Jak obejít Google penguin

Tohle je celkem zajímavá situace postavená na zkušenostech reálných lidí, kteří si nepřejí býti jmenováni. Předchozí verze Google penguin způsobila poměrně zmatky ve vnímání tohoto algoritmu. Pokud váš SEO šaman nebyl dostatečně vzdělán v oblasti negativního linkbuildingu jen těžko vám v některých případech dokázal pomoci.

Situace první – čekání na spásu

Podvádět se nemá, to ví každé z malých dětí, neb je dobře vychováno. Avšak hamižnost často překoná naší paměť. Takže pokud nám někdo za pár euro nabídne rychlé pozice kývneme aniž bychom hleděli na důsledky. V následujících týdnech se náš odkazový profil znásobí. Možná bychom se spíše zajímati měli, proč nám analytics od Google ukazuje přístupy zmatených návštěvníků ze zemí na Asijském kontinentu. Po pídění pak zjistíme, že naše odkazy se nachází na stránkách, jejichž obsah připomíná rozsypaný čaj, jak někteří mladiství rádi nazývají mandarínštinu. Po kontrolním součtu hodnot google page ranku z odkazujících stránek, nám stačí počet prstů zavřené pěsti. Inu co dodat, navštívil nás pan tučňák.

Řešením je samozřejmě požádati o odstranění odkazů. Doba to však dlouhá jest a výsledek nejistý. Nic jiného nám nezbývá.

Situace druhá – obejdeme to

Pokud vás SEO šaman ví jak práci svou dělati má, tak situace vaše snadnější je. Stačí totiž jen obsah přesunout a problém zanechat na místě. Samozřejmě nesmíme nechat moc stop, neb black hat seo by se s našim útěkem snadno mohlo zaměnit.

Jako klamný manévr poslouží nám přechod na zabezpečenou verzi našich stránek. Koupíme si SSL a přehodíme výhybku webu našeho z HTTP na HTTPs pomocí magického kódu 301. Všechny penalizace přitom na staré verzi zanecháme ;)

Závěrem

První se spásy nakonec dočkal, neb využil disavow tools od Google a ten druhý? Ten také ovšem o žádné odkazy nepřišel.

Stalo se to doopravdy anebo je to jen mýtus?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Jak obejít Google penguin”

  1. To vypadá skoro na předvánoční povídku :) Nicméně nemám rád tučňáky, jak by řekl mrzout ze Šmoulů.

    1. Pohádku už jsem nenapsal dávno. Můžu zkusit, teď budou stejně svátky, tak proč se stresovat :)

  2. Pro někoho je to jistě skvělý návod, jak se zbavit penalizace. Pokud máte poctivý odkazový profil, získaný spamováním blogů (404m atd.), bylo by škoda o odkazy přijít. Větší smysl bych v článku viděla, kdyby se někde vedle nenápadně krčila reklama na SSL. Ale proč občas neudělat něco nezištně, že?

    1. Lydie: tohle je údajně reálná zkušenost. S případnou reklamou od Zoner to nemá nic společného :) Počítám že tam dali redirekt na všechny podstránky (http – https). O link juice tedy nepřišli, jen jej “vyprali”. Na black hat fórech se o tom píše běžně, ale tam většinou zachraňují co se dá z webů, které dříve anebo později měli být ztučňákovány.

  3. No edit:
    Nešel by vyměnit ten blbý obrázek vedle jména? Děsně mě to stresuje…

  4. Jestli se nemýlím, tak v případě #2 stejně přiletí pohlavek hned při dalším updatu Tučňáka, ne?

  5. No a není to jen taková první pomoc? Stejně, když je špatný odkazový profil na běžné http verzi, google si určitě všimne i špatného profilu u pozdější https, ne?

    1. Já: právě že se penalizace nepřenáší, ten redirekt poslouží jako filtr.

      1. S tým by som si nebol tak úplne istý a hlavne by som sa na to nespoliehal… Ten disavow tool v kombinácií s 301tkou mi príde ako najviac schodné riešenie.

    2. no já nevím, po přechodu na SSL mi v GWT Google naházel grafy i zpětně do nového profilu s https, kde jinak historie být nemohla. Takže věděl, která bije.

  6. Si myslím, že je lepší přenést obsah na novou doménu a začít pěkně od začátku a poctivě, než kupovat SSL certifikát. A neopakovat své chyby podruhé, samozřejmě, je taky důležité.

  7. Trochu off topic, ale je možný částečný sandbox? Můj web tam byl asi rok, pak se pár stránek dostalo zpátky do vyhledávání na normálnější pozice, ale naprostou většinu stránek google nenabízí, i když v tom moc konkurence není.

Comments are closed.