Má cenu regulovat minimální cenu na pay per post systémech?

Koncem října mi dorazil newsletter s nadpisem STOP nekvalitním článkům! Copywriting.cz nahrává kvalitním textařům od pay per post Copywriting.cz. Přiznám se, že zrovna nějak moc nefandím regulacím, takže jsem protočil oční bulvy o pomyslných 360 stupňů a nechal email ležet. Přečetl jsem si jej až dnes v rámci emailových restů a nedá mi to k tomu nevyjádřit se.

On fakt Copywriting.cz ještě funguje?

Kdo nezná službu copywriting.cz, ani co všechno umí, tak si její stručnou historii může přečíst na Seopedii. V krátkosti se jedná o reklamní systém, kde se primárně nakupují a prodávají články včetně umístění – klasický pay per post. Navíc se ale dá kupovat i reklama třeba na sociálních sítích.

Na rozdíl od konkurence se tam většina obchodů provádí soukromě, takže na první pohled vypadá trochu mrtvě. Zcela zjištně jsem podpořil projekt rozmístěním reklam s affiliate odkazy, což mi přineslo 56 lidí a zisk několik tisíc korun. Většina je z posledních měsíců. Nejvíce co jsem viděl byla odměna 200 CZK, tedy někdo publikoval/prodal článek za 2K CZK.

Takže ano funguje a vyplatí se tam registrovat. Přes systém se také nabízejí guest posty, takže můžete za zpětný odkaz/reklamu získat články pro vaše stránky zdarma.

Regulování cen

A teď k tomu regulování cen. Copywriting.cz se mi jako projekt líbil hlavně kvůli své otevřenosti. Nejsou tam žádná omezení. Můžete mít libovolné ránky, návštěvnost, stáří webu anebo počet publikovaných článků. Nic se neřeší. Pokud něco z toho nemáte tak vás nikdo nevyhodí. Koho si jako inzerent vyberete je jen na vás. Pokud se chce blog lépe umísťovat v seznamu, tak je nutné na tom zapracovat. Ovšem díky filtrování podle ceny a kategorii se i ti “slabší” dají dohledat. Ještě by to chtělo nějak testovat tu návštěvnost…

V každém případě zavádění regulací zrovna s prvním odstavcem moc neladí. Navíc mi to nepřijde zrovna dvakrát rozumné protože:

  • Ten kdo píše za 50 CZK může začít psát za 70 CZK aniž by to mělo vliv na kvalitu. Inzerent tedy nic navíc nezíská, jen si připlatí.
  • Jsou texty a texty. 50x jedno a to samé se píše určitě snadněji než 50x různé téma. Pokud to samé půjde sehnat u konkurence levněji, tak proč ne?
  • Na základě čeho je 50 CZK málo a 70 CZK adekvátní?

Na druhou stranu je pravda, že Copywriting má s texty nějaké náklady navíc. Kontroluje ručně duplicitu a pravopisné chyby.

Pojďme diskutovat a hlasovat

Nový design 404M přinesl nové hezčí diskuze s vlákny, tak je pojďme otestovat. Já osobně jsem proti jakékoliv regulaci.

[poll id=”176″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Má cenu regulovat minimální cenu na pay per post systémech?”

  1. Tak to je pro mě překvapení, že tenhle systé ještě funguje. Hned ho zkusím, protže současná Placla si konkurenci zaslouží už jen díky tomu, aby sama byla lepší a vážila si blogerů.

  2. Neviem ako ostatným ale mne to hlasovanie nefunguje, či hlasujem alebo kliknem len na zobraziť výsledky stále len “loading”

    1. Fit: nějak ten plugin zlobí s novou šablonou. Zkusím na to mrknout. Díky za info.

  3. A proč je vlastně prakticky ve všech PPP systémech u poptávek již při jejich vložení ta cena inzerentem stanovena? Vždyť ta cena by tam nemusela být uvedena vůbec. Pokud něco poptávám v jakékoliv jiné oblasti, tak si nejprve nechám zaslat cenové nabídky, a na základě nich se teprve rozhoduji, a samozřejmě nemusí zvítězit ani ta úplně nejlevnější.

  4. Placla je v určitých ohledech hrozně přísná. Kvalitu by neměl určovat nějaký zaměstnanec ale přímo inzerent – tím, že si článek budto koupí nebo ne.

  5. No, heleďte se, zase ten copywriting.cz tolik neshazujte. Minulý měsíc jsem tam prodal 3 články za 3K. Úplně tak mrtvý to tam není! :)

    1. A takových obchodů tam je víc. Jenom se nerealizují skrze poptávky (kde jsme navýšili cenu), ale skrze přímé nabídky danému webu.

      1. Zkus přidat do globálních statistik víc lákadel pro publishery. Třeba za kolik je teď v systému nabídek. Kolik si vydělali publisheři za poslední měsíc. Jaký je roční/měsíční/denní rekord za napsaný/umístěný článek. Tohle jsou čísla která ukazují že v systému jsou peníze.

  6. Placla potřebuje konkurenci, opravdu pro to, aby si víc vážila blogerů. Jakoby se Placla pasovala do role exclusive clubu. Nevidím význam “vyhazování” blogů po pár odmítnutích inzerenty, i když jsou nabídky tématické. No ale je to jejich systém a jejich peníze…

  7. Copywriting mi tedy hnul žlučí se svým zdražením. Není sice o moc peněz navíc, ale vždycky se tam dalo najít dost kvalitních a ochotných lidí psát za těch 50 Kč za 1 NS. Nad čím by se měli zamyslet, je těch 30 %, které si berou z každého prodaného článku. Zdražení rozhodně nepřinese kvalitnější copywritery jak se v emailu dušují, ale spíše to zvýší zisk společnosti;-)

    1. Zisk to zvýší pouze nepatrně – o celých 6 Kč za každou takovou poptávku s minimální cenou.
      Navýšení nebylo bezdůvodné, resp. za účelem zvyšování zisků, ale rozhodli jsme se pro něj až po několika stížnostech ze strany copywriterů.

      Stejnou provizi si bere i PlaCla a další systémy. Navíc, když uvážím nad tím, kolik je za tím práce, tak si kolikrát říkám, že je to i málo ;-)

  8. Minulý měsíc jsme měli zatím největší obrat (a zisk). Systém stále roste a zlepšuje se. Když by nebyla stanovena minimální cena, tak budou v systému nesmyslné poptávky. To se stalo mimochodem při spuštění systému. Inzerenti dávali poptávky za 1 Kč/NS nebo za 10 Kč/NS. Vrhá to pak negativní světlo na celý systém. Jasně, možná se nějaký copywriter najde, co napíše text i za tuto cenu, ale 95% copywriterů si pomyslí, co je ten Copywriting za systém a už se nevrátí…

    Otázkou tedy je, jaké by mělo být minimum. Po rozjezdu jsme určili zmíněných 50 Kč, ale co si budeme namlouvat...pro copywritery to je málo a pokud inzerent dostane výsledek, se kterým je spokojen, tak má tento text mnohem vyšší hodnotu. Není ani vyloučeno, že jak systém bude růst, tak se cena bude ještě zvyšovat – uvidíme.

    1. Chtěl bych se zeptat na váš názor na variantu, kterou jsem popsal v komentáři výše, tedy pokud by nebyla zobrazena u poptávek žádná cena, čili by nebyla stanovena ani minimální cena. Inzerentovi by pak chodily nabídky od copywriterů včetně ceny, a bylo by na inzerentovi, zda si vybere tu s nejnižší cenou, nebo si zvolí nabídku podle referencí a zkušeností copywritera.
      Podle mého názoru totiž stanovení minimální ceny u poptávky automaticky odradí zkušenější copywritery, protože spousta inzerentů nasadí právě tu minimální cenu, kterou ale samozřejmě akceptuje část lidí, kteří si svoji práci a čas strávený nad psaním až tak vysoce necení.
      Možná by v případě nezobrazování ceny u poptávky i oni ocenili v nabídce svoji práci vyšší částkou, která by se přibližovala více jejich představám, a nebyli by “nuceni” psát za předem danou cenu. Samozřejmě je možné, že by inzerentům přišly i nabídky za zmíněných 10 Kč za NS, ale mělo by to tu výhodu, že by nikdo další tuhle cenu neviděl, takže by odpadl i odrazující efekt pro ostatní účastníky systému:-)
      Samozřejmě až praxe by ukázala, jak by se za takových podmínek inzerenti a copywriteři chovali.

      1. A co případ, kdy inzerent chce text za minimální cenu a nikdo takový se mu na něj nepřihlásí? Pak bude naštvaný on i přihlášení copywriteři. Každé řešení má svá pro a proti, tím to vaše/tvé řešení nezamítám. Bude potřeba nad tím zauvažovat. Je to běh na delší trať.

      2. U nezadané ceny je ještě jeden problém. Inzerent chce dejme tomu kvalitní text. Kvalitních (dražších) copywriterů ale zase tolik není. Zadá poptávku bez ceny a co se stane…
        Přijde mu např. 100 nabídek. 90bude do 100 Kč/NS (a najdou se zde i trollové za 5 Kč/NS, kteří pošlou nějaký překopírovaný text, což se na startu systému dělo). 8 nabídek bude třeba od OK copywriterů s cenou do 500 Kč/NS a 2 nabídky budou od prodi copywriterů (1 000 Kč a více za NS). Inzerent si bude myslet, že nízká cena je normální, když je tolik nabídek a vybere si nějakého hodně levného, u kterého ale může být v důsledku zklamán = odchází ze systému znepokojen. Ale je to jen jeden scénář. Určitě se najde i jiný příklad, ve kterém to vyjde dobře. Jen neexistuje ideální varianta, u které lze říci, že je tato na 100% správně.

  9. Po změně majitele se myslím Placla o dost změnila, hlavně přístupem, a určitě k lepšímu. Všechno má vždycky nějaké mušky :) Ale třeba už jen taková drobnost, že se někdo pod každý mail, který od nich přijde, podepíše, mi udělala radost. Vzpomeňte si na úroveň komunikace za předchozího majitele, a pak teprve kritizujte :)
    Díky za tip na copywriting.cz – já myslel, že už je mrtvý

  10. Klukum z copywriting rozhodne fandim a posilam tam vsechny, kteri chteji sluzbu se seznamem webu predtim, nez zaplati. Maji necelou tisicovku webu a inzerenti mohou vyberem travit dlouhe hodiny. U nas maji hned vybrano a kredit vycerpany. Navic je urcite dobre, ze i oni tlaci na kvalitu. Vyhodil jsem asi tak deset problemovych blogeru, kteri dokazi zamestnat na cely den.

Comments are closed.