Pozrušované účty v AdSense za miliony

Včera jsem si četl článek This Tech Company Says It Lost $1 Million Because It Didn’t Follow Google’s Rules na businessinsider.com. V krátkosti se v něm probírají společnosti, které přišli o výdělky v součtu milionů dolarů poté co jim byl zrušený AdSense účet. Ve většině případů se jedná o různé virální weby s vtipným obsahem a důvodem ke zrušení bylo špatné rozložení reklam.

Největším byl web Pubshare, který takto přišel skoro o milion dolarů. Jen pro zajímavost: měl přes 300 milionů impresí, 1,5 milionů prokliků a CTR zhruba 0,45 %. Během září a října 2013 vydělal téměř 1 milion USD. Účet mu byl zrušen za špatný layout a náhodné kliky.

Dal to k soudu a brání se tím, že jiné velké weby jako Chacha.com (Alexa Rank 2.910), Dictionary.com (AR 186) anebo Answers.com (AR 200) používají to samé rozložení reklam. Jejich právník tvrdí, že není správné, aby jeho klient postupně nashromáždil stovky tisíc dolarů a účet mu byl zničeho nic zrušen, bez jediného upozornění, že něco dělá špatně. Následně účet zrušit a poslat automaticky generovaný email. Mimochodem to není jediný právní spor o peníze z AdSense.

Businessinsider.com ví údajně o sedmi společnostech, které přišli o desítky či stovky tisíc dolarů. Přitom tvrdí, že brali pravidla opravdu vážně. Navíc některé z nich jednali s obchodníky z Google, kteří je ještě povzbuzovali ve využívání dalších metod propagace a dávali jim rady jak lépe optimalizovat příjmy. Když se přímo jich zeptali jestli mají vše na stránkách správně, tak byli ujištěni, že ano. V originálním článku dokonce najdete screenshoty z originální komunikace.

Je to trochu zvláštní, protože většinou nejdříve dostanete upozornění, že něco na vašem webu není v pořádku, než dojde na banování.

Pozor na nekvalitní návštěvnost

Špatně rozmístěná reklama je jeden problém, dalším je nekvalitní návštěvnost. Dnes není problém najít inzerát s nabídkou “návštěvnosti”. Takovýto návštěvníci však mohou přilákat pozornost k vašemu účtu. Pokud si totiž návštěvníky kupujete, určitě k vám nepřijdou jen tak.

Na návštěvnosti z Facebooku anebo překlepových domén se sice dá vybudovat navštěvovaný web, když kupujete kvalitu a máte co nabídnout, ale také je to způsob jak dostat ban na všechno, co na tom webu máte.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Pozrušované účty v AdSense za miliony”

  1. Myslím že na zrušených privátních účtech jsou určitě desítky milionů dolarů, včetně zhruba mých $60. Bez udání důvodu, absolutně neodvolatelné, komunikuje s Vámi robot. Kdyby někdo přemýšlel o nějaké hromadné žalobě, určitě bych to zkusil :)

  2. Tak to dopadne vždy když někdo získá téměř monopolní postavení.

    Špatné je, ale právě to, že vám Google na jedné straně říká: Ano děláte vše správně, pokračujte. A druhý den jste ta nejhorší podvodná špína se kterou nechce mít po x letech nic společného, samozřejmě peníze co jste vydělali si nechá a vše vám vysvětlí automaticky generované zprávy, popř. 100 znakový formulář, kde můžete vše “podrobně” vysvětlit.

    Ale však ona se nějaká konkurence časem najde.

  3. Co tím google sleduje? Jednorázový příjem 1M, trvalá ztráta cca 1Mpm. Přitom stále uvolňuje agresivnější inzertní formáty? Nebo je to striktně dáno nízkou konverzností? Bez avíza porušení podmínek? Přijde mi to takové z 1/2 pravda. Kolik dalších to odradí něco budovat?
    Vše je to nakonec v jednotlivých lidech, možná jen zbytnělé ego řadového zaměstnance, moc většina lidí neumí používat, v kombinaci s nulovým EQ katastrofa.

  4. hm, to ja vim zase o pripadu, kterej se zaujetim sleduju uz dlouho, kdy typek provozuje warez web s embed filmama.
    jeho domena je v AdSense zablokovana. AdSense reklamy presto uz mesice zobrazuje pres embed/iframes z jednoho publisher-id a je naprosto v pohode . Vyplaty mu chodej.

    Kdyz to nahlasis podpore, tak mu max zablokuje tu danou subdomenu kde ma embed. On okamzite zalozi na freehostingu dalsi a jede dal. Podpora mu takhle zablokovala minimalne 15 subdomen v rozmezi nekolika mesicu. (Mam pro nej napsanej script na nahlasovani, kterej obcas pustim, abych se s tim nesral) Nektery subdomeny zablokujou okamzite po nahlaseni, jiny nezablokujou nikdy.

    Urcite vedej o tom co dela. Ale z nejakyho nepochopitelnyho duvodu mu to tolerujou. Pritom to pro ne neni zadnej zdroj prijmu. Vydela tim par tisicovek mesicne.

  5. Každý takový článek mi připomene, že mám začít budovat affil weby, aby adsense netvořilo většinu mých příjmů. Nemám rád novoroční předsevzetí, ale na jednom takovém webu jsem o svátcích začal pracovat. Monopoly nemám rád, protože si opravdu dělají, co chtějí.

  6. @ nekvalitní návštěvnost.

    Může mi někdo vysvětlit “nekvalitní návštěvnost”? Vždyť přece (snad :) ať přijde kdokoli odkudkoli, Google by mu měl nabídnout pro něj relevantní reklamu. A pokud na ní klikne, tak ho odkaz zaujal. Co je to tedy za fórky?

    1. Za nekvalitní se považuje většinou všechno, co přišlo na stránku náhodou a bez svého vědomí. Například přes popup okna.

      1. Proč je teda takový problém traffic ze sociálních sítí? To přece není náhodný návštěvník.

  7. Drago: Prijde mi to jako blabol, resp. mozna tak pravda z 1/3. Pred zrusenim uctu predchazi vzdy upozorneni s casovym limitem do ktereho je nutne problem odstranit. Podle me to upozorneni ignorovali, nebo nemeli dost casu jak jej opravit a vykaslali se na to…

      1. Třeba nemáte a vaši známí také ne na účtu pár set tisíc dolarů? :-)
        Jeden řádek v kódu robota navíc se znaménkem > a podmínkou a je to…

        Má zkušenost se zrušením reklamy na celém webu je ta, že se žádné upozornění nekonalo po 6 letech mi prostě ze dne na den zrušili reklamu na základě obrázku plastové figurky (měla šaty), která byla údajně “strategicky zakrytá nahota”. Žádné upozornění.

        1. Petr: My o voze a ty o koze… Jedna vec je zablokovana reklama pro konkretni web za poruseni pravidel a tam zadne upozorneni dostat nemusis (nekdy ano, nekdy ne podle prohresku). Druha vec je blokace uctu, kde upozorneni dostanes vzdy, aneb to o cem je tenhle clanek :)

          1. Evidentně jsi s robotem googlu / jejich “specialistou” prostřednictvím 100 znaků nikdy nekomunikoval.

            Kdyby jo bylo by ti jasné, že pokud ONI chtěji a v případě x set tisíc dolarů na účtě určitě chtějí, udělají si co uznají za vhodné.

  8. Je s podivem jaké stránky občas mají takovou návštěvnost. Nicméně je s podivem, že daní vlastníci (ikdyž je otázka jak to ve skutečnosti bylo) nedostanou upozornění. Nicméně jestliže tam bylo opravdu mnoho náhodných kliknutí tak chápu google že se snaží ochránit své inzerenty a tedy i mě :-)

  9. V rokoch davno minulych (2006-2007) som zazil nejake upozornenie v google adsense, vtedy sa dokonca dalo odpovedat na email. Pre svk google odpovedal nejaky Peter.

  10. A co takto: několik inzerentů Adwords si nezávisle na sobě postěžuje na nekvalitní, fraud traffic, přicházející z daného webu (používají-li Analytics [kdo ne?], nemusí si ani nikomu stěžovat, G to zjistí automaticky). Jsou postiženy bsweby s bsobsahem, které generují bstraffic, a tak je to správně. Propálit desítky tisíc dolarů za inzerci na takových webech – však si tam nasaďte affil.

  11. První problém je Google, který (stejně jako třeba fotobanky a další korporátní crowd služby) zastává totalitní přístup. Žádné varování, žádné upozornění, zabavení cizích peněz bez jakéhokoliv zdůvodnění či komunikace. Připomínám, že Google ty zabavené peníze reálně dostane zaplacené a pochybuju, že je vrátí inzerentům! Zcela špatně a je čas na pořádně hnusnou žalobu s miliardovou pokutou.

    Druhá chyba je zase Google. Většina výborně vydlávajících “virálních” webů má 100 % duplicitní a kradený obsah, vydělává $xx.000 – $xxx.000 DENNĚ a Google s tím nemá problém. Výmluvy, že o tom neví, jsou zcela směšné. Podobný web odhadlí i zcela dementní robot a přitom máme podobných plný SERP. Zkuste na svůj blog naházet podobně duplicity a hodně spamujte, nejspíš dostanete penalizaci než se nadějete. Že by byla někde chybička?

  12. Jednou jsem dostal ban na domenu za ilustracni foto s modelkou v plavkach (vyrez od pasu nahoru) Relativne velmi cudne foto. Pritom adsense mi do velkych skyscraperuch na te strance nacpal reklamu z astratexu na nejakou kunu ve velmi prusvitnempradle kde bylo videt vse. Nepochopitelne pokrytectvi.

    To ze Lupa.cz porusuje pravidla umistovani adsense reklam na uvodni strane (plovouci okna jsou vyslovne zakazany) je googlu taky jedno.
    Proste a jednoduse: Berme adsense jako prima zdroj penez co nam poslouzi abychom si vybudovali projekty, kde na googlu moc nezalezi.

  13. Už několik let chodí ohledně AdSense zcela protichůdné instrukce. První jsou ohledně pravidel a umístení reklam, reklama nemá být hlavní na stránce, reklama nesmí být zavádějící, reklama nesmí tohleto a támhleto. A pak je tu druhý směr, kdy “optimalizační tým”, tedy robot jenom posílá samé zkuste zvětšit reklamní plochu, dejte si tam víc větších reklam, a dejte si je do viditelné části stránky (nejlépe všechny 3), co na tom, že obsah tam vlastně nebude k vidění, protože se tam nevejde. “Don’t be Evil” rozhodně neplatí ohledně agresivity a umisťování reklam. A nejvíc mě baví, když součást doporučení jsou třeba na AdSense blogu ukázky webů, které jen změnou umístění vydělali desítky až stovky procent víc … a pak se na ten web člověk podívá a všechny ty jejich nová umístění porušují doporučení ohledně pravidel a nechtěných kliknutí ….

    Pravda ovšem je, že mě zatím na všechny problémy vždy upozornili a dali možnost udělat nápravu. Takže si nemyslím, že by je stopli okamžitě a bez varování.

  14. Má někdo nějakou informaci jak to s těmi zablokovanými / zrušenými účty nakonec dopadlo?
    Dr.

Comments are closed.