. Teoreticky jich může existovat neomezené množství. Limitem je pouze představivost lidí samotných. Jsou kombinací dostupných znaků. Naproti tomu Emoji vytvořili vědci. Je jich omezené množství. Jedná se o speciální znaky, které si na straně klienta převede v závislosti na podpoře zařízení anebo aplikace na obrázek.

Emoji jsou Unicode

Emoji jsou součástí Unicode, takže i když vaše zařízení anebo aplikace Emoji nepodporuje uvidíte je jako speciální znak. O zařazení do Unicode 6.0 v roce 2010 se postaral Google a Apple. Celkem bylo přidáno 608 nových znaků. Ovšem už dříve se nacházelo v Unicode 114 znaků, které bychom mohli považovat za Emoji. V Unicode 7.0 pak přibyly další, které jsme mohli vidět v legendárním fontu Windows – Webdings a Wingdings. Do budoucna se počet speciálních znaků plánuje ještě rozšířit. Budou prakticky na všechno.

Proč tento trend sledovat

Především jsou součástí sociálních sítí Twitter a z části i Facebook. V běžné komunikaci je začínají používat vaši fanoušci a pokud s nimi chcete držet krok je třeba mít o Emoji alespoň základní přehled. Navíc u Twitter mohou ušetřit prostor a ulehčit komunikaci. Chvilku jsem si s nimi hrál a dají se použít i jako hezké odrážky. Některé dokonce přímo vyzývají pro použití jako ikonku tipu, otázky, upozornění atd.

Pro výklad jednotlivých Emoji, včetně toho jak vypadají na odlišných operačních systémech doporučuji stránku http://www.iemoji.com/meanings-gallery/people


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Emoji aneb smajlíky se vracejí”

  1. Ale vždyť WP umí už dávno převádět smajlíky na obrázkové ksichtíky. V základu je vždycky po instalaci vypínám, protože jsou škaredí, ale jsou tam. V čem je tohle, o čem píšeš, jiné?

    1. Je to v článku
      Smajlík – převod řetězce :) na obrázek
      Emoji – převod unicode znaku 😃 na obrázek

  2. Nevím zda to je novinka, každopádně jsem si toho všimnul až tento týden, ale v gmailu se mi ikonky v předmětu emailu převádí do grafické podoby. Např. ikonky tušky ✏ se mi po otevření emailu převede na velkou barevnou ikonku (viz. např. poslední email od AffiliateClub).

Comments are closed.