Co všechno dokáže Facebook spočítat?

Mark Zuckerberg, zakladatel největší sociální sítě na světě Facebook, si často rád hraje. Například údajně dokáže pomocí různých faktorů určit, s kým budete příští týden randit a to dokonce s přesností na 33 procent. Vtipné? Také mi to tak přišlo, ovšem všechno je jen rovnice…

Když vezmeme v úvahu naprosto všechny informace, které má Facebook k dispozici, ne jen ty ke kterým máme přístup mi, tak se nám opravdu otevřou zajímavé možnosti.

Například pro výše uvedenou “problematiku” potřebuje zjistit intenzitu komunikace, jak často navštěvujeme profil, s kým kamarádi a kamarádili oba, jak dlouho jsou sami a pár dalších věcí. Když se nad tím zamyslíte, tak minimálně intenzita navštěvování určitého profilu, čas prohlížením konkrétních fotografii s určitou osobou vzhledem k ostatním fotkám může určitě něco napovídat. Je to sice šílené, ale Facebooku prozrazuje naše celkové chování daleko více než jednotlivé kroky. Vlastně bylo otázkou času než někdo přijde na ty správné vzorce.

V podstatě vlastně nic nespočítal, jen si zjistil koho “špehujeme” a  s jakou intenzitou v porovnání s ostatními :) Takže tak trochu podvod.

Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že Facebook nezískává data jen z toho na co klikáme, ale opravdu může měřit naprosto všechno. Není žádným tajemstvím, že dokáže zjistit jestli jsme šťastní anebo ne a zkouší to pomocí zpráv, které pustí na náš feed dokonce i ovlivnit. Takovýto experiment před nějakou dobou pobouřil veřejnost.

No co k tomu dodat :)

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Co všechno dokáže Facebook spočítat?”

  1. To sice ano ale do řetězce musí započítat štěstí a lidský faktor, pak by to mohlo být “reálné”. Hrátky s daty určitě mají pod palcem, když jim podáváme opravdu zajímavá data. Smartphone jim poskytne, co aplikace požaduje a smluvně stvrdíme.

Comments are closed.