Ondřej Filip z CZ.NIC v Hyde Park

Včera byl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC v pořadu Hyde Park a odpovídal na otázky diváků. Vybral jsem pro vás pár zajímavých momentů.

Cena domén

Na začátku padla otázka kolik stojí .cz doména. Bylo celkem složité vybrat cenu a “nenahrát” tak někomu z registrátorů na trhu. Líbila se mi taktika, kdy řekl, že prodejní cena sdružení CZ.NIC je 125 CZK a je na registrátorech za kolik je budou prodávat. Jako příklad uvedl 150 CZK. Trochu se nepochopili s moderátorem, který to vzal jako že průměrná cena je nějakých 275 CZK. Za takovou cenu tu snad nikdo už naštěstí neprodává ani neprodlužuje.

Věřím, že to Ondřej Filip bral jen jako příklad a snad nám domény nehodlá CZ.NIC zdražit :)

Zajištění domén .cz

Padla otázka jak je zabezpečená .cz doména proti útoku na registrační systém. CZ.NIC tuto hrozbu vnímá a dělá vše proto, aby takový útok neměl žádné fatální následky. CZ.NIC registrační systém (data uživatelů, a API pro registrátory) postavil robustně. Je ztrojený. Dvě místa jsou rozmístěná v Praze a lokace třetího je tajná. Všechno je samozřejmě předimenzované. Případný pád tohoto systému by neznamenal zkázu, pouze by si někdo nemohl zaregistrovat doménu. Samotný systém DNS, jehož pád by znamenal ochromení celého českého internetu na .cz doméně, je ochráněn ještě důmyslněji. O ten se starají čtyři velké farmy, které jsou nejen v ČR, ale i po celém světě (v USA, Rakousku, Slovensku a dalších).

Aukce domény cd.cz

Když CZ.NIC povolil dvouznakové domény, tak se první kousky dražily. O doménu cd.cz, bojovali České Dráhy a cena se vyšplhala do desítek tisíc jen kvůli tomu, že proti sobě stála dvě různá oddělení Českých drah :)

Nové domény

Poměrně hezky shrnul Ondřej Filip, jak vlastně ICANN rozjel projekt nových domén. nTLD považuje zatím za neúspěch. Nic nového nepřináší a systém znepřehledňují. Místo toho aby lidi přitáhly k doménám tak je přitahují, díky chaosu který způsobily, k vyhledávačům.

Ovšem domény velkých měst jako .berlin, .london anebo .paris podle něj dávají smysl, protože svým modelem připomínají národní domény. Zvláště pro lokální podnikatele. Těmto doménám věří.

Zkoušel i kontaktovat primátora Prahy, jestli o možnosti mít doménu města ví, ovšem Praha se tomuto věnovat nechtěla, protože má jiné priority.

Co z penězi z .cz domén

Za domény získá CZ.NIC zhruba 150 milionů CZK. Z velké části jdou peníze na samotný registrační systém. Spousta peněz ale zbude. CZ.NIC tak byl před otázkou zdali nezlevnit .cz doménu. Členové sdružení však namítali, že by to pomohlo jen spekulantům. Pokaždé, když byla cena snížena totiž narostl počet registrací spekulativního charakteru. Rozhodli že už se cena dále snižovat nebude, protože je dostatečně nízká. Peníze místo toho chtějí investovat do obecně prospěšných projektů (výuka, vývoj open sourace).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Ondřej Filip z CZ.NIC v Hyde Park”

    1. I Active24.cz prodlužuje za 289,- s DPH :/
      U Subreg.cz to mám přitom asi za cca 170 Kč s DPH – docela rozdíl…

  1. Hyde park rozhodně stál za shlédnutí, pár věcí pro mě bylo novinkou. Ovšem můj názor na doménu .prague je takový, že by se příliš nevyužila. Otázkou tedy ještě je, zdali by byla doména prague nebo praha. Druhý případ už si dokážu reálněji představit, jako použitelný

  2. Nejúsměvnější byl telefonický dotaz dříve narozeného diváka, který se ptal, jakou aplikací v počítači šifrovat emaily, aby se mu do nic nikdo nenaboural. :c)

  3. Jako zajemce o domenu cd.cz v aukci mohu ubezpecit, ze to, ze by proti sobe bidovali 2 oddeleni Ceskych drah je jen nejaky nepodlozeny drb. Pamatuji si velmi zive jak jsem se tam pretahoval s takovym postarsim chlapikem a nechapal jeho extremni zajem o domenu.. kazdopadne, kdyz jsme se blizili k 200k, tak jsem zajem o domenu ztratil (s ustupem cedecek do pozadi, zpetne si rikam nastesti). Alespon jsem se postaral o nejdrazsi domenu v tehdejsi aukci :)

  4. Nejlepsi byl dotaz od Simona, ocividne fiktivni jmeno a dobra provokace. Skoda ze to ustal a nereagoval vice :-)

    1. Nojo, pohrál jsem si s tím, chtěl jsem vidět jak na to bude reagovat. Kupodivu nijak :/

  5. Škoda, že nevěděl prodej domény dovolena.cz za 10mio.CZK. Pan moderátor by se asi divil :-)

  6. Pavel Simon to svym dotazem na pana Filipa neuveritelne zabil :) Myslite, ze ma nekdo hodnotnejsi portfolio ke spekulaci ? Osobne odhaduju cenu domen podle potencialu, pokud je prazdna. Pokud je na ni projekt, tak nastupuje jednoducha matematika a kupuju jako projekt.

Comments are closed.